ProTools 10/HDX
Pierwsze oficjalne info zostało pokazane w sieci dziś w nocy naszego czasu na webcast Avid.
W skrócie: Now PT będzie się poruszał w architekturze zmiennoprzecinkowej 32bit proces i 64bit mikser.
Jest nowy format wtyczek AAX, mogących się uruchamiać zarówno na DSP (nowe karty pięciokrotnie mocniejsze od starych, 18 procesorów na kartę, 256 głosów), jak i w przypadku braku zasobów DSP dają się uruchomić natywnie.
Fade w czasie rzeczywistym, regulacja głośności wprost z clip (czyli dogonili konkurencje po kilku latach ;) ). Ciekawostką jest możliwość odtwarzania sesji z RAM.
To tak z grubsza kilka nowości.
Re: ProTools 10/HDX
Pierwsze oficjalne info zostało pokazane w sieci dziś w nocy naszego czasu na webcast Avid.
W skrócie: Now PT będzie się poruszał w architekturze zmiennoprzecinkowej 32bit proces i 64bit mikser.
Jest nowy format wtyczek AAX, mogących się uruchamiać zarówno na DSP (nowe karty pięciokrotnie mocniejsze od starych, 18 procesorów na kartę, 256 głosów), jak i w przypadku braku zasobów DSP dają się uruchomić natywnie.
Fade w czasie rzeczywistym, regulacja głośności wprost z clip (czyli dogonili konkurencje po kilku latach ;) ). Ciekawostką jest możliwość odtwarzania sesji z RAM.
To tak z grubsza kilka nowości....
...
To tak z grubsza kilka nowości....
Tak, słyszałem. Wzasadzie w kwestii Real Time Bouncing, Real Time Crossfades, Clip based volume automation to dogonili po wielu latach. Ale dobrze że wogóle to już jest, w tym jakże topowym sofcie.
Tak na prawdę spodziewałem się większych zmian w porównaniu z poprzednia wersją (tak jak to było w przypadku premiery PT9).
Zmiana architektury, to już dla producenta wystarczające wywrócenie do góry nogami wszystkiego ;)
Odtwarzanie ścieżek bezpośrednio z pamięci RAM? To zdaje się nawet Cubase tego nie ma czy tez jestem w błędzie?
Samplitude/Sequoia o ile dobrze pamiętam miała odtwarzanie z ramu juz z 8 lat temu :)
Zmiany nie koniecznie muszą być duże szczególnie gdy chodzi o kompatybilność(niestety nie wiem jak ta wygląda)