Zgrywanie beatów z MPC przez ESI Maya 44 USB na laptopa

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
dabek34
Zgrywanie beatów z MPC przez ESI Maya 44 USB na laptopa

Post autor: dabek34 » wtorek 06 gru 2011, 20:48

Witam,

Mam pytanie odnośnie zgrywanie beatów właśnie w taki sposób w jaki opisuje w temacie. Precyzując chodzi mi o mus zgrywania ścieżek przy odłączonym od zasilania laptopie, w przeciwnym wypadku pojawiają się szumy i zakłócenia.. trochę to żmudne zgrywać ścieżka po ścieżce więc zastanawiam się czy jest jakaś możliwość, konieczność dokupienia czegoś(?) żeby zgrywać tracki przy podłączonym do prądu laptopie ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Zgrywanie beatów z MPC przez ESI Maya 44 USB na laptopa

Post autor: AkselPL » wtorek 06 gru 2011, 21:24

...
Witam,

Mam pytanie odnośnie zgrywanie beatów właśnie w taki sposób w jaki opisuje w temacie. Precyzując chodzi mi o mus zgrywania ścieżek przy odłączonym od zasilania laptopie, w przeciwnym wypadku pojawiają się szumy i zakłócenia.. trochę to żmudne zgrywać ścieżka po ścieżce więc zastanawiam się czy jest jakaś możliwość, konieczność dokupienia czegoś(?) żeby zgrywać tracki przy podłączonym do prądu laptopie ?

Pozdrawiam...

Może problem z bolcem.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 06 gru 2011, 23:51

Zapewne standardowy problem z usb czyli petla mas - jedna masa na obudowie wtyczek kabla a druga juz w samym kablu sygnalowym - odizoluj obudowę wtyku i sprawdź - nigdy tego nie lubiłem  w usb

Sprawdź tez inne gniazdko albo wszystko do jednogo itp

dabek34

Post autor: dabek34 » wtorek 13 gru 2011, 18:54

...Zapewne standardowy problem z usb czyli petla mas - jedna masa na obudowie wtyczek kabla a druga juz w samym kablu sygnalowym - odizoluj obudowę wtyku i sprawdź - nigdy tego nie lubiłem  w usb
Sprawdź tez inne gniazdko albo wszystko do jednogo itp...

Dziękuje za pomoc w tym zakresie, póki co radze sobie odłączając laptop od prądu, natomiast pojawił się inny problem, którego kiedyś nie było (chyba musiałem coś schrzanić z konfiguracją) MPC jest połączona z laptopem przez kabel MIDI Mate żeby podczas zgrywania pojedyńczych ścieżek po kliknięciu record w cubase odpalała się ścieżka na MPC, zawsze wszystko działało bardzo sprawnie, ale po formacie kompa podwajają się nie które bębny tak jakby od jakiegoś przeciążenia - mimo że włączony jest sam cubase, czasem lekko zmienia się tempo i wraca do normalnego, tak jakby za dużo sygnałów MIDI było wysyłane/odbierane.. może na to ktoś ma dobrą receptę ?

dabek34

Post autor: dabek34 » środa 14 gru 2011, 18:09

......Zapewne standardowy problem z usb czyli petla mas - jedna masa na obudowie wtyczek kabla a druga juz w samym kablu sygnalowym - odizoluj obudowę wtyku i sprawdź - nigdy tego nie lubiłem  w usb
Sprawdź tez inne gniazdko albo wszystko do jednogo itp...

Dziękuje za pomoc w tym zakresie, póki co radze sobie odłączając laptop od prądu, natomiast pojawił się inny problem, którego kiedyś nie było (chyba musiałem coś schrzanić z konfiguracją) MPC jest połączona z laptopem przez kabel MIDI Mate żeby podczas zgrywania pojedyńczych ścieżek po kliknięciu record w cubase odpalała się ścieżka na MPC, zawsze wszystko działało bardzo sprawnie, ale po formacie kompa podwajają się nie które bębny tak jakby od jakiegoś przeciążenia - mimo że włączony jest sam cubase, czasem lekko zmienia się tempo i wraca do normalnego, tak jakby za dużo sygnałów MIDI było wysyłane/odbierane.. może na to ktoś ma dobrą receptę ?...

znajdzie się jakaś mądra głowa ?

ODPOWIEDZ