Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
cuba22 - Posty:140
USB 2.0 -> Centronics 50-pin dla E-mu e5000 Ultra
autor: cuba22 » czwartek 03 lis 2011, 22:57
Witam,
Czy ktoś z was może próbował tego typui podłączenia do emulatora???
Ew czy SCSI zintegrowane z płytą główną wykryje bez problemu przez centronics emulatora czy jakis adapter konkretny trzeba kupić ?? (oczywiście ten zabieg ma na celu usprawnienie wysyłki wav na sampler bo jak wiadomo dyskietkami moża się zajechać a i wykręcanie i wkręcanie dysku co chwile jest raczej mało konfortowe)
Dzieki za odp i pozdro !
[addsig]
-
yaniki
-
Kontakt:
autor: yaniki » piątek 04 lis 2011, 10:04
Próbowałem takiego rozwiązania, ale nie działało z OSX, a pracuję głównie na maku. Do swojego Emu dopiąłem więc ZIP SCSI, a drugi napęd ZIP - na USB - do komputera.
-
autor: cuba22 » piątek 04 lis 2011, 15:54
...Próbowałem takiego rozwiązania, ale nie działało z OSX, a pracuję głównie na maku. Do swojego Emu dopiąłem więc ZIP SCSI, a drugi napęd ZIP - na USB - do komputera....
a możesz powiedzieć gdzie taki kabelek nabyłeś 50 pin - usb ? Bo ja właśnie zrobiłem zwrot (no i jak admin może to w tytule niech zmieni że nie 36-pin tylko 50-pin) tego 36 pin bo prostu nie pasuje bo w samplerze jest przecież 50 pin gniazdo .. Może ci coś nie hulało ze względu na źle sformatowany dysk ? Coś wyczytałem na forach na ten temat. Obczaj link koleszak podłącza pod maca 6400
http://www.youtube.com/watch?v=jYvrIT63FK4 ja osobiście pracuje na xp
-
yaniki
-
Kontakt:
autor: yaniki » piątek 04 lis 2011, 18:51
Pytasz o przejściówkę, która nie działała z makiem? Kupiłem ją na wtórnym rynku, na jednym z serwisów aukcyjnych. Bodaj na Allegro. Przejściówkę była niewielkim pudełkiem wpinanym w USB. Nie była "kabelkiem".
-
autor: cuba22 » poniedziałek 12 gru 2011, 18:16
Witam, Nie chcę zakładać kolejnogo posta więc napisze w tym bo w zasadzie wiele się nie różni od pytania jakie posiadam. Mianowicie w końcu udało mi się wychaczyć kabalek na aukcji centro 50-pin na dsub 25-pin. I próbowałem podłączyć pod kompa i mi nie znajduje samplera nie wiem czemu. SCSI złącze w kompie mam zintegrowane z płyta główną chociaż chyba to jest bez większego znaczenia. Próbowałem wielu konfiguracji podłączenia np: sampler - komp (tu wogóle przy włączeniu samplera nie wczytywał sie system), przez drugie wejscie w napędzie SCSI-komp ( tu się wczytuje system ale z kolei nie widzi napędu), brałem w kompie za każdym razem znajdz nowy sprzęt i nic nie widzi klapa totalna. Skończyły mi sie pomysł i chcałbym sie poradzić co robie źle lub bo źle jest ustawione i dla czego nie widzi mi samplera????