Rode K2 z sygnałem na poziomie -50db

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
fortepianowki
Rode K2 z sygnałem na poziomie -50db

Post autor: fortepianowki » sobota 12 maja 2012, 12:51

Panie i Panowie .. problem jest taki

Mikrofon Rode K2 po podłączeniu daje taki sygnał http://www.robertuss2.republika.pl/bbbbbuu.jpg )   czyli „sam z siebie” sieje dołem dół.  – przynajmniej tak to wygląda w analizatorze zapiętym na wejściu Cubase.

Testowałem to na 2 kartach:

1 Presonus Fire Studio Project

2 Emu 1212m + Mixer

Efekt identyczny

Co ciekawe te sygnału nie słychać… a nagrany wokal brzmi normalnie.

Na dole screena wokal nagrany na obu kartach ( widać pomiędzy wokalem ten obcy sygnał)

Pomiar zrobiony po półgodzinie pracy czyli lampy ustabilizowane

Próbowałem przełączać kable zasilające urządzeń (komp, karta, zasilacz mikrofonu) do różnych przedłużaczy.. wszystkie w ten sam… z uziemieniem…bez… ( szukając może problemu z masą .. ale bez efektu.

Gdzie szukać przyczyny.. ? z góry dziękuję za poświęcony czas.

zero sprzyntu kupa talyntu ........ (Triton Extreme, Yamaha S90 , MSP5, DT150, Rode??? Samick Custom ElGit,(5ty wydział Aranż/Komp)

Zbynia

Re: Rode K2 z sygnałem na poziomie -50db

Post autor: Zbynia » sobota 12 maja 2012, 13:43

to dość częste zjawisko - uzywaj filtra dolnozaporowego

słychać tego nie będzie bo jak sam widzisz to poza zakresem słyszalnym 

fortepianowki

Post autor: fortepianowki » sobota 12 maja 2012, 13:53

dzieki Zbyszku

na szczęście sygnał jest ulokowany bardzo nisko .. więc przy wokalu nie przeszkadza...

lecz drażni mrugająca kontrolka -40db (na karcie) gdy w pomieszczeniu jest totalna cisza.

mam rozumieć że to popularne zjawisko w przypadku konstrukcji z lampą ?
zero sprzyntu kupa talyntu ........ (Triton Extreme, Yamaha S90 , MSP5, DT150, Rode??? Samick Custom ElGit,(5ty wydział Aranż/Komp)

fortepianowki

Post autor: fortepianowki » niedziela 13 maja 2012, 22:14

K2 Rode to dość popularny model... czy Wy... inni użytkownicy tego sprzętu .. macie podobnie?

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » poniedziałek 14 maja 2012, 07:48

...K2 Rode to dość popularny model... czy Wy... inni użytkownicy tego sprzętu .. macie podobnie?... 

Sprawdzę wieczorem. Ale najpierw upewniłbym się na Twoim miejscu, czy nie jest to:

- lodówka

- winda

- lodówka sąsiada

- coś za oknem

- szum komputera

Bo w 99 proc. przypadków, w niewygłuszonych pomieszczeniach w mieście to szum własny jest znacznie poniżej szumu otoczenia :/ A sam Rode K2 jest reklamowany jako jeden z najcichszych lampiaków ever,  więc spodziewam się, że to któraś z wymienionych przeze mnie rzeczy.

fortepianowki

Post autor: fortepianowki » poniedziałek 14 maja 2012, 08:46

super! sprawdź :) czekam na wyrok.

lodówka? - sprawdzę

winda? - podejrzewam że jak stoi - nie powinna nic generować ... ... zatnę ją na jakiś czas :) i sprawdzę :)

lodówka sąsiada?- utrudniony kontakt (jedyne co mogę to monitorować to zjawisko przez cały dzień - jego lodówkana pewno czasami odpoczywa :) (jesli oczywiście miałeś na myśli problem z prądem a nie z soundem.

coś za oknem szum komputera.? ten brum - na pewno nie jest "słyszany" przez mikrofon .. bo mikrofon nawet owinięty puchową kołdrą ... dalej daje ten sygnał

ODPOWIEDZ