Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
djpady
Re: Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny

Post autor: djpady » wtorek 22 lut 2011, 18:27

......proszę was o pomoc w wyborze najlepszej z wyżej wymienionych klawiatur...

Najlepszej do czego? Zapomniałeś tego dopisać ...

Chodzi mi głownie o to żeby sprzęt Który zakupie nie okazał się bublem. Potrzebuje dobrej klawiatury która pozwoli mi współpracować z programami bez żadnych problemów a przy okazji wykaże się jak najlepszą jakością. Dziś spędziłęm czas na chodzeniu po sklepach i wypytywaniu która może sprostać moim oczekiwaniom. W każdym sklepie uzyskałem jednoznaczną odpowiedź "NOVATION REMOTE 49 sl MKII to najbardziej zaawansowany technicznie, i jakościowo dobry sprzęt który pozwoli na dobrą pracę w studiu domowym jak i professionalnym, brak awaryjności, posłuży ci przez wiele lat", to pare zalet, które mogą przemawiać za tym sprzętem.

Głównie stawiam na klawisze których dotykałem w każdym sprzecie i najfajniej prezentowały się w Studiologic VMK 161 Plus (61) i AKAI MPK49 oczywiście potem NOVATION REMOTE 49 sl MKII

Jestem zielony w tych sprawach więc moją opinię uważam za bardzo obiektywną i z góry dziękuje za odpowiedź.

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » wtorek 22 lut 2011, 21:41

Jestem zielony w tych sprawach więc moją opinię uważam za bardzo obiektywną i z góry dziękuje za odpowiedź.
...

Raczej subiektywną :)
Osobiście polecam Ci Novation, a z M-Audio Axioma. Możesz wypróbować też Rolanda. Raczej tu bym szukał uniwersalnych, dobrych jakościowo i funkcjonalnych sterowników. Akai kiedyś testowałem, zrezygnowałem. Obsługa pogmatwana jak barana rogi, ale to może kwestia przyzwyczajenia. Pady to raczej klasa MPC500, niż wyższych modeli, i PadKontrol jest tu zdecydowanie lepszy. Gdybym miał wskazać jedną... Axiom. :)

pozdrawiam

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

djpady

Post autor: djpady » wtorek 22 lut 2011, 22:47

Raczej subiektywną :)
Osobiście polecam Ci Novation, a z M-Audio Axioma. Możesz wypróbować też Rolanda. Raczej tu bym szukał uniwersalnych, dobrych jakościowo i funkcjonalnych sterowników. Akai kiedyś testowałem, zrezygnowałem. Obsługa pogmatwana jak barana rogi, ale to może kwestia przyzwyczajenia. Pady to raczej klasa MPC500, niż wyższych modeli, i PadKontrol jest tu zdecydowanie lepszy. Gdybym miał wskazać jedną... Axiom. :)

pozdrawiam...

Masz racje subiektywna :D:D:D rozpędziłem się z tym pisaniem...

jeśli chodzi o Rolanda to pewnie o Cakewalk A-500 PRO tu Novation wygrywa na temat mapowania, Novation posiada Automap 3.0 który jest bardzo zaawansowany i tak po chłopsku mówiąc "NIE MA BATA ŻEBY COŚ BYŁO NIE TAK Z PODŁĄCZENIEM I USTAWIENIAMI". Więc kolejny plus dla NOVATION. Rozjaśnia mi się powoli i chyba będę musiał troszeczkę dołożyć na zestaw NOVATION 49 SL MKII + KORG Padkontrol

POZDRAWIAM

darkaav

Post autor: darkaav » czwartek 12 maja 2011, 20:51

...Chodziło mi o to w których sterownikach enkodery typu endless są najpraktyczniejsze i mają wybór trybu działania (inc/dec). Jak się mają te z Akai do Axioma na przykład?
A drugie pytanie na marginesie - czy przy zmianie programu w syntezatorze, DAW bądź module, pierścienie diodowe w sterowniku bcr lub novation sl zmieniają swoje wartości?...

