Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
cuba22 - Posty:140
Oktawa mk-319 vs Blue Microphones Bluebird
Witam
Przymierzam się do kupna mikrofonu i oscyluje między dwoma mikrofonami żaden inny w tym przedziale cenowym mnie nie interesuje bo chyba ciężko o coś lepszego w tym przedziale cenowym.
Pytanie kieruję do ludzi którzy mieli możliwość posłuchania obu mikrofonów w warunkach studyjnych. Teoretycznie parametry techniczne mają identyczne ale mnie interesuje podejscie praktyczne tzn jakość nagrania, szumy rzeczywiste i dynamika no i który ma ten przysłowiowy pazur i lepiej będzie leżał w miksie. Mam nadzieję że w miarę sensowne pytanie zadałem, a jeżeli nie to proszę o wyrozumiałość cały czas się uczę
Pozdrawiam
-
Zbynia - Posty:7665
cuba pisz do dystrybutorów - może uda się wyporzyczyć i sam sprawdzisz :)
-
Wesley - Posty:75
Bierz bluebirda w ciemno, jeśli się uda oczywiście go kupić bo ponoć wycofali z produkcji. Ostatnio pisałem do paru sklepów czy faktycznie mają go na stanie odpisali że nie.
-
autor: cuba22 » czwartek 05 lip 2012, 01:30
...cuba pisz do dystrybutorów - może uda się wyporzyczyć i sam sprawdzisz :)...
To żart ? Czy faktycznie istnieje możliwość przetestowania u producenta (czy ew wypożyczenia ...) ... Chociaż wydaje mi się to nieprawdopodobne, a bardziej prawdopodobne wydaje się przetestowanie mikrofonów u pośrednika jakiegoś ale niestety w mojej lokalizacji takiego nie ma który by oferował oba albo przynajmniej jeden mikrofon żeby można było przetestować czy najlepiej porównać na własne uszy bo to też pewnie w pewnym stopniu kwestia indywidualna który bardziej mi spasuje. Ale gdy się nie ma takiej możliwości to trzeba w pewnym stopniu bazować na doświadczeniach innych, mi pozostaje jedynie kupno przez sieć.
-
autor: cuba22 » czwartek 05 lip 2012, 01:39
...cuba pisz do dystrybutorów - może uda się wyporzyczyć i sam sprawdzisz :)...
To mnie odrobinę zmartwiłeś bo już upatrzyłem sobie parę sklepów.
-
autor: cuba22 » czwartek 05 lip 2012, 02:21
......
cuba pisz do dystrybutorów - może uda się wyporzyczyć i sam sprawdzisz :)...
To mnie odrobinę zmartwiłeś bo już upatrzyłem sobie parę sklepów....
Poszperałem trochę na yt i coś tam znalazłem dla porównania to oba mikrofony brzmią nieźle no ale faktycznie Blue Bluebird jednak jakoś lepiej
bluebird:
http://www.youtube.com/watch?v=Z5TZuItBgRg&feature=related
oktava mk-319:http://www.youtube.com/watch?v=w_kJsTOdADU&feature=related
-
autor: cuba22 » niedziela 15 lip 2012, 12:40
...co to za porównanie?
nie da sie porównać mikrofonów gdy wokal masz nagrany w różnych warunkach. Do tego po korekcji i kompresji.
http://e-muzyk.pl/multi-testy-muzyczne-mainmenu-38/46-multitesty-sprzet-studyjny/2097-blepy-multites
tu masz ciekawe próbki ...
słuchałem tego tylko że nie ma tu porównania z oktavą ale i tak już się zdecydowałem na Bluebirda obecnie sytuacja jest taka że trzeba się zapisaywać na mikrofon u dystrybutorów co zrobiłem, w stanach ta sama sytuacja co u nas w europie z mikrofonem wyprzedany i trzeba czekać na wznowienie dystryvbucji
-
Wesley - Posty:75
autor: Wesley » niedziela 15 lip 2012, 22:46
óóó ;/ a sam go chciałem kupić w końcu kiedyś. Poczekam na używkę ;)