ProTools 10/HDX

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
ProTools 10/HDX

Post autor: JoachimK » piątek 21 paź 2011, 14:26

Nikt nic nie pisze, więc ktoś musi zacząć ;)

Pierwsze oficjalne info zostało pokazane w sieci dziś w nocy naszego czasu na webcast Avid.

W skrócie: Now PT będzie się poruszał w architekturze zmiennoprzecinkowej 32bit proces i 64bit mikser.
Jest nowy format wtyczek AAX, mogących się uruchamiać zarówno na DSP (nowe karty pięciokrotnie mocniejsze od starych, 18 procesorów na kartę, 256 głosów), jak i w przypadku braku zasobów DSP dają się uruchomić natywnie.
Fade w czasie rzeczywistym, regulacja głośności wprost z clip (czyli dogonili konkurencje po kilku latach ;) ). Ciekawostką jest możliwość odtwarzania sesji z RAM.

To tak z grubsza kilka nowości.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Data

Re: ProTools 10/HDX

Post autor: Data » sobota 22 paź 2011, 10:27

...Nikt nic nie pisze, więc ktoś musi zacząć ;)

Pierwsze oficjalne info zostało pokazane w sieci dziś w nocy naszego czasu na webcast Avid.

W skrócie: Now PT będzie się poruszał w architekturze zmiennoprzecinkowej 32bit proces i 64bit mikser.

Jest nowy format wtyczek AAX, mogących się uruchamiać zarówno na DSP (nowe karty pięciokrotnie mocniejsze od starych, 18 procesorów na kartę, 256 głosów), jak i w przypadku braku zasobów DSP dają się uruchomić natywnie.

Fade w czasie rzeczywistym, regulacja głośności wprost z clip (czyli dogonili konkurencje po kilku latach ;) ). Ciekawostką jest możliwość odtwarzania sesji z RAM.

To tak z grubsza kilka nowości....

Data

Post autor: Data » sobota 22 paź 2011, 10:31

Cos się nie zapisał mój post. A nie chce mi się pisać jeszcze raz tylko dlatego że nie ma opcji edycji na tym forum..

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 22 paź 2011, 19:29

...

To tak z grubsza kilka nowości....

Tak, słyszałem.  Wzasadzie w kwestii Real Time Bouncing,  Real Time Crossfades, Clip based volume automation to dogonili po wielu latach. Ale dobrze że wogóle to już jest, w tym jakże topowym sofcie. Wink

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 24 paź 2011, 19:16

Tak na prawdę spodziewałem się większych zmian w porównaniu z poprzednia wersją (tak jak to było w przypadku premiery PT9).

Zmiana architektury, to już dla producenta wystarczające wywrócenie do góry nogami wszystkiego ;)

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
nikdomi

Post autor: nikdomi » środa 26 paź 2011, 10:26

Odtwarzanie ścieżek bezpośrednio z pamięci RAM? To zdaje się nawet Cubase tego nie ma czy tez jestem w błędzie?

Pasjonat domowego wirtualnego studia muzycznego.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 26 paź 2011, 11:26

Samplitude/Sequoia o ile dobrze pamiętam miała odtwarzanie z ramu juz z 8 lat temu :)

Zmiany nie koniecznie muszą być duże szczególnie gdy chodzi o kompatybilność(niestety nie wiem jak ta wygląda)

ODPOWIEDZ