Adam A5x - opinie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Teddy80
Re: Adam A5x - opinie

Post autor: Teddy80 » piątek 24 sie 2012, 12:34

Jak ktos chce mieć na prawdę dużo dołu, to może zamiast pakować się w suba warto przemyślec ten temat i zainteresować się modelem A77X?

Fakt interesowalem sie nimi ale jak zobaczylem cene - ok 8 tys za pare to pomyslalem ze chyba by trzeba zarabiac grube tysiace na muzyce zeby w cos takiego sie pchac, to juz jest konkretna gotowka.

Proponuję porównywać nie całkowitąśrednicę ale rzeczywistą powierzchnię membran, która jak wiemy jest proporcjonalna do kwadratu średnicy.
...

No tak calkowita powierzchnia to tez inna kwestia, no ale cos musi byc na rzeczy bo proporcjonalnie rozmiary sa w roznych odstepach, natomiast dzwiek juz nie ma takich parametrow, moze źle na to patrze..

Ale teraz mam prosbe inne..jesli ktos ma czas i ochote, obejrzyjce ten clip na yt

http://www.youtube.com/watch?v=wjWvJQvG-oo

Najlepiej przewinac do 11 minuty.

Czlowiek prezentuje dzwiek z monitorow Focal CMS50 w odniesieniu do Adama A5x.

Ale o co mi chodzi..

Ktos wczesniej podawal ze A7x schodza do 51 Hz (-3db) a wg producenta Focale schodza do 55 Hz (-3db).

To teraz jak to mozliwe ze 5 calowy taki maly monitorek schodzi o 4 Hz plyciej niz a7x??

Ale to nawet nie o to chodzi, sluchajac jak graja focale a jak adamy, mam wrazenie ze dol jest podobny i nie jest go wcale tak malo.. ale no nie wiem, chcialem zebyscie w miare mozliwosci sami to ocenili (najlepiej posluchac dzwieku z tego clipu na sluchawkach)

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 24 sie 2012, 16:48

To teraz jak to mozliwe ze 5 calowy taki maly monitorek schodzi o 4 Hz plyciej niz a7x??

No popatrz :) A Neumann KH 120A schodzą do 52 Hz -3 dB (woofer też w okolicach 5") :) ... a najlepsze jest to że nie wiem dla czego Ciebie to tak dziwi. Wyższej klasy kolumna przy mniejszych gabarytach zejdzie niżej i dokładniej niż tani i wielki szajs.

ps. ADAM S1X są mniejsze od A7X, a schodzą 2 Hz niżej :) ... i też pewnie jesteś zdziwiony :)

Teddy80

Post autor: Teddy80 » piątek 24 sie 2012, 22:12

No popatrz :) A Neumann KH 120A schodzą do 52 Hz -3 dB (woofer też w okolicach 5") :) ... a najlepsze jest to że nie wiem dla czego Ciebie to tak dziwi. Wyższej klasy kolumna przy mniejszych gabarytach zejdzie niżej i dokładniej niż tani i wielki szajs.

ps. ADAM S1X są mniejsze od A7X, a schodzą 2 Hz niżej :) ... i też pewnie jesteś zdziwiony :)
...

Jestem zdziwiony bo dla mnie to nierealne żeby monitor w wielkości głośniczka komputerowego generował taki dzwiek niemal jak solidny duży i dwa razy tak cięzki monitor, to jest wbrew ogolnej naturze techczninej glosnika, ktory musi miec czym zabrzmiec.

Poza tym z tego wynika ze Adamy z serii Ax to szajs..no to w takim razie jesli 5 calowy monitor w parze kosztuje 2,5 tys to chyba ja ze swoim budżetem nie nadaje sie do muzyki, do produkcji itd..To jakiej jakosci jest dzwiek w malych monitorach Fostex za 800 zl albo Alesis 520? Wyglada na to ze to sa zwykle glosniki komputerowe..

No coz z tego wynika ze albo sie ma 7-8 tys na odsluch albo lepiej sie w to nie bawic..

To po co sa duze paczki, lepiej poczekac kilka lat az firma XYZ wypusci 3 calowe monitorki ktore beda schodzic w okolice 45 Hz..(-3db), bedzie mozna je schodzwac do kieszeni a jak zaczna grac to jak estradowe..dla mnie to bezsens. Bardzo to wszystko nielogiczne..Bo Neumann jest jaki jest wiadomo tak samo Focal ale tez glosnik musi czyms grac wiec przy takich rozmiarach taki dzwiek? Tzn ze Focal CMS50 jest znacznie lepszym monitorem od klasycznego Adama A7x? 

To z tego wynika ze Adamy Ax to szajs dla amatorow.. 

dixfixi

Post autor: dixfixi » sobota 25 sie 2012, 09:34

...

...

Jestem zdziwiony bo dla mnie to nierealne żeby monitor w wielkości głośniczka komputerowego generował taki dzwiek niemal jak solidny duży i dwa razy tak cięzki monitor, to jest wbrew ogolnej naturze techczninej glosnika, ktory musi miec czym zabrzmiec.

