MOTU 828mk3 Hybrid + Lexicon MX400XL + DBX 166XS - problem z połączeniem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
vocart
MOTU 828mk3 Hybrid + Lexicon MX400XL + DBX 166XS - problem z połączeniem

Post autor: vocart » poniedziałek 19 wrz 2011, 11:58

Witam, Mam Chyba prosty problem ale brak doświadczenia w takich sprawach.

Posiadam sprzęt jak w temacie - używać go będę głównie do nagrywania wokalu i gitary przy tworzeniu aranży.

Potrzebuję połączyć klocki (jeden po drugim jakby w pętli) tak aby obsługiwały wejście MIC/LINE 1 i MIC/LINE 2 interfejsu audio w następujący sposób:

interface MOTU (przednie wejścia MIC/LINE 1 i 2, mające od tyłu gniazdo SEND), potem kompresor DBX, a potem efektor LEXICON - nastepnie sygnał po efektorze ma powracać do MOTU i jest obecny na wyjściu karty (słuchawki oraz master odsłuchowy).

Jak najlepiej połączyć te klocki w powyszej konfiguracji ? Prosze o pomoc bo dopiero się uczę na błędach. NIby połączyłem jakoś i działą ale intuicja mi podpowiada że to wbrew sztuce i za dużo kabli ;)

Dzięki!

[addsig]
wokal wokal wokal, produkcja, gitara, kompozycja :]

Zbynia

Re: MOTU 828mk3 Hybrid + Lexicon MX400XL + DBX 166XS - problem z połączeniem

Post autor: Zbynia » poniedziałek 19 wrz 2011, 23:27

Nie wiem jak wygląda dokładnie routing w motu ale mozna to łączyć na wszelkie sposoby dzieki czemu mozna pracować nad efektem końcowym

Możesz dac z inserta z motu na kompresor potem efekt i spowrotem do motu

możesz dac z inserta z motu na efekt potem na kompresor do motu

możesz dać z inserta na kompresor i powrót do motu a wysyłke na efekt zastosować kolejna drogą z motu

itp itd

jak sa mozliwości pozostaje kwestia wyobraźni

jedynym problemem jest wychodzenie i wchodzenie w domenę cyfrowa zbyt ćzesto przy pewnych mozliwościach połączeń

nie ma jednego rozwiązania bo są różne efekty

do tego kompresor posiada sidechain co też mozna wykorzystać

Zobacz czy w efekcie we/wy analogowe dzialaja niezaleznie od we/wy cyfrowych - jesli tak to napewno na stałe spiałbym efekt z motu po spdif - to chyba jedyny pewniak w tym zestawieniu(bez opuszczania domeny cyfrowej i zbednej konwersji)

ODPOWIEDZ