Oktava MK 319 - ruszająca się membrana

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
estbeatz
Oktava MK 319 - ruszająca się membrana

Post autor: estbeatz » środa 29 cze 2011, 16:19

Witam,

posiadam Oktave mk 319 i zauważyłem, że membrana jest lekko niestabilna i rusza się, co widać i słychać dość wyraźnie. Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi i nie wiem czy jest to tak od nowości czy coś jest niehalo. Mikrofonu nie używałem w ekstremalnych warunkach, ale parę razy brałem go ze sobą w inne miejsca. Chiałbym go rozebrać i jakoś dokręcić tą membranę, ale nigdy wcześniej tego nie robiłem. Jest to w miarę bezpieczne? Nie chciałbym czegoś popsuć przy rozkręcaniu mikrofony. Jakieś rady? Uwagi?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: Oktava MK 319 - ruszająca się membrana

Post autor: Soundscape » środa 29 cze 2011, 16:42

...
Witam,

posiadam Oktave mk 319 i zauważyłem, że membrana jest lekko niestabilna i rusza się, co widać i słychać dość wyraźnie. Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi i nie wiem czy jest to tak od nowości czy coś jest niehalo. Mikrofonu nie używałem w ekstremalnych warunkach, ale parę razy brałem go ze sobą w inne miejsca. Chiałbym go rozebrać i jakoś dokręcić tą membranę, ale nigdy wcześniej tego nie robiłem. Jest to w miarę bezpieczne? Nie chciałbym czegoś popsuć przy rozkręcaniu mikrofony. Jakieś rady? Uwagi?...

Jeśli nigdy tego nie robiłeś, to osobiście bym nie ryzykował i oddał do serwisu. W jakim sensie się rusza? Przy pochyleniu, trzęsieniu?

Awatar użytkownika
estbeatz

Post autor: estbeatz » środa 29 cze 2011, 16:45

Jeśli nigdy tego nie robiłeś, to osobiście bym nie ryzykował i oddał do serwisu. W jakim sensie się rusza? Przy pochyleniu, trzęsieniu?
...

Już sobie poradziłem:) Zdjąłem metalową osłonkę, którą odkręca się 4 śrubkami, okazało się, że podstawka pod membraną jest źle dokręcona. Prościzna: odkręcenie membrany, dokręcenie podstawki i przykręcenie membrany. Jedynie trzeba uważać, żeby nie pociągnąć albo nie "zwiesić" membrany na przewodach. Już jest dobrze i wszystko działa:) 

Ruszała się przy trzęsieniu mikrofonem, zauważyłem to przy przestawianiu statywu z założonym mikrofonem. Dziwna sprawa w sumie, że taki coś się poluzowało, gdyż raczej dbam o sprzęt i nie rzucam mikrofonami:)

Pozdrawiam. 

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 29 cze 2011, 16:52

Ruszała się przy trzęsieniu mikrofonem, zauważyłem to przy przestawianiu statywu z założonym mikrofonem. Dziwna sprawa w sumie, że taki coś się poluzowało, gdyż raczej dbam o sprzęt i nie rzucam mikrofonami:)

Pozdrawiam. ...

No nie takie dziwne. Ostatnio miałem Neumanna w ręku z podobnym problememCool Nawet najlepszym ustrojstwom się to zdarza.

Radomir

Post autor: Radomir » piątek 01 lip 2011, 14:41

W pierwszej Oktavie miałem dokładnie ten sam problem co potwierdza tylko, że ten mikrofon można lubić jedynie za brzmienie (zwłaszcza po wymianie większości elementów za wyjątkiem transformatora:)

Technicznie cała reszta to lipa (grill,obudowa, pcb) .

Awatar użytkownika
estbeatz

Post autor: estbeatz » piątek 01 lip 2011, 16:06

...
 W pierwszej Oktavie miałem dokładnie ten sam problem co potwierdza tylko, że ten mikrofon można lubić jedynie za brzmienie (zwłaszcza po wymianie większości elementów za wyjątkiem transformatora:)

Technicznie cała reszta to lipa (grill,obudowa, pcb) .
...

Hm powiedz coś więcej. Co konkretnie wymieniałeś na co, ciekawi mnie to;) 

Radomir

Post autor: Radomir » niedziela 03 lip 2011, 08:39

...  
Hm powiedz coś więcej. Co konkretnie wymieniałeś na co, ciekawi mnie to;) ...

http://www.billsrecording.com/BSRS/Mod319.html

Kompletny kit dostajesz pocztą, bierzesz do ręki odpowiednią lutownicę i wymieniasz pokolei elementy zgodnie z dostarczoną instrukcją. Nie ukrywam, że trzeba mieć wprawę i dobrze przeanalizować całą operację...Jeżeli jednak niczego nie s....prasz to jest to najtańsza opcja:)

Druga opcja to oodesłanie mikrofonu do OktavaMod...

ODPOWIEDZ