Witam. Mam zamiar zmienić dotychczasowy interfejs Alesis IO26 na coś mniejszego, ale lepszego (żeby pozostac w tym samym przedziale cenowym). Wszystko wskazuje na to, że będzie to coś z oferty Focusrite i w związku z tym mam pytanie - czy wszystkie interfejsy tej firmy oferują przetworniki tej samej jakości? Czy różnica między np. Saffire Pro 40 a Saffire Pro 24 albo Saffire Pro 14 polega "tylko" na możliwościach jakie oferują te modele, czy ma też wpływ na jakość nagrywanego dźwięku i brzmienie? Drugie pytanie jest takie - czy taka zmiana ma w ogóle sens, czy przesiadając się ze wspomnianego Alesisa na Saffire Pro 24 mogę liczyć na poprawę jakości przetworników, czy może jest to sprzęt podobnej klasy i nie ma sobie czym zawracać głowy?
Różnice w jakości przetworników poszczególnych modeli interfejsów, jednej firmy
Re: Różnice w jakości przetworników poszczególnych modeli interfejsów, jednej firmy
Saffire Pro 24
• A/D Dynamic Range = 105dB (A-weighted), all analogue inputs
• D/A Dynamic Range = 105dB (A-weighted), all analogue outputs
Saffire Pro 40
• A/D Dynamic Range = 110dB (A-weighted), all analogue inputs
• D/A Dynamic Range = 110dB (A-weighted), all analogue outputs
Zmiana na tym poziomie sprzętu ma sens, pod warunkiem że jesteś w pełni świadomy ograniczneń jakie daje ci aktualny sprzęt. Różnice brzmienia pomiędzy przetwornikami przyzwoitej klasy są kosmetyczne. Największy wpływ na brzemienie ma to co dzieje się przed konwerterem.
Re: Różnice w jakości przetworników poszczególnych modeli interfejsów, jednej firmy
...
Witam. Mam zamiar zmienić dotychczasowy interfejs Alesis IO26 na coś mniejszego, ale lepszego (żeby pozostac w tym samym przedziale cenowym). Wszystko wskazuje na to, że będzie to coś z oferty Focusrite i w związku z tym mam pytanie - czy wszystkie interfejsy tej firmy oferują przetworniki tej samej jakości? Czy różnica między np. Saffire Pro 40 a Saffire Pro 24 albo Saffire Pro 14 polega "tylko" na możliwościach jakie oferują te modele, czy ma też wpływ na jakość nagrywanego dźwięku i brzmienie? Drugie pytanie jest takie - czy taka zmiana ma w ogóle sens, czy przesiadając się ze wspomnianego Alesisa na Saffire Pro 24 mogę liczyć na poprawę jakości przetworników, czy może jest to sprzęt podobnej klasy i nie ma sobie czym zawracać głowy?...
Zainteresuj sie TC Electronic,ja jak swój kupowałem to pamietam że duzo czytałem w necie właśnie o jakości dźwięku i po opiniach mi wyszło że dzwiękowo są chyba najlepsze.A i gosciu w muzycznym siedział i na tym coś tam dłubał a miał cała szafe zabawek z przekrojem różnych firm i też mi polecił TC.
...Jak mówi instrukcja, są róznice w parametrach przetworników AD. innych nie sprawdzałem:
Saffire Pro 24
• A/D Dynamic Range = 105dB (A-weighted), all analogue inputs
• D/A Dynamic Range = 105dB (A-weighted), all analogue outputs
Saffire Pro 40
• A/D Dynamic Range = 110dB (A-weighted), all analogue inputs
• D/A Dynamic Range = 110dB (A-weighted), all analogue outputs
Zmiana na tym poziomie sprzętu ma sens, pod warunkiem że jesteś w pełni świadomy ograniczneń jakie daje ci aktualny sprzęt. Różnice brzmienia pomiędzy przetwornikami przyzwoitej klasy są kosmetyczne. Największy wpływ na brzemienie ma to co dzieje się przed konwerterem. ...
Dzięki! Przydatna informacja. Mam rozumieć, że Alesis także dysponuje przetwornikami przyzwoitej klasy? Jak się mają ich przetworniki w stosunku do tych które podałeś? Pytam, bo niestety nie jestem w stanie tego stwierdzić organoleptycznie, nie mam rozeznania, ani zbyt dużych możliwości porównania, natomiast już parę razy doświadczyłem takiego zjawiska - nie dostrzegając bezpośrednio różnicy w brzmieniu jakiegoś sprzętu (preampy, przetworniki), odczułem poprawę jakości słuchając gotowego nagrania. Zatem czy jestem w pełni świadomy ograniczeń? Trudno powiedzieć. Wydaje mi się że tak, ale dlatego też pytam