To z tego wynika ze Adamy Ax to szajs dla amatorow.. 
...

Cały czas teoretyzujesz i doszukujesz się sensu tam, gdzie to jest zbedne. Posłuchaj sobie jak gra dany model i wybierz to co dla Ciebie będzie najlepsze. Wchodzisz jak widać w świat cyferek, a to nie dobra droga, bo to jest cos w rodzaju jak by ktos zapytał "jaki ustawić próg i powrót kompresji na wokalu kiedy śpiewa dziecko?", lub "jaki RMS powinno miec nagranie złożone z dźwięków padającego deszczu?". Po co wnikać w takie rzeczy, jak sa one oczywiste. Jeśli myślisz że na głośniku który schodzi max 55Hz nie wykręcisz dobrego miksu z ogarniętym basem, to sorrry..., ale nie ma monitorów które będą grały i jeszcze do tego same słuchały co grają za Ciebie. Posłuchaj kilku modeli nie wnikając w ich specyfikacje techniczne i wybierz to co Ci najbardziej odpowiada. Ilość Hz w dole nie gwarantuje że miks będzie dobry, bo to zależy od Ciebie - nawet jak kupisz dwa suby.

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » sobota 25 sie 2012, 10:47

Amen :)

Teddy80

Post autor: Teddy80 » sobota 25 sie 2012, 18:03

Cały czas teoretyzujesz i doszukujesz się sensu tam, gdzie to jest zbedne. Posłuchaj sobie jak gra dany model i wybierz to co dla Ciebie będzie najlepsze. Wchodzisz jak widać w świat cyferek, a to nie dobra droga, bo to jest cos w rodzaju jak by ktos zapytał "jaki ustawić próg i powrót kompresji na wokalu kiedy śpiewa dziecko?", lub "jaki RMS powinno miec nagranie złożone z dźwięków padającego deszczu?". Po co wnikać w takie rzeczy, jak sa one oczywiste. Jeśli myślisz że na głośniku który schodzi max 55Hz nie wykręcisz dobrego miksu z ogarniętym basem, to sorrry..., ale nie ma monitorów które będą grały i jeszcze do tego same słuchały co grają za Ciebie. Posłuchaj kilku modeli nie wnikając w ich specyfikacje techniczne i wybierz to co Ci najbardziej odpowiada. Ilość Hz w dole nie gwarantuje że miks będzie dobry, bo to zależy od Ciebie - nawet jak kupisz dwa suby.

No dobrze, ja po prostu jestem zdziwiony, bo w ten sposob ten temat mógłby sie zakończyć na etapie 3 postu, tylko z jednej strony mowimy że potrzeba solidnych dużych monitorow z membranami min 8 cali bas, żeby móc w pełni usłyszeć szerokie pasmo a teraz sie okazuje ze to nie jest potrzebne. To po co takie wielkie paczki czy subwoofery?

Owszem no moge isc - pojde i poslucham jak gra tylko chdozi mi o fakt. Nie wyobrażam sobie żeby tworzyć track w oparciu o same monitory Yamaha NS-10. Nie ma takiej możliwości. Bo to jest tak jakby malowac obraz z zamkniętymi oczami. I stad ten mój temat odnośnie A5x i stad ta dyskusja, która chyba i tak nic nie dała bo niewiele wiem..po prostu trzeba posłuchać ale moim zdaniem bez dobrego dolu super miksu sie nie zrobi..tak samo jesli monitor ma nieliniowy srodek np lub brakuje go.

Po prostu jesli dół jest robiony po omacku to wystarczy ze sie track uruchomi na zestawie kina domowego i bedzie wyraźnie słychać jak gra bas i moze sie okazac ze bedzie niespodzianka, coś czego sie nie słyszało.

Ok w takim razie ta dyskusja nie ma sensu dalej, mysle ze w tym, może w nastepnym tygodniu umowie sie na odsluch Adamow i może też cos innego albo kilku adamow do porownania. Na pewno podejme jakas w miare chyba właściwa decyzje.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 25 sie 2012, 18:36

Juz masz odsluchy na ktorych spokojnie mozesz kontrolowac dół. Kontrola srodka to juz kwestia twoich umiejętności, słuchu i dobrego referencu. Jezeli nie umiesz miksowac na tym co masz to znaczy ze poprostu musisz jeszcze pocwiczyc. I kino domowe to tylko dodatek ktory ma potwierdzić to co slyszysz na monitorach. Gwarantuje ci, da sie to zrobic na tym co masz. Ale jak chcesz kupic nowy sprzet zeby sie o tym przekonac to proszę bardzo. Tylko najlepiej niech to będą paczki wysokiej półki żebyś nie mógł juz zwalić winy na sprzęt. Uwierz mi, ja zaczynalem na nieporownywalnie gorszym sprzecie wiele lat temu i do dzis nie muszę się wstydzić efektów.

