RODE NT1-A czy AKG PERCEPTION 220

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
ELOU
Re: RODE NT1-A czy AKG PERCEPTION 220

Post autor: ELOU » środa 06 cze 2012, 20:27

Pewnie, próbki chętnie obadam. Osobiście jestem zadowolony z BCA, chociaż prawde mówiąc nie testowałem nic innego :)  Poza tym małym kroczkami finansowymi zmierzam do przejścia na coś innego.

Odnośnie mikrofonów, to czytam i czytam i na dany moment w 90% jestem zdecydowany na RODE NT2-a. Także kolejna półka jeśli chodzi o pojemniki. 

A odnosnie SE X1 to trafiłem już na ten artykuł w wersji ang. Szczerze byłem bardzo zdziwiony i zdezorientowany dopóki nie zauważyłem, że artykuł pochodzi z www. producenta. Po tym ten artykuł uznałem to za marketing :) ale kto wie.. jestem bardzo ciekaw Twoich osobistych odczuc !

pozdro!

Wesley

Post autor: Wesley » czwartek 07 cze 2012, 02:09

Też chciałem Rodea nt2-a

podoba mi się że jest taki mięsisty, mawiają że rode nt2-a jak i nt1a mają górkę podbitą, ja słuchałem próbki i w nt2-a jakoś tego nie słyszałem, nt2-a ciekawi mnie do dziś, na pewno się fajnie przebija na pierwszy plan.

Ale doszedłem do wniosku że nie ma co wydziwiać kupować mikrofon za 1200zł (chciałem defacto bluebirda) tylko kupić tego Se x1, wymienić mikser na interface emu 1616m ( preampy te same co w digidesign 192 ) i zainwestować w akustyke pomieszczenia.

Dopiero niedawno uzmysłowiono mi jak ważną sprawą jest akustyka, że to jest ważniejsza niż sam mikrofon. Wcześniej wyłożyłem ściany piramidkami 4cm i myślałem że to załatwi sprawę w miarę. Nie chciało mi się wnikać w ten ciężki temat po prostu po trochu dokupywałem sobie mat. Teraz robię tak żeby było dobrze.

Bo myślę że lepiej już mieć ciut gorszy mikrofon w lepszych warunkach niż na odwrót. Pamiętajmy że ta klasa mikrofonów jest znacznie czulsza niż ta poprzednia liga :)

Testów Se x1 jest trochę. Jak poszukasz znajdziesz. Ja znalazłem około 4 gdzie typowany był jako najlepszy gdzieś do 1000zł.

Albo jeszcze inaczej, jak ktoś umie zrobić dobry miks to potrafi wyczarować z perception 200 jakosc nie do odróżnienia jak na bluebird czy rode nt2-a. Moj znajomy tak sobie radzi i nie widzi najmniejszego sensu w tym że chcialem wydać 1000zł na mikrofon. Ale wiadomo każdy ma swój punkt widzenia

Każdy chce wymienić sobie sprzęt co jakiś czas na lepszy.

Wesley

Post autor: Wesley » czwartek 07 cze 2012, 02:11

a tu przykład mojego znajomego nagrywał 90% płyty na perception 200 jeden albo 2 kawałki na bluebird w prof. studio i jakoś nie umiem wskazać które gdzie ;)

http://www.youtube.com/watch?v=tj0S3kTWD94

ELOU

Post autor: ELOU » czwartek 07 cze 2012, 17:29

...Też chciałem Rodea nt2-a

podoba mi się że jest taki mięsisty, mawiają że rode nt2-a jak i nt1a mają górkę podbitą, ja słuchałem próbki i w nt2-a jakoś tego nie słyszałem, nt2-a ciekawi mnie do dziś, na pewno się fajnie przebija na pierwszy plan.

Ale doszedłem do wniosku że nie ma co wydziwiać kupować mikrofon za 1200zł (chciałem defacto bluebirda) tylko kupić tego Se x1, wymienić mikser na interface emu 1616m ( preampy te same co w digidesign 192 ) i zainwestować w akustyke pomieszczenia.

Dopiero niedawno uzmysłowiono mi jak ważną sprawą jest akustyka, że to jest ważniejsza niż sam mikrofon. Wcześniej wyłożyłem ściany piramidkami 4cm i myślałem że to załatwi sprawę w miarę. Nie chciało mi się wnikać w ten ciężki temat po prostu po trochu dokupywałem sobie mat. Teraz robię tak żeby było dobrze.

