Witam, od roku jestem szczęśliwym właścicielem Tritona Extreme 76. Zastanawia mnie jednak jedna sprawa - jak to jest na prawdę z polifonią? Spodziewałem się sporej ilości głosów a tu jednak okazuje się, że nie jest wesoło... Pomijam banki typu COMBI, wiadomo to złożone brzmienia, ale PROGRAM to dosyć prosta konstrukcja i tutaj zaskoczenie - na wielu brzmieniach i to prostych mam 16 lub 32 głosy polifonii. Przykładowo: fortepian, PROGRAM A000 - BD Grand Piano, gram pasaż na sustainie i dźwięki obcina po 16 uderzeniu... Czy to normane czy z moim instrumentem jest coś nie tak? Nie mam zainstalowanej EXB-MOSS, ale przecież nie powinno być chyba aż tak źle... Proszę o fachowe wyjaśnienie. Pozdrawiam
Korg Triton Extreme - zagadka z polifonią
Re: Korg Triton Extreme - zagadka z polifonią
Triton Extreme ma maksymalną polifonię do 120 głosów.
Każda barwa składa się z dwóch oscylatorów – czyli przyciskając 1 klawisz de facto grasz dwoma głosami. Jeżeli teraz zagrasz złożony akord to w jednym momencie to 120 głosów może być faktycznie niewystarczające- ale szczerze mówiąc wątpię. Użytkuję Triton Extreme 76 z Mossem i 96 MB RAM – i nie spotkałem się z problemem polifonii- nawet w trybie combi. Moss – nic tu do rzeczy nie ma, pamięć też nie. Więc zastanawiam się jak to sprawdzić – aby być na 100% pewnym, że instrument zachowuje się bez zarzutu. Jak możesz to napisz – w jakich combi słychać największe haczenie instrumentu.
Spróbuj także sprawdzić instrument w ten sposób – przerzucając combi do seq. I sprawdź czy identycznie się zachowuje.
Pozdr
gm
Dziś odkryłem kolejną dziwną rzecz - tym razem barwa piana Program A000 BD Grand, nie przycina się już po 16 dźwiękach, tylko po 31 dźwięku... To już chyba coś nie tak...
- mr-hammond
Kolego musisz wiedzieć że Korg i Yamaha to dwie firmy które stosują nieoszczędne tryby polifonii.
Gdy grasz barwą piano w trybie single to jest pełna polifonia , kiedy użyjesz drugiego oscylatora double to już spada o połowę. itd .
W Combi to masakra, więc się nie dziw że brakuje, nawet przy 128 głosów zawsze będzie mało.
Co innego dynamiczne rozdzielenie głosów polifonii, wtedy " instrumentu" nie interesuje ile nałożyłeś brzmień tylko iloma aktualnie grasz.
Niestety takie rozwiązanie stosuje Kurzweil oraz od niedawna Korg Kronos ( nie jestem pewien czy fantom x6 już nie miał).
[addsig]
Na nic się nie przyda tzw. tryb oszczędny(?) polifonii jeśli wszystkie generatory instrumentu mamy akurat zajęte. Po prostu z pustego i Salomon nie naleje.
[addsig]
...Korg Extreme parcuje z polifonią 120/60. Oczywiście od tego są wyjątki, a od owych wyjątków instrukcja obsługi - About polyphony (str. 16). ...
Oczywiście rozumiem, ale np. brzmienie zwykłego piana w trybie PROGRAM, które wykorzystuje 2 oscylatory nie może przecież przycinać się po 30dźwięku... A tak nawiasem PROG A000 - A003 to 30 głosów polifonii, natomiast A004 60, a wszystkie wykorzystują takie same parametry, a przynajmniej nie doszukałem się różnic. Dziwne, że instrument, który posiada polifonię 120/60 przy prostym brzmieniu nie wychodzi poza 30... Kiedyś miałem Korga N364, w brzmieniach PROGRAM z reguły miał max czyli 64, dopiero przycinał się na COMBI, a Extreme to przecież o niebo lepszy i bardziej zaawansowany instrument...
Oj, przeczytaj może ową instrukcję.
A generalnie daj jakiegoś screena w nawet byle jakim edytorze komunikatów MIDI. Inaczej nigdy nie dojdziemy do tego z czym masz problem. Choćbyś nie wiem jak ładnie go tu opisał.
...Korg Extreme parcuje z polifonią 120/60. Oczywiście od tego są wyjątki, a od owych wyjątków instrukcja obsługi - About polyphony (str. 16). ...
Cofam poprzednią wypowiedź... odgrzebałem instrukcję, About Polyphony wiele wyjaśniło... Musze tylko jeszzce przeanalizować kwestię zmiennej polifonii, może mi się wydawało...
- mr-hammond
......Kolego musisz wiedzieć że Korg i Yamaha to dwie firmy które stosują nieoszczędne tryby polifonii...
Na nic się nie przyda tzw. tryb oszczędny(?) polifonii jeśli wszystkie generatory instrumentu mamy akurat zajęte. Po prostu z pustego i Salomon nie naleje. ...
No właśnie mylisz się.
W Kurzweilu ustawisz jakiś dzwonek zrobiony z 32 oscylatorów na ostatniej oktawie u góry to do momentu aż nie zagrasz na nim nie uruchomisz tych głosów. A w wymienionych firmach niestety zakładasz 3 layery bez względu na to w jakim rejestrze klawiatury to obcina głosy, stąd takie przypadki że niby mało barw a zjadło polifonię.