Dotacja na 5000 zł - jaki mikrofon + preamp?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Qik
Dotacja na 5000 zł - jaki mikrofon + preamp?

Post autor: Qik » czwartek 29 mar 2012, 15:31

Witajcie :)

Cierpię na pewien problem... i to cierpię niesamowicie! Otóż, została mi przyznana dotacja z urzędu pracy na mini studyjko (to jeszcze nie jest ten problem). Zrobiłem sobie kosztorys i mniej więcej wszystko mi siedzi i się nie rusza w nim, natomiast problem mam z kwestią mikrofonu i preampu - co chwilę mi się zmienia koncepcja, co chwilę mi coś ktoś innego mówi i zgłupiałem już trochę. A nawet bardzo.

Powiedzmy, że mam te 5000 zł na preamp i na mikrofon. Najpierw celowałem w Se G3500 + Ivory 5050. Potem mi się zmieniło z tym Ivory, bo gdzieś przeczytałem, że nie za bardzo to brzmi, i że lepiej tranzystor IGS Ne71. No to spoczko.
Potem natomiast, znajomy mi powiedział, że tranzystorowego preampu to nie ma co i tylko lampy, tak samo mikrofon (Se G3500 to FET). No to zmiana koncepcji i wyszło na AKG Perception 820 + Art Digital MP II. Potem jeszcze inna koncepcja była, że lepiej tylko mikrofon i wtyczki zamiast tego sobie kupić... Ludu kochany - zdurniałem już zupełnie i postanowiłem się zwrócić do Was. Jakie macie myśli na ten temat? Co Wy byście kupili? Czy przy mikrofonie za 2600, preamp lampowy jest uzasadniony? Co będzie uniwersalne? (w studiu będę miał tylko jedną pojemnościówkę na ten moment). Oczywiście wiem, że dużo kwestia gustu, ale może z iluś odpowiedzi na coś się będę mógł zdecydować.

Dajcie znać, z chęcią się czegoś dowiem i oczyszczę swój umysł... :)

Dzięki z góry

Michał 

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Dotacja na 5000 zł - jaki mikrofon + preamp?

Post autor: matiz » czwartek 29 mar 2012, 15:42

TLM 103 i Pre-73. Mozliwie w nowej wersji z HPF. Nie wiem, czy kasy starczy, ale moze jak pokombinujesz

Qik

Post autor: Qik » czwartek 29 mar 2012, 15:58

...
TLM 103 i Pre-73. Mozliwie w nowej wersji z HPF. Nie wiem, czy kasy starczy, ale moze jak pokombinujesz ...

Zapomniałem dodać, że muszę kupić nówki. Trochę wychodzi poza moje możliwości niestety. 

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 29 mar 2012, 16:24

...
...
TLM 103 i Pre-73. Mozliwie w nowej wersji z HPF. Nie wiem, czy kasy starczy, ale moze jak pokombinujesz ...

Zapomniałem dodać, że muszę kupić nówki. Trochę wychodzi poza moje możliwości niestety. ...

To tanszy preamp, jakis tani presonus czy cos w tym stylu - na poczatek. Ale mikrofon lepiej lepszy niz gorszy, nie rezygnuj z neumanna - za 4k widzialem. Albo akg, 414 czy 214, ewentualnie.

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » czwartek 29 mar 2012, 16:43

Spróbuje i ja pomóc. Miałem ten sam problem, 2 latat temu dostałem 40 tysi i też czasu nie było zbyt wiele na testy, zastanawianie się itd. Do rejestracji wybrałem następujący zestaw: NE71 od Igora + CV12 Avantona. Spokojnie zmieściłem się w 5 tysiach a jakość fenomenalna. Z czystym sumieniem polecam Ci ten zestaw, ponieważ w rękach pojętego realizatora stanowi on bardzo uniwersalne narzędzie do nagrań. Od tamtej pory niezmiennie nagrywam tak wokale (męskie, żeńskie), lektorów, gitary, dęciaki przeszkadzajki. Jak coś trzeba to wypożyczam z innego studia, ale wierz mi, że rzadko muszę. Z czasem sie przekonasz (tak jak i ja), że przy nagrywce ujęć wokalnych, instrumentalnych itd nie tyle ważny jest mikrofon (mam tu na myśli oczywiści pewien pułap cenowy/jakościowy) a pomieszczenie, umiejętności wokalisty/muzyka, techniki mikrofonowe no i co chyba najwazniejsze umiejętność miksowania (kompresja, przestrzeń, eq, itp). Sam przez to przechodziłem. Nie zapomnę jak miałem bzika na punkcie sprzetowych kompresorków za 500 zł, preampów za 700 zł. Dziś usmiecham się do siebie, kiedy za pomocą choćby cubasowskiego vst dynamics osiągam lepsze rezultaty niż przy pomocy comp16

