......Nawet, jak to bedzie dzialac, to nie bedzie w ogole dolu, sygnal spadnie i wzrosna znieksztalcenia.
Dokładnie TAK! ...
I dlatego napisalem to 15-02-2012
......Nawet, jak to bedzie dzialac, to nie bedzie w ogole dolu, sygnal spadnie i wzrosna znieksztalcenia.
Dokładnie TAK! ...
...
Dokładnie TAK! ...
...
Zatem się potwierdziły Twoje słowa. Ale przynajmniej działa. Czy to lepsze rozwiązanie niż jeden mikrofon? W wielu przypadkach pewnie nie. Ja jednak wolę mieć zniekształcenia, nie mające wpływu na czytelność obrad, ale mniej akustycznego pogłosu, którego poziom znacznie wpływa na czytelność.
...
...
Dokładnie TAK! ...
...
Zatem się potwierdziły Twoje słowa. Ale przynajmniej działa. Czy to lepsze rozwiązanie niż jeden mikrofon? W wielu przypadkach pewnie nie. Ja jednak wolę mieć zniekształcenia, nie mające wpływu na czytelność obrad, ale mniej akustycznego pogłosu, którego poziom znacznie wpływa na czytelność....
Wiadomo, ze moga byc rozne priorytety. Cos za cos...
...
w drugim jedna z żył (z tego co pamiętam, masa) jest martwa.
To polacz masy kabli ze soba i juz. Powninno dzialac, prad jest niewielki. Eleganckie to moze nie jest, ale na pewno lepsze niz jakies wynalazki.
...
No i po jakimś czasie użytkowania niespecjalnie satysfakcjonującego "zlutownego sumatora" stwierdziłem, że może warto wykorzystać powyższą radę i po prostu wykorzystać masę działającego kabla. Co do problemu z niedziałającym kablem, wyszło na to, że gdzieś jest przebicie między ekranem a kablem gorącym. Podłączyłem masę niedziałającego kabla do masy kabla działającego po stronie mikrofonu i miksera (czyli po prostu mikrofony i dwa kanały miksera wspołdzielą ekran), odcinając od czegokolwiek masę wewnątrz kabla uszkodzonego. No i pojawił się problem - mik na uszkodzonym kablu brumi jak cholera jasna. Zaznaczam, że kabel idzie wzdłuż linii energetycznych (brum sie nieco zmienia np. przy włączeniu światła w sali). Wynikałoby z tego, że w masie odciętej indukuje się brumienie, jednak nie mogę jej w żaden sposób uziemić, bo jak pisałem - jest gdzieś przebicie między nią a żyłą gorącą (wynikałoby, że na żyle gorącej pojawia się brumienie z ekranu, którego nie ma na żyle zimnej). Czy nie pozostaje mi nic innego jak zakup sumatora, czy może jednak można coś jeszcze wykombinować?