Bo myślę że lepiej już mieć ciut gorszy mikrofon w lepszych warunkach niż na odwrót. Pamiętajmy że ta klasa mikrofonów jest znacznie czulsza niż ta poprzednia liga :)

Testów Se x1 jest trochę. Jak poszukasz znajdziesz. Ja znalazłem około 4 gdzie typowany był jako najlepszy gdzieś do 1000zł.

Albo jeszcze inaczej, jak ktoś umie zrobić dobry miks to potrafi wyczarować z perception 200 jakosc nie do odróżnienia jak na bluebird czy rode nt2-a. Moj znajomy tak sobie radzi i nie widzi najmniejszego sensu w tym że chcialem wydać 1000zł na mikrofon. Ale wiadomo każdy ma swój punkt widzenia

Każdy chce wymienić sobie sprzęt co jakiś czas na lepszy.
...

Niby nt2a to ulepszony o charakterystyki i tłumiki nt1a, ale podobno w brzmieniu to juz całkiem inny mikrofon. No zobaczymy jak bedzie się sprawował, przy dobrych wiatrach za rok zmienie go na Neumann'a tlm 103, ale to dość odległe plany i wybór kolejnego mikrofonu zmieni się pewnie jeszcze z 10 razy :))

Z kolei ten interface wygląda dobrze co do parametrów. A powiedz mi brałeś pod uwage M-BOXA ? 

A co do akustyki, to ja akurat ograniczałem się do własnoręcznie zbudowanego reflection filtra :) ale na dniach ruszam z budową kabiny, bo mam cały wolny pokoj na poddaszu do zagospodarowania. Jeśli masz jakieś ciekawe artykuły, to chętnie przytule :) bo na razie jestem to tej lekturze :

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?name=Sections&sop=viewarticle&artid=451

co do mixu to zgodzam się z Toba :) 

ten trak Twojego znajomego brzmi już całkiem sensownie. Ja osobiście nie bede bawił się przy mixie i masterze, chce tylko dostarczyć jak najlepsze ścieżki osobie za to odpowiedzialnej. 

pozdro!

andy-1969

Post autor: andy-1969 » piątek 08 cze 2012, 12:06

Nie ukrywam, że też jestem zainteresowany Rode Nt2-a. Aczkolwiek z drugiej strony, jeżeli sE X1 jest taki rewelacyjny, to nie ma podstaw do przepłacania. Z niecierpliwością czekam na rozwój tematu przed zakupami.
JESTEM FARMACEUTĄ. MUZYKĘ TRAKTUJĘ JAKO HOBBY. GRAM NA GITARZE, CENIĘ SOBIE TAKIE ZESPOŁY JAK YES, ASIA, GENESIS. W SWOICH NAGRANIACH STARAM SIE MIERZYĆ W TYM KIERUNKU.

Wesley

Post autor: Wesley » piątek 08 cze 2012, 14:11

M-box wiadomo... Pro Tools ;)

Brałem pod uwagę, ale zależało mi na jak najlepszych preampach i przetwornikach dlatego wybrałem 1616m. Reszta z tego co wiem nie wyróżnia się zbytnio od siebie tymi parametrami, więc przy wyborze interfaceu rozchodzi się głównie o wybranie odpowiedniego dla siebie pod względem wejść/wyjść bo jeden ma więcej tych a inny więcej tamtych.

Co do lektury to to samo teraz czytam i buduję kabinę składaną (patrz post praktyczna kabina w trakcie budowy)

Mikrofon miał być dzisiaj najpóźniej i jeszcze go nie ma ;/

Wydaje mi się że jak już się ma np taki rode nt2-a to warto pomyśleć o zewnętrznym preampie niż o neumannach :) tylko że taki preamp też trzeba mieć pod co podłączyć. Bo podłączać to pod BCA 2000 to przyszłości to nie ma (patrz temat "preamp pod mikser czy przesiadka na interface")

teza

Post autor: teza » piątek 08 cze 2012, 17:45

Korzystam z Rode NT1-A w moim domowym studiu i jestem zadowolony.

Link do kawałka nagranego na tym mikrofonie: http://www.youtube.com/watch?v=NEMpbCPMTcY />

ELOU

Post autor: ELOU » wtorek 12 cze 2012, 12:37

i jak, przyszedł mikrofon ? 

Wesley

Post autor: Wesley » wtorek 12 cze 2012, 13:12

No właśnie koleś chyba chce mnie zrobić w...

jeszcze pare dni i wsiądę w pociąg i sie do niego przejadę.

ODPOWIEDZ