Novation Ultranova jako interfejs audio?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukashhh1
Novation Ultranova jako interfejs audio?

Post autor: lukashhh1 » poniedziałek 18 cze 2012, 09:35

Witam, chciałbym się zwrócic do uzytkowników Ultranovej.

Wiem, że może ten syntezator byc uzyty jako interfejs audio, dlatego chciałbym sie dowiedzieć, czy Ktos z Was uzywa go w ten sposób?

Interesuje mnie stabilność sterowników, jaka latencje mozna uzyzkac ( minimalna, bez dropów )?

Planuję zakupic ten sprzęt, a mozliwość zintegrowania az 2ch urzadzen bardzo mi odpowiada.

Pozdrawiam

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

brmartin

Re: Novation Ultranova jako interfejs audio?

Post autor: brmartin » wtorek 19 cze 2012, 14:38

Probowalem uzywac Ultranovej jako interfejs na poczatku ale szybko wrocilem do Toneporta Line 6. Jakosc dzwieku po przejsciu przez Ultra' N. nie powalala,bylo plasko a i interfejs do ustawiania opcji na ekranie byl hmm troche prymitywny,ograniczajacy sie do minimum opcji.Z latencja pewnie nie ma problemu ale Ultranova moge tylko polecic jako swietny syntezator,nie interfejs.Zreszta jak to bywa z opcjami dwa w jednym,chcemy zaoszczedzic a potem tracimy podwojnie...pozdrawiam.
[addsig]
Muzyk z zamiłowania

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 19 cze 2012, 22:32

...Probowalem uzywac Ultranovej jako interfejs na poczatku ale szybko wrocilem do Toneporta Line 6. Jakosc dzwieku po przejsciu przez Ultra' N. nie powalala,bylo plasko a i interfejs do ustawiania opcji na ekranie byl hmm troche prymitywny,ograniczajacy sie do minimum opcji.Z latencja pewnie nie ma problemu ale Ultranova moge tylko polecic jako swietny syntezator,nie interfejs.Zreszta jak to bywa z opcjami dwa w jednym,chcemy zaoszczedzic a potem tracimy podwojnie...pozdrawiam. ... 
Ja na X-station nagrywałem na VST i pracowało to dosyć sprawnie. Zależy co kolega potrzebuje. Skoro Xstation dawał radę to Ultranova też powinna. Zresztą dowiem się tego za 2 tygodnie i dam znać. Pozdrawiam

Paweł

Awatar użytkownika
rezist
Kontakt:

Post autor: rezist » piątek 29 cze 2012, 23:18

Unova calkiem fajnie sie zachowuje, jak na wbudowany interfejs, ale nie licz na wiele :)

Sprawdziłem przed chwilą aranż kręcony na zewnętrznym interfejsie, kilkanaście ścieżek audio, trochę wtyczek, kilka VSTi, na sumie Steven Slate i SSL - nie jest źle. Powiem więcej, daje radę.

Da się też jakoś grać z klawisza, z tym że tutaj denerwujące będzie ustawienie Ultranovy aby pracowała w trybie Local Off, czyli wyzwalała własne brzmienia tylko jak się na dedykowanym dla niej kanale gra, bo inaczej przykrywa Ci VSTi. Nie wiem jak to ustawić, nie potrzebowałem do tej pory, interfejsu w UNV w sumie nie używam.

Zastanawia mnie tylko jedno - latencja. W panelu UNV ustawiłem bufor na 5 sekund, natomiast Cubase pokazywał 11 z kawałeczkiem. Zapewne musi jakaś kompensacja wchodzić w grę, skoro aż taka różnica jest, albo może nie przestawiłem czegoś apropo Asio Direct Monitoring - na szybko sprawdzałem.

Przy takich ustawieniach jak poniżej, w podanym przykładowym aranżu, działało ok. Być może to kwestia kompa. i7 2600 @ 3.4 + sporo RAM + inne bzdety typu SSD

A ustawienia u mnie wyglądają tak

Próbowałem zejść niżej z buforem ale niestety już się rozjechało konkretnie. I to tyle co mogę napisać.

[addsig]
"... lobbing na rzecz członków ..."

ODPOWIEDZ