Fostex PM-0.5 Mk II a Adam Audio A5x

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kyle
Re: Fostex PM-0.5 Mk II a Adam Audio A5x

Post autor: Kyle » wtorek 22 mar 2011, 15:00

No ja chcę sprzedać KRK V6 series II - moim zdaniem dobra opcja jak na tą cenę. Dla nie przyzwyczajonych do nich od razu mówię, że mają dobrze zaznaczoną górkę i tak trzeba robić na nich mixy - dobrze zaznaczać górę.

http://www.ixbt.com/proaudio/krk-v6.shtml

To co piszesz pokrywa się z pomiarami. Dziwi mnie tym bardziej, że kolega soundscape (jeśli nie przekręciłem nicku) zupełnie nie dostrzega tego zjawiska w modelu V8 podczas gdy w pomiarach widać to w sposób analogiczny.

and

Post autor: and » wtorek 22 mar 2011, 15:02

W ogłoszeniach na tej stronie są jakieś V6 MKII za 1600. Tu bym się zastanowił. Tyle że bez gwarancji pewnie. Co do Fostexów - napewno są zadowalające w tej cenie. Pożyczałem je niegdyś znajomym do nagrań, trackingu i wstępnych miksów i nikt nie narzekał. Nie masz szansy przetestować poszczególnych paczek? Było by to najlepszym rozwiązaniem.
Pisząc "testować" mam na myśli zrobić na nich parę miksów i posłuchać jak się sprawdzają gdzie indziej. Najlepsza metoda, żeby się dowiedzieć czy dane kolumny nam pasują....

No tak byłoby najlepiej jak napisałeś. Fostexy może mi się uda przetestować, ciężko mi będzie jednak skonfrontować je z innymi monitorami. Myślę jednak, że jak mi przypasują to nie będę dalej szukał. Cena jest spoko.
Muszę poczytać o tych KRK v6 - nie znam ich kompletnie. Chociaż nie wiem czy nie wolałbym nowych, zawsze pewniej.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 23 mar 2011, 09:46

To co piszesz pokrywa się z pomiarami. Dziwi mnie tym bardziej, że kolega soundscape (jeśli nie przekręciłem nicku) zupełnie nie dostrzega tego zjawiska w modelu V8 podczas gdy w pomiarach widać to w sposób analogiczny.... 

Powiem tak - nigdy mnie nie interesowały pomiary, ostatnio nie interesuje mnie też jak się zachowują na paczkach znane mi utwory. Jedyna rzecz, którą biorę pod uwagę to wygoda pracy i przez to efekty jakie udało się osiągnąć. Miksowanie tygodniowe na paczkach mówi wszystko o sprzęcie.

Co do V8: w warunkach studyjnych w bezpośredniej konfrontacji górki z V6 to... hmmm, różnica na plus dla ósemek. W domu nadal na V6 siedzę i je zatrzymam. Znudziło mi się wymienianie odsłuchów, bo to nie poprawi miksów. Jedyne co chcę dokupić to Sonodyne SM100 AK. Na chatę w zupełności wystarczy.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 23 mar 2011, 09:49

Fostexy 0.5 to bardzo małe głośniczki. Słuchając na nich nie miałem zaufania. Dźwięk wydawał się papierowy. Lepiej mi grały Geniusy 2.0 z 4 calowym wooferem za 200 zł (mówię poważnie) - na nich mixy czasem lepsze mi wychodziły niż na KRK.

Może i papierowy, ale w tej kategorii cenowej dla mnie były to jedyne paczki na których prawie od razu osiągnąłem to co chciałem wykręcić. Nie biorąc pod uwagę niższego dołu oczywiście, bo to nie możliwe przy pięciu (nawet sześciu) calach.

Kyle

Post autor: Kyle » środa 23 mar 2011, 13:13

Może i papierowy, ale w tej kategorii cenowej dla mnie były to jedyne paczki na których prawie od razu osiągnąłem to co chciałem wykręcić. Nie biorąc pod uwagę niższego dołu oczywiście, bo to nie możliwe przy pięciu (nawet sześciu) calach.
...

