Witam zakupilem 2kxl wersje blue i co mnie zaskoczylo potrzebuje dyskietki startowej czy to wina starego os? a raczej jego braku wola o startowke jak w 2000 na stronie Akai jest do pobrania dyskietka z binem do 2kxl ale to znaczy ze nie da sie wgrac os? jak np chcialbym zmienic fdd na cf? bo kiedys mialem juz taka tylko szara i system ladowal sie bez dyskietki ale tam mialem zapietego zipa 100 wewnetrznego jak cos wie moze jak zaktualizowac os i skad? bylbym wdzieczny!!!! BARDZO PROSZE O POMOC albo wyjasnienie:)
Akai MPC 2000xl potrzebuje dyskietki startowej!?
- deepthroat
Re: Akai MPC 2000xl potrzebuje dyskietki startowej!?
...
Witam zakupilem 2kxl wersje blue i co mnie zaskoczylo potrzebuje dyskietki startowej czy to wina starego os? a raczej jego braku wola o startowke jak w 2000 na stronie Akai jest do pobrania dyskietka z binem do 2kxl ale to znaczy ze nie da sie wgrac os? jak np chcialbym zmienic fdd na cf? bo kiedys mialem juz taka tylko szara i system ladowal sie bez dyskietki ale tam mialem zapietego zipa 100 wewnetrznego jak cos wie moze jak zaktualizowac os i skad? bylbym wdzieczny!!!! BARDZO PROSZE O POMOC albo wyjasnienie:)...
No to weź mu nagraj tego osa ze strony na dyskietke, zformatuj ja ładnie na fat, i wrzuć bin, i zobacz czy sama sobie wgra przy starcie, może się posypał os i nie ma jak odpalić.
...
Witam zakupilem 2kxl wersje blue i co mnie zaskoczylo potrzebuje dyskietki startowej czy to wina starego os? a raczej jego braku wola o startowke jak w 2000 na stronie Akai jest do pobrania dyskietka z binem do 2kxl ale to znaczy ze nie da sie wgrac os? jak np chcialbym zmienic fdd na cf? bo kiedys mialem juz taka tylko szara i system ladowal sie bez dyskietki ale tam mialem zapietego zipa 100 wewnetrznego jak cos wie moze jak zaktualizowac os i skad? bylbym wdzieczny!!!! BARDZO PROSZE O POMOC albo wyjasnienie:)...
Napisz do mnie jeśli nie poradziłeś sobie z problemem, czasami system się wykruszy i nie ma możliwości wgrania go przez napędy typu dyskietka czy karty cf czy zip. Potrzebne wtedy jest chip odzyskiwania romu tzw. Ep rom ,który uruchomi twoje mpc i ponownie wgra rom w pamięć flash twojej mpecetki. Koszt takiego chipu to 55 $ + 18$ przesyłka. Posiadam tak owy chip recovery który myśle uruchomił by twoje mpc 2000xl. Wrazie dalszych problemów proszę pisać na mojego maila wilusz.mateusz@gmail.com.
/>
- Mefistofelez
Siema. System ładuje się jak masz go wgranego o ile się nie mylę do pamięci flash, albo rom.
Jeśli mpc nie posiada takowego, to trzeba ładować go za kazdym razem.
System łatwy do zlokalizowania. MPC forum - tam są wszystkie wersje, na napęd dyskietek i czytnik cf.
...
Siema. System ładuje się jak masz go wgranego o ile się nie mylę do pamięci flash, albo rom.
Jeśli mpc nie posiada takowego, to trzeba ładować go za kazdym razem.
System łatwy do zlokalizowania. MPC forum - tam są wszystkie wersje, na napęd dyskietek i czytnik cf.
...
System w pamięć w flash możesz jedynie w grać do mpc2kxl, mpc 2000 clasic nie posiada pamięci flash. Jeśli system nie zaladuje się sam z dyskietki to jest problem, ja próbowałem wszystkich możliwości dyskietka fdd oraz zewnętrzne zipy, nawet cd rom i nic. Wtedy kupiłem chip odzyskiweania systemu i wykonałem kroki jak w instrukcji podanej do chipu. Trochę jednak jest to uciążliwe bo trzeba ściągnoć tylni panel maskujący oraz karte 8 out expander IB-m208p i dostajesz się do portu w płycie głównej oznaczonej IC-20. Odpowiednio ustawienie zworków umożliwia rozruch os z ep rom a następnie wgranie go w flash.