Yamaha rm1x + Roland mc-303 - problem z synchronizacją

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
raflezjak
Kontakt:
Yamaha rm1x + Roland mc-303 - problem z synchronizacją

Post autor: raflezjak » sobota 24 mar 2012, 03:17

Witam. Chciałbym spiąć ze sobą te dwa urządzenia. Ale jest jeden kluczowy problem - czyli brak synchronizacji. Yamaha oferuje dużo ustawień MIDI ale po licznych próbach występuje ten sam jeden problem. Tempo się rozjeżdża już po kilku taktach. Czy ktoś miał problem z zsynchronizowaniem któregoś z nich z innym sprzętem (nie mówię o pececie). Podłączyłem to przewodem in/out i out/in urządzenia gadają ze sobą w obie strony, ale tempo ucieka. Czy ktoś z Was też dostawał białej gorączki z podobnym problemem?

Pozdrawiam.

Ps. To mój pierwszy post i mam nadzieję, że nie ostatni.
[addsig]
BCR-2000, PCR-500, UMA25s, Roland D-10, Yamaha RM1X, Yamaha SU 700, Yamaha A3000, Roland MC-303, Kaossilator, Exar SM07, Crumar Multiman-S(w rozsypce), Behringer MS40, Renoise.

Awatar użytkownika
raflezjak
Kontakt:

Re: Yamaha rm1x + Roland mc-303 - problem z synchronizacją

Post autor: raflezjak » sobota 24 mar 2012, 09:54

Witam ponownie. Udało mi się osiągnąć cel. Problem leżał w ustawieniu mc303, otóż parametr w ustawieniach systemowych SY1 był w położeniu SLu... Teraz nawet kiedy obrócę gałekę BPM w Yamasze np. ze 120 na 180BPM nie słychać nawet najmniejszego załamania. Po prostu szatan.

Teraz gdy już z bananem na mordzie siedze przed tym. postanowiłem podłączyć do nich małe klawiszki midi UMA25s (bo teraz musi się dać wszystko). Okazuje się, że i one podłączone poprzez Yamahę sterują nie tylko nią samą, ale też parametrami w MC-303 których nie ma bezpośrodenio na pulpicie MC-303 np. flanger/chorus, reverb/delay, pitchbend, mod whell, pan + to co można sobie samemu dopasować cutoff, reso itd. Po prostu teraz te trzy urządzenia stanowią jeden organizm ;)

Krótko napiszę co jak:

UMA restet fabryczny - Ustawienie globalne na 1ch

Yama

-MIDI SYNC: INTR
-MIDI CTRL: IN/OUT (wiadomo)
-ECHO BACK: THRU (te ustawienie powoduje, że 303 słyszy komunikaty z UMA)
-MIDI NOTE OUT: OFF (to ustawiennie powoduje, że mc nie dostaje danych z sekwencera Yamahy)

-MIDI DELAY TIME: 30 (minimum)
-DELAY LEVEL: 0
-REPEAT TIME: 32 (połowa)
(nie jestem pewien czy ostatnie trzy ustawienia są najlepiej dopasowane, ale uszy tego nie słyszą)

mc303

SY1: SLu
SY2: OFF

I to wszytko teraz działa jak powinno. Yamaha gra równo z Rolandem, a UMA mały dodatek do dogrywania na żywo z pełną obsługą parametrów.

Pozdrawiam i mała rada dla wszytkich: kiedy już ręce opadają, a futryny się trzęsą na widok Twojej głowy. Pomyśl czy diabeł nie tkwi w najmniejszym szczególe ;)

[addsig]
BCR-2000, PCR-500, UMA25s, Roland D-10, Yamaha RM1X, Yamaha SU 700, Yamaha A3000, Roland MC-303, Kaossilator, Exar SM07, Crumar Multiman-S(w rozsypce), Behringer MS40, Renoise.

Awatar użytkownika
preceli

Re: Yamaha rm1x + Roland mc-303 - problem z synchronizacją

Post autor: preceli » sobota 24 mar 2012, 18:38

...Pozdrawiam i mała rada dla wszytkich: kiedy już ręce opadają, a futryny się trzęsą na widok Twojej głowy. Pomyśl czy diabeł nie tkwi w najmniejszym szczególe ;)...

Kolego, Twe "szczegóły" najłatwiej znaleźć w czymś tak prozaicznym jak instrukcje obsługi.

Gdybyś od tego zaczął nie straciłbyś swego bezcennego czasu aby wypisywać tu rzeczy wręcz banalne.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