Zoom H1 czy H2?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukas.ludwik
Zoom H1 czy H2?

Post autor: lukas.ludwik » środa 09 maja 2012, 12:54

Witam, zamierzam kupić mobilny sprzęt do nagrywania. Chodzi mi głownie o nagrywanie dema dla zespołu lub jakieś akustyczne koncerty. Zastanawiam się nad ZOOM h1 lub h2. Chciałbym ten sprzęt podłączyć pod mikser yamaha i nagrywać demo. Czym się różnią te dwa modele i co moglibyście mi polecić?

Awatar użytkownika
wirez

Re: Zoom H1 czy H2?

Post autor: wirez » czwartek 10 maja 2012, 13:38

...
Witam, zamierzam kupić mobilny sprzęt do nagrywania. Chodzi mi głownie o nagrywanie dema dla zespołu lub jakieś akustyczne koncerty. Zastanawiam się nad ZOOM h1 lub h2. Chciałbym ten sprzęt podłączyć pod mikser yamaha i nagrywać demo. Czym się różnią te dwa modele i co moglibyście mi polecić?...

Na rynku jest masa sprzętu, markowego, tańszego, sprytniejszego, a tu dalej zoom?

h2 nagrywa beznadziejnie, poniżej wszelkich oczekiwań. W cenie h1 można dostać tascamy.

Do niedawna posiadałem yamahę pocketrak cx (starsza wersja pocketrak w24) i IMO rozjeżdżało to H4n w każdy możliwy sposób. Lepsze mikrofony, x razy bardziej ergonomiczne. Nowa wersja ma pilota bezprzewodowego. No i normalne cyfrowe zegary (nie ze śmietnika, jak w zoomach), godzinne nagranie trwa godzinę, a nie np 1:00:03...

Są yamahy, tascamy, bossy/rolandy, olympusy. Zoom to wynik namolnego marketingu internetowego, nic więcej.

Awatar użytkownika
wirez

Post autor: wirez » czwartek 10 maja 2012, 13:51

I jeszcze zauważ, że h1 jakby tani nie był, nie posiada głupiego wejścia liniowego. A ile to razy człowiek ma możliwośc wpiąć się w mikser swoim rejestratorem trzymanym w kieszeni? :) A takie rzeczy robi każdy tascam za 400-500 zł

Awatar użytkownika
wirez

Post autor: wirez » czwartek 10 maja 2012, 13:58

mój błąd, h1 ma line in. Ale i tak szukaj tascamow. Yamaha pocketrak ma ograniczenie bitrate na line in, można nagraywać z max 192kb mp3, więc nie polecam, jeśli głównie ma nagrywać z miksera.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » czwartek 10 maja 2012, 16:26

Nie rozumiem jak to się dzieje że Zoomy ciągle wygrywają na M.I.P.A ? .To z pewnością wyniki wypasionego marketingu.

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » czwartek 10 maja 2012, 16:32

...
Nie rozumiem jak to się dzieje że Zoomy ciągle wygrywają na M.I.P.A ? .To z pewnością wyniki wypasionego marketingu....

Bzdura. Zoomy nagrywają rewelacyjnie i są najtańsze przy tym.

Używam tego od lat i niewiele to ustępuje profi urządzeniom z mikrofonami pojemnościowymi.

To nie jest marketing (tylko) ale jakość i cena.

Jeśli chodzi o pierwsze pytanie - lepiej H1 bo jest kierunkowy i bardzo długo trzyma na jednym paluszku.

Jesteś w stanie tym badzo ładnie nagrać koncert.

Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » czwartek 10 maja 2012, 16:33

... to była wypowiedź sarkastyczna Laughing

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » czwartek 10 maja 2012, 16:33

...
...
Nie rozumiem jak to się dzieje że Zoomy ciągle wygrywają na M.I.P.A ? .To z pewnością wyniki wypasionego marketingu....

Bzdura. Zoomy nagrywają rewelacyjnie i są najtańsze przy tym.

Używam tego od lat i niewiele to ustępuje profi urządzeniom z mikrofonami pojemnościowymi.

To nie jest marketing (tylko) ale jakość i cena.

Jeśli chodzi o pierwsze pytanie - lepiej H1 bo jest kierunkowy i bardzo długo trzyma na jednym paluszku.

Jesteś w stanie tym badzo ładnie nagrać koncert.

...

P.S. Zoom oferuje też najwięcej sprytnych rozwiązań, w klasie i poza nią.

Wbrew powyższym wypocinom.

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » czwartek 10 maja 2012, 16:34

...
... to była wypowiedź sarkastyczna Laughing...

O shit racja! Laughing

Sorry!

Richi_TDI

Post autor: Richi_TDI » piątek 11 maja 2012, 10:46

...
Witam, zamierzam kupić mobilny sprzęt do nagrywania. Chodzi mi głownie o nagrywanie dema dla zespołu lub jakieś akustyczne koncerty. Zastanawiam się nad ZOOM h1 lub h2. Chciałbym ten sprzęt podłączyć pod mikser yamaha i nagrywać demo. Czym się różnią te dwa modele i co moglibyście mi polecić?...

Może ten test Ci pomoże w podjęciu decyzji: http://vimeo.com/20951409

ODPOWIEDZ