Teddy80

Post autor: Teddy80 » sobota 25 sie 2012, 19:38

...Juz masz odsluchy na ktorych spokojnie mozesz kontrolowac dół. Kontrola srodka to juz kwestia twoich umiejętności, słuchu i dobrego referencu. Jezeli nie umiesz miksowac na tym co masz to znaczy ze poprostu musisz jeszcze pocwiczyc. I kino domowe to tylko dodatek ktory ma potwierdzić to co slyszysz na monitorach. Gwarantuje ci, da sie to zrobic na tym co masz. Ale jak chcesz kupic nowy sprzet zeby sie o tym przekonac to proszę bardzo. Tylko najlepiej niech to będą paczki wysokiej półki żebyś nie mógł juz zwalić winy na sprzęt. Uwierz mi, ja zaczynalem na nieporownywalnie gorszym sprzecie wiele lat temu i do dzis nie muszę się wstydzić efektów. ... 

No tak tylko to wszystko jest sprzet niskiej klasy Behringer no i te Yamahy ujda ale to raczej specyficzny odsluch. I teraz kupujac A5x chce niejako uniknac zakupu A7x ktore sa chwalone i ubóstwiane przez 3/4 producentow. To tak jak ktos nie chce kupic Citroena C4, kupuje C3 itd..

Ale obawiam sie ze Adamy i tak beda znacznie lepiej grac w srodku i gorze niz Behringery, moze podobnie jak Ns-10 ale wydaje mi sie ze warto w nie zainwestowac i narazie dac sobie spokoj z jakimkolwiek sprzetem do odsluchu.

A czy Behringery to dobry sprzet? Dol mozna opracowac dobrze, gorzej ze srodkiem bo miks zrobiony na B2031, a odsluchany na Ns-10 juz nie brzmi zbyt rewelacyjnie wlasnie ze wzgl na ten srodek. Behringery sa malo klarowne i graja bardzo ciezko, przez co przejaskrawia sie srodek i tez troche gore. I te miksy pozniej takie sa dziwne. Obawiam sie ze przy A5x tego problemu nie bedzie bo moim zdaniem beda grac w tych pasmach podobnie jak A7x i kazdy lepszy monitor z wyzszej nieco polki. No bo co tu duzo mowic Behringery za 1500 para to dosc niska cena. A czytalem sporo, nawet testy porownujace B2031 od Behringera do 1031 Genelec i roznice sa ogromne w przestrzeni w wiernym srodku itd..

To sa w miare dobre paczki w tej cenie ale jak sie ma nieco wiecej gotowki warto dokupic cos innego lub w ogole kupic od poczatku cos lepszego. 

Owszem może w Twoim przypadku to byl znacznie gorszy sprzet ale tak jak piszesz bylo to dawno teraz pewnie tez masz cos lepszego..No czasami warto zrobic lekki upgrade.

ascetic

Post autor: ascetic » niedziela 26 sie 2012, 11:31

"na ipodzie sciezek dzwiekowej z clipów z yt", "jesli ktos ma czas i ochote, obejrzyjce ten clip na yt" - niezłe warunki do porównania, jak najbardziej godne podjęcia decyzji zakupu.

Teddy, polecam w końcu wizytę w sklepie, bo z tego pisania nic nie wynika, a w głowie mam bigos po przeczytaniu tematu. Albo jak pisze DJOZD - do roboty

dixfixi

Post autor: dixfixi » niedziela 26 sie 2012, 12:46

...

No dobrze, ja po prostu jestem zdziwiony, bo w ten sposob ten temat mógłby sie zakończyć na etapie 3 postu, tylko z jednej strony mowimy że potrzeba solidnych dużych monitorow z membranami min 8 cali bas, żeby móc w pełni usłyszeć szerokie pasmo a teraz sie okazuje ze to nie jest potrzebne. To po co takie wielkie paczki czy subwoofery?

...

Po prostu jesli dół jest robiony po omacku to wystarczy ze sie track uruchomi na zestawie kina domowego i bedzie wyraźnie słychać jak gra bas i moze sie okazac ze bedzie niespodzianka, coś czego sie nie słyszało.

...

Uwierz mi, że nawet na A5X, jeśli dobrze je poznasz wykrecisz miks że basior bedzie bardzo poprawnie grał. Zapominasz tez o refrencyjnych nagraniach, którymi zawsze możesz się podeprzeć podczas miksu.

Nie wyobrażasz sobie ilu ludzi robi nute na KRK RP6 i nie maja problemu z basem. Dla czego nie mają?

Bo po 1: mają dobrą akustykę; po 2: znają swoje odsłuchy; i po 3: wiedzą co z czym się jada. Dobry ciepły i zarazem mocny bas, to kwestia oceny miksu i odpowienio podejętych decyzji a nie zakresu w jakim monitor gra.

ODPOWIEDZ