ProTools 9

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Miłaszewski
Re: ProTools 9

Post autor: Miłaszewski » środa 15 gru 2010, 11:12

Masz racje, kazdy ma swój styl pracy. Ale takie elementy jak automatyczna kompensacja latencji to raczej przezytek i mało kto mysli o tym jako czymś nowym.  To tylko takie luźne przemyslenia na temat programu ktory stanowi hierarhicznie najwyzsza półke, kosztuje tez nie mało (dotychczas ze wgledu na sprzet) i brakuje mu takich wydawałoby sie oczywistych rzeczy.  Chetnie bym sprawdzil sobie tego nowego protoolsa bo dotychczas mam tylko 7.4.  ...

Pro Tools HD posiada kompensację od wielu lat. Przed PT9 tylko limitowane wersje nie miały kompensacji. Podstawowy rynkiem zbytu PT były zawsze studia nagraniowe, dopiero od niedawna PT "atakuje" home recording, ponieważ rynek profesjonalny się skurczył.

Bardzo ważna rzecz - to nie lista funkcji decyduje o wartości danego urządzenia. Mikser Cubase ma więcej funkcji niż SSL Duality, a chyba nie powiesz, że firma SSL próbuje dogonić firmę Steinberg?
[addsig]

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » czwartek 16 gru 2010, 09:40

pierwszy akapit z poprzedniego postu nie jest mojego autorstwa
[addsig]

perfect_crisis
Kontakt:

Post autor: perfect_crisis » piątek 31 gru 2010, 00:22

PT9 to naprawdę rewolucja. Tak, jak pisze poprzednik - PT od niedawna atakuje środowisko domowych studiów nagrań i moim zdaniem robi to wyśmienicie, większość nowych funkcji, to wynik nastawienia się na to, czego chcieli użytkwonicy, a nie tego, co sobie Avid wymyślił - tu zrobili wielki krok naprzód. Inna sprawa, to PT HD Native - pomost między wersją HD a natywną - jak dla mnie bomba. Fakt, że niektórzy uważają, iż PT dopiero dogonił konkurencję, ale ja nie widziałem jeszcze DAW, które pozwala na tak sprawną edycję i tak przejrzysty GUI. To znacznie poprawia tempo i konfort pracy. Ilość i jakość wirtualnych insteumentów jest też godna podziwu, że o nowych interfejsach nie wspomnę. No i najważniejsze - PT9 jest już 'otwarty', nie trzeba nam kupować dedykowanych interfejsów - to moim zdaniem wpłynęło bardzo mocno na cały rynek interfejsów, ponieważ każda niemal szanująca się firma produkująca interfejsy, z dumą może ogłaszać, że jej produkt jest kompatybilny z PT. Cały ten rynek został pozytywnie wzbudzony!

[addsig]
http://www.zakamarkiaudio.pl

Awatar użytkownika
pawel555

Post autor: pawel555 » czwartek 10 lut 2011, 21:12

MAm pytanie odnośnie współpracy Pro Toolsa 9 z windowsem 7 64bit. Podobno niektóre pluginy nie działają przy wersji 64bitowej. Jeśli ktoś się orientuje, to czy jest dużo takich wtyczek? Czekam na PT9. Jestem na etapie przeinstalowania kompa pod windowsa 7, nie wiem czy zainstalować 64bit czy 32bit.

Awatar użytkownika
jarekw

Post autor: jarekw » niedziela 19 cze 2011, 14:54

...
MAm pytanie odnośnie współpracy Pro Toolsa 9 z windowsem 7 64bit. Podobno niektóre pluginy nie działają przy wersji 64bitowej. Jeśli ktoś się orientuje, to czy jest dużo takich wtyczek? Czekam na PT9. Jestem na etapie przeinstalowania kompa pod windowsa 7, nie wiem czy zainstalować 64bit czy 32bit. ...

Pytam o to samo. Ma ktoś już jakieś doświadczenia w tym zakresie? Czy jakaś wtyczka odmawia pracy w WIN7 64 bit a pracuje w 32 bit? Rozmawiałem z Digipark i powiedzieli mi, że Protools pracuje jako program 32 bitowy, korzystając z zalet WIN 64 bit, i że wtyczki 32 bit działają...

Jeśli jest inaczej to dużo trzeba będzie wydać na uaktualnienia, bo z tego co widzę nie wszyscy dają to za free (biznes).

ODPOWIEDZ