Udanego wyboru i powodzenia w branży

Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Qik

Post autor: Qik » sobota 31 mar 2012, 17:36

...
Spróbuje i ja pomóc. Miałem ten sam problem, 2 latat temu dostałem 40 tysi i też czasu nie było zbyt wiele na testy, zastanawianie się itd. Do rejestracji wybrałem następujący zestaw: NE71 od Igora + CV12 Avantona. Spokojnie zmieściłem się w 5 tysiach a jakość fenomenalna. Z czystym sumieniem polecam Ci ten zestaw, ponieważ w rękach pojętego realizatora stanowi on bardzo uniwersalne narzędzie do nagrań. Od tamtej pory niezmiennie nagrywam tak wokale (męskie, żeńskie), lektorów, gitary, dęciaki przeszkadzajki. Jak coś trzeba to wypożyczam z innego studia, ale wierz mi, że rzadko muszę. Z czasem sie przekonasz (tak jak i ja), że przy nagrywce ujęć wokalnych, instrumentalnych itd nie tyle ważny jest mikrofon (mam tu na myśli oczywiści pewien pułap cenowy/jakościowy) a pomieszczenie, umiejętności wokalisty/muzyka, techniki mikrofonowe no i co chyba najwazniejsze umiejętność miksowania (kompresja, przestrzeń, eq, itp). Sam przez to przechodziłem. Nie zapomnę jak miałem bzika na punkcie sprzetowych kompresorków za 500 zł, preampów za 700 zł. Dziś usmiecham się do siebie, kiedy za pomocą choćby cubasowskiego vst dynamics osiągam lepsze rezultaty niż przy pomocy comp16

Udanego wyboru i powodzenia w branży...

Dzięki za odpowiedzi :) Myślałem, że trochę więcej głosów ludzie zabiorą, ale chyba kolega powyżej odebrał wszystkim mowę :P Wygląda na to, że zrobię tak jak mi radziłeś, chociaż moje wątpliwości nie zniknęły. Za to wątpliwości nie ma moja siostra... ona stwierdziła, że ten "czerwony mikrofon jest najładniejszy" :)

Pozdrawiam 

Awatar użytkownika
MUSICTOOLZ

Post autor: MUSICTOOLZ » sobota 31 mar 2012, 21:29

Cześć! Skontaktuj się ze mną proszę, a wszystko to, i jeszcze więcej, pożyczymy Ci z Musictoolz do testu, oczywiście całkowicie niezobowiązująco i bezpłatnie. Sprawdzisz, pobawisz się, stwierdzisz, co Ci pasuje, a o progu 5000 też będziemy pamiętać. Najlepiej pisz do mnie na: konrad@musictoolz.pl

Pozdrawiam uprzejmie!

Konrad

[addsig]
konrad@musictoolz.pl

www.musictoolz.pl

Paweł

Post autor: Paweł » sobota 31 mar 2012, 22:28

...
Cześć! Skontaktuj się ze mną proszę, a wszystko to, i jeszcze więcej, pożyczymy Ci z Musictoolz do testu, oczywiście całkowicie niezobowiązująco i bezpłatnie. Sprawdzisz, pobawisz się, stwierdzisz, co Ci pasuje, a o progu 5000 też będziemy pamiętać. Najlepiej pisz do mnie na: konrad@musictoolz.pl

Pozdrawiam uprzejmie!

Konrad ...

Czy ta reklama nie zbyt nachalna? Tymbardziej że to nie pierwszy przypadek. Czemu administracja forum nie reaguje?

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » sobota 31 mar 2012, 23:33

...
...

Pozdrawiam uprzejmie!

Konrad ...

Czy ta reklama nie zbyt nachalna? Tymbardziej że to nie pierwszy przypadek. Czemu administracja forum nie reaguje?...

Gdybym nie znał Konrada i rzetelności, z jaką MTLZ podchodzi do klienta, to pewnie też bym zrobił kwaśną minę, ale jest inaczej

Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » niedziela 01 kwie 2012, 09:36

Pozdrawiam uprzejmie!

Konrad ...

Czy ta reklama nie zbyt nachalna? Tymbardziej że to nie pierwszy przypadek. Czemu administracja forum nie reaguje?...

Gdybym nie znał Konrada i rzetelności, z jaką MTLZ podchodzi do klienta, to pewnie też bym zrobił kwaśną minę, ale jest inaczej ...

Nie miałem (niestety) styczności z Konradem, tym bardziej, że nie ma on w ofercie VSTi (szkoda), ale bardzo podoba mi się jego podejście do klienta. Gdyby tak wszyscy ....  Frown   Myślę, że właśnie z tego powodu Admin nie wycina jego postu. I bardzo dobrze.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

ODPOWIEDZ