Kto wie czy nie możliwe ... Genelec 8240 schodzą bardzo nisko (wg. pomiarów), Focal Solo 6 Be schodzi niżej od ADAM A8X (wg. opinii osoby z gearslutz która je porównywała na słuch) - kto wie ... moze tu już niższy dół można kontrolować. ADAM S2X wg. nomenklatury ADAM'a też schodzą niżej od A8X - też pretendent mogący pozwolić na kontrolę niższego pasma. (ADAM zawyża wielkość woofera, więc 7,5" traktowałbym jako 6,5-7"max). Oczywiście absolutnej kontroli te wymienione monitory nad najniższym basem raczej nie dadzą ... ale "wystarczającą" mam nadzieję że tak.

Jeśli słuchałeś tych modeli to byłbym wdzięczny oczywiście za opinię.

ciekawostka: Na forum dźwięk.org jedna osoba napisała że na Sonic Anima nie ma problemów z kontrolą pasma przy 30-40Hz - i tylko w to już nie wiedzę, biorąc pod uwagę że te kolumny schodzą do ~60 Hz -2 dB (pomiary na stereophile)

http://www.stereophile.com/content/sonics-anima-loudspeaker-measurements

and

Post autor: and » piątek 25 mar 2011, 15:59

Niedługo będę mógł posłuchać tych fostexów.
Będę mógł jednak nieco rozszerzyć mój budżet. Oprócz tych fostexów, zastanawiam się również nad:

1. KRK VXT-6
2. ADAM A7X
3. Focal CMS 65

lub ewentualnie ADAM A5X + Adam Audio Sub8 (chciałbym się jednak zamknąć w 3500-3600)

Nie ukrywam, że najbardziej napalam się na A7X. Jednakże nie wiem jak będą pracować w moim pokoju. Czy przy tych, wymiarach, które podawałem na wstępie ma to jakiś sens? Jeśli ktoś miał możliwość pracować z tymi monitorami w pomieszczeniu podobnym do mojego - to bardzo proszę o opinie:)

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 25 mar 2011, 16:23

Najlepsze monitory do ~3,7 tys. to ADAM A7X i APS IO (takie podsumowanie z zebranych przezemnie info). Focal CMS65 kosztuje więcej,a i tak nie jest taki do końca lepszy (ma super bas, czyli niepodbity, nisko schodzący i kontrolowany, ale wysokie tony są nie do końca dobre ... w pomiarach widać że przy 17 khz już mocniej spada niż te ~2dB i to w sumie koniec ich pasma). Oczywiście nie słuchałem Focali. Te KRK VXT6 są dosyć nierówne (pomiary ixbt +-4dB) więc jak szukałem monitorów to je skreśliłem. Ciekawe są Mackie HR624MKII ... ale z kolei podobno kłamią (a w pomiarach widać że coś dziwnego dzieje się na górze + widziałem pomiary 824, gdzie na char. wodospadowej było widać znaczne rozwleczenie w basie).

Jeszcze interesująco przedstawiają się Yamaha MSP7 Studio ... ale wygląda na to że za nisko nie schodzą,  ... a moze to byłby model dla Ciebie. Odpuszczają może nieco na szerokości, ale gdzieś czytałem że to co już grają to grają dokładnie.

Z wymienionych w tym poście monitorów słuchałem tylko dwóch pierwszych wymienionych (robiłem porównanie A/B, więc wszystkie róznice miałem jak na dłoni).

cybersan

Post autor: cybersan » piątek 25 mar 2011, 17:18

Przepraszam, jesli to temat na osobny watek, ale moze mi podpowiecie, czy A7X + Sub8 czy A8X ? Na MusicRadar troche slabo ocenili A8X

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » piątek 25 mar 2011, 17:32

Ja mam Fostex PM1 i jestem z nich bardzo zadowolony. Miałem już kilka par monitorów, niekiedy o wiele droższych, ale PM1 to dla mnie znakomite paczki. W PL niedoceniane bo firma jakoś słabo promowana.

and

Post autor: and » sobota 26 mar 2011, 20:45

Udało mi się posłuchać Adamów, ale wersji wcześniejszej - A7. To, co mi się spodobało - to przejrzystość, o którą mi chodzi przede wszystkim. Przynajmniej je tak dobrałem. Do tego nawet są nieco mniejsze gabarytowo od moich Alesisów:)

Co do MSP7 są raczej poza moim zasięgiem cenowym. No jeszcze zostają Fostexy, ale po odsłuchaniu tych A7 - jeszcze bardziej napaliłem się na ich nowszą wersję.

ODPOWIEDZ