A oprócz Axioma jest jakiś sterownik który to posiada, przekopałem chyba z pół googla i nie mogę znaleźć, chodzi mi o te tańsze klawiaturki

dust

Post autor: dust » czwartek 12 maja 2011, 22:52

A drugie pytanie na marginesie - czy przy zmianie programu w syntezatorze, DAW bądź module, pierścienie diodowe w sterowniku bcr lub novation sl zmieniają swoje wartości?...

To jest zależne czy DAW  i wtyczka obsługuje tzw. feedback ale wypowiedzieć sie mogę tylko co do BCR, w którym działa to wyśmienicie.  (reason nawet "wymuszcza" VU na górnych enkoderach).

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 18 maja 2011, 16:20

... Myślę, że to bardzo nie w porządku iść do sklepu i truć dupę sprzedawcom, potem jeszcze wypróbowywać sprzęt, wiedząc z góry że i tak nic tam nie będziesz kupował bo w necie taniej. A jeszcze jak ci ktoś na weekend załatwia towar do sprawdzenia...

Sorry, ale jakoweś bzdury acan wypisujesz. Bo po to robi się sklep i zatrudnia sprzedawców, aby oni (nie patrząc na żadne pojechane ewentualności) przedstawili ew. el-zjadowi to, co w nim najlepsze. A najlepiej tak, aby natychmiast to u nich go zanabył. Jeśli sobie z tym prostym problemem nie radzą, to jechał ich sęk.

Przy okazji.

Czy ktoś ma może jakoweś opinie w takowym asortymencie: http://www.altoproaudio.com/series/live (?)

Aktualnie ciężko mi go dotknąć organozleptycznie ;-(

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 14 lis 2011, 09:18

Panowie, tym razem ja zapytam. Muszę kupić klawiature na scenę. Nie chcę taszczyć intrumentów ze studia bo to ciężkie krowiska i są potrzebne bez rozładunku na już, do pracy.

Dotychczas bylem przyzwyczajony do jakości klawiatur KORG Tryninty, DX7II, Ensoniq SQ.

Moje pytanie jest zasadnicze: Która która klawiatura oferuje szybką zmianę kanału midi na których podpięte są zupełnie różne instrumenty VSTi?  Najlepiej jeżeli można to zrobić za pomocą jednego kliknięcia na głównym panelu. Ale jeżeli miałoby to sie odbywać przy pomocy wybrania numeru kanału z klawiatury numerycznej (najlepiej bez potwierdzania enter'em) to też ujdzie.

O co chodzi z tym klejeniem sie klawiszy w AXIOM Pro?

Nie pamiętam czy w EIS była recenzja AXIOM'ów, Rolandów czy Novation. Zaraz poszukam, ale  jeżeli ktoś ma info pod ręką chętnie skorzystam.

Dzięki.

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » środa 25 sty 2012, 13:04

Witam!
Poszukuję klawiatury do studia - nie zależy mi na kontrolerach (jak będą to ok ale nie są najważniejsze bo raczej jestem myszomaniakiem).

Przede wszystkim dobra klawiatura!
Wolałbym coś nowego ale czy któraś ze współczesnych klawiatur zasługuję na uwagę? Czy może lepiej zainteresować się choćby używanym Rolandem A-37?

Ostatnie 4 lata używałem Yamahy Motif XS więc po przesiadce na gorszą klawiaturę mógłbym doznać szoku - interesuje mnie co najmniej 61 klawiszy.

Dziękuję za podpowiedź

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 25 sty 2012, 14:56

...Poszukuję klawiatury do studia...

No to niech owe studio określi może dokładniej co potrzebuje.

...bo raczej jestem myszomaniakiem.... Przede wszystkim dobra klawiatura!

A dobrze masz w głowie?
Tyle już tu postów popełniłeś i dalej nie kumasz jak się tu zapytowywuje?

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » środa 25 sty 2012, 18:27

......Poszukuję klawiatury do studia...

No to niech owe studio określi może dokładniej co potrzebuje.

...bo raczej jestem myszomaniakiem.... Przede wszystkim dobra klawiatura!

A dobrze masz w głowie?
Tyle już tu postów popełniłeś i dalej nie kumasz jak się tu zapytowywuje?
...

ODPOWIEDZ