Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
teza - Posty:10
EVENT Runed Reference 5
Witam
Czy ktoś z użytkowników mógłby mi coś więcej powiedzieć na temat tych monitorów? Nie miałem nigdy okazji słyszeć ich w akcji a zainteresowałem się tym modelem ponieważ mam możliwość zakupienia ich w cenie 500zł. Warto (stosunek jakość/cena)? Przeznaczeniem ich była by praca w amatorskim domowym studiu. Wymiary pokoju to około 12m2. Zależy mi na stosunkowo płaskim brzmieniu. Ciężko znaleźć dużo opinii na ich temat w internecie dlatego proszę o pomoc. Do jakich innym monitorów można je porównać? Wiem, że nie są to duże monitory i w dolnym paśmie mogą trochę kuleć lecz nie jestem ani profesjonalistą ani nie dysponuję dużymi kwotami na sprzęt. To co było mi potrzebne jest już skompletowane, pozostaje kwestia odsłuchu. Planuję na wakacje mały remont pokoju oraz poprawę warunków akustycznych. Ich pasmo przenoszenia rzekomo wynosi od 53 Hz do 19 kHz. Jak brzmią średnie i wysokie tony? Czy 19 kHz to nie jest aby trochę za mało? Dotychczas działałem na kinie domowym LG LH-T6345D (jednym słowem szajs lecz dosyć dobrze zdążyłem już je poznac). Posiadam również kolumny Unitra Tonsil ZGP 20 8 019, stan bardzo dobry, leżały w piwnicy odpowiednio zabezpieczene przez co nawet o nich zapomniałem. Myślałem także o tym aby zakupić do nich wzmacniacz UNITRA PW 8010. Czy takie starsze kolumny i wzmacniacz mogą choć trochę dorównać im w brzmieniu? Głośniki mają nieco większe (6 cm i 14cm) lecz jeżeli porównywanie ich ze soba jest idiotyczne to proszę mnie puknąć w łeb.
Pozdrawiam serdecznie
www.facebook.com/AutentyczniNaWerblach
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » piątek 08 cze 2012, 21:31
BIERZ
Super płaskie pasmo nie jest - wyższy bas ciut wybity i przy wyższej głosności nieco drażni górka(tytanowa membrana) i furczy z bassrefleksu ale przyjemnie sie na nich pracuje
Bardzo dobry wzmacniacz z zapasem mocy
-
Czy jest spora różnica w brzmieniu między EVENT TR 5 a KRK RP 5? Jeśli tak to na korzyść EVENT czy KRK? Miałbym wtedy jakieś porównanie i wiedziałbym co mogę sobie wyobrazić po tych monitorach.
-
W nazwie tematu jest błąd. Nie "EVENT Runed Reference 5" lecz "EVENT Tuned Reference 5", lecz nie wiem czy można to edytować i poprawić :)
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » niedziela 10 cze 2012, 23:25
Niestety nic nie mozna poprawić...co do KRK to kupisz je też w takiej cenie?Ja brałbym event a resztę odłozył na subwoofer 10" z porządną zwrotnica pozwalająca na odciecie basu satelitom
Taki sprzęt starczy na bardzo wiele