Witam
Od kilku dni zastanawiam się, w którym kierunku rozbudować domowe "studio". Na obecną chwilę pozbyłem się mixera do którego miałem podpięte monitory , nord'a a całośc podłączona do kompuetra.
W tym momencie jestem bliski zakupu interfejsu audio Roland Quad Capture, ale i tutaj zaczynają się moje rozważania, chciałbym o ile to możliwe i sensowne połączyć zakup sprzętu aby był i do produkcji jak i do dj'ki.
Jeżeli miałbym kupić sprzęt tylko do produkcji rozumiem, że Roland będzie odpowiedni? Potrzebuje go głownie właśnie do odsłuchu oraz do nagrywania ścieżek z mojego nord leada 3 do DAW.
Ostatnio jednak pojawił się w mojej głowie pomysł, czy nie kupić jakiegoś mixera dj'skiego, który miałby wbudowane efekty, mógłbym wtedy podłączyc norda do jednego z kanałów po line i nałożyć efekty (nord niema w sobie efektów) co o tym sądzicie?? Czytałem, gdzieś , że mixery dj mają kompresory i dzwięk wtedy nie będzie dobry , racja to??
Kwestia również nałożenia efektów w tempo do granego midi z DAW przez norda, który grałby na kanale nie wiem czy da się takie efekty wbudowane w mixerze zscynchronizować ze sobą?? Ogólnie sądzicie, że jest to warta kombinacja z podłączeniem i wykorzystaniem do produkcji właśnie miksera djskiego czy lepiej oddzielić od siebie te dwa aspekty i poprostu kupić interfejs i nie kombinować ;)??
Zastanawiam się również nad ewentualnym zakupem xone4d , ktory w jakimś stopniu mógłby posłużyć również jako interfejs audio ale znowu co z tym podłączeniem nord'a oraz wszystko musiało by być podłączone kablami 2xtrs - 2xrca czy nie ma wtedy jakieś straty w jakości dzwięku?? nord ma wyjścia unbalanced monitory balanced.
Jeszcze takie jedno pytanie, czy mając podłączony synth to interfejsu ,jak jest rejestrowana nagrywana ścieżkan? bo dotychczas miałem podłączone 2xrca z mixera - 2xrca w karcie dzwiękowej czyli typowe podłączenie audio , teraz do kompuptera będzie podłączone tylko usb dzwięk się nagra w komputerze poprzez audio heh sorry ale wole się upewnić przed wydaniem kasy aby nie było wtopy ;)