Akai MPC 1000 + Waldorf Blofeld - problem z MIDI
Witam wszystkich! Mam problem, dawno temu używałem MPC 2000xl w zestawieniu z keybordem CASIO, wówczas nie miałem żadnych problemów z MIDI, sprawa wyglądała prosto, ustawiałem ścieżkę jako MIDI załóżmy 1A i nagrywałem np. PIANO, kolejną ścieżkę ustawiałem jako 2A i nagrywałem BASS, kolejną 3A.. itd.
Aktualnie posiadam MPC 1000 + Waldorf Blofeld KB i za chiny ludowe nie potrafię zaprogramowac MPC 1000 tak aby na każdej ścieżce miec inne brzmienie. Zastanawiam się czy problem leży w ustawieniu MPC czy może Blofelda?
Po prostu jedną ścieżkę nagrywam i edytuję bez problemu natomiast jeżeli chcę dograc drugą, i ustawiam MIDI na 2A (tak jak robiłem to kiedyś) wówczas zmienia mi się również brzmienie ścieżki pierwszej ustawionej jako 1A.
Proszę o pomoc bo z instrukcji nie mogę nic wyczytac, tutoriale na youtube prezentują wyłącznie nagranie jednej ścieżki (z czym problemu nie mam).
Druga sprawa do posiadaczy Waldorfa Blofelda, dlaczego w trybie multi nie mogę zmienic barwy brzmienia? Robię wszystko dokładnie tak jak jest zapisane w instrukcji i tak jak robią to ludzie w tutorialach ale gra mi cały czas dzwięk pierwszy czyli tzw. "with love"?
Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam.
- Mefistofelez
Re: Akai MPC 1000 + Waldorf Blofeld - problem z MIDI
Podejrzewam że sęk tkwi w tym waldorfie ... Ja ostatnio pisałem tu o problemie z zsynchronizowaniem mej MPC 2000XL z Reasonem. Też się natrudziłem, by np track 1a - sterował jednym syntezatorem, a track 2a grał innym. Ale poradziłem sobie z tym jakoś na szczęście. Tak więc podejrzeważ że to samo będzie w tym waldorfie ... Mianowicie chodzi o przypożądkowanie barwy do kanału midi 1,2,3 itd ...
teraz jestem na etapie rozgryzania fruity loopsa ... miał ktoś może z nim do czynienia?
Problem ten sam .. przyporządkowanie ścieżki do odpowiedniego syntezatora.
Podstawy panowie - syntezator/moduł brzmieniowy MUSI działać w trybie multi w którym to na każdy z 16 kanałów midi jest mozliwość przyporządkowania innej barwy - bez tego się nie da
Ok, już rozgryzłem temat, rzeczywiście, trzeba opanowac tryb multi i gra.
Mam jeszcze tylko pytanie do właścicieli blofelda, dlaczego w trybie multi kiedy zmieniam barwy non stop gra mi barwę "with love"... dopiero kiedy nagram sekwencję i ją odtwarzam wtedy mogę zmieniac brzmienia?
Pozdrawiam!
Koledzy już wspomnieli, że masz totalne braki w temacie MIDI (wbrew regulaminowi tego forum).
Od siebie dodam tylko tyle, że aby zmieniać barwy (przy tym usłyszeć owe zmiany) w trybie MULTI musisz też odpowiednio zmieniać kanał MIDI w programie/klawiaturze sterującej.
[addsig]
I co ciekawe, dopiero kiedy nagram sekwencję (podczas nagrywania dzwięczy oczywiście "with love") następnie ją odtworzę i kiedy blofelda kontroluję MPC wtedy mogę zmieniac i edytowac brzmienia bez problemu.
I nie wydaje mi się, żeby to był jakiś zewnętrzny problem tylko problem w blofeldzie.. Chyba, że się mylę, doświadczenia rzeczywiście nie posiadam bo wcześniej używałem tylko keybordów gdzie tryb multi nie występował i użwanie MIDI było totalnie bezproblemowe..
Dziękuję za pomoc !!!
To, że wchodzisz w bank Multi, a przy tym zmieniasz party (1 z 16-tu) na wyświetlaczu wcale nie znaczy, że jednocześnie zmienisz kanały MIDI. To należy sobie dopiero ustawić.
[addsig]
Do wyboru mam kanały global, omni lub właśnie 1...16 i według instrukcji powinno byc właśnie tak jak jest.
Cholera zauważyłem, też, że kiedy zmieniam brzmienia i do odegrania dzwięku używam MPC wtedy jest wszystko TIP-TOP bez żadnego nagrywania. Jednak kiedy używam klawiatury gra cholerny "with love".
Proszę Pana o jeszcze jedną małą wskazówkę bo czuję, że jak to odgadnę to wreszcie zrozumię istotę MIDI :)
Pozdrawiam serdecznie.