Sprzętowy sterownik dla Cubase 5

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Ryba
Re: Sprzętowy sterownik dla Cubase 5

Post autor: Ryba » wtorek 25 sty 2011, 23:25

...
heh... teraz wiem jeszcze mniej niż przed zadaniem pytania :) wydaje mi sie ze uskładam i kupie firmowy steinberga.......

Właśnie nabyłem  dedykowany kontroler do kiełbasy5. Pracuje mi się z nim wysmienicie, choć brak w nim pewnych elementów  ,króre zredukowały by  uzycie myszki do minimum. Wszystkim jednak nie dogodzisz. W moim przypadku  wyglądało to tak , że jak raz uzyłem go,to juz nie chciałem sie z nim rozstać - ot taka moja fanaberia. poz miniabyr                                                                                                

and

Post autor: and » środa 16 lut 2011, 10:21

...
heh... teraz wiem jeszcze mniej niż przed zadaniem pytania :) wydaje mi sie ze uskładam i kupie firmowy steinberga.......

Kiedyś też zastanawiałem się nad czymś podobnym, ale po namyśle, dozbierałem do Tascam'a Fw-1082.

Jest droższy od tych, które wymieniłeś, ale ma zmotoryzowane fader’y. Sam Cubase ma masę przydatnych skrótów – które w większości przypadków doskonale zastępują urządzenia, które wymieniłeś. Dostępne są nawet kolorowe naklejki na klawiatury z oznaczeniami poszczególnych funkcji.

Co do Tascama – to pracuje się na nim bardzo przyjemnie. łatwo przemieszczać się po projekcie za pomocą kółka, a urządzenie pozwala na zapisanie 8 skrótów pod dedykowanymi przyciskami. Tym sposobem nie muszę klikać na właściwości  tracków, czy np. opcje fade-in, fade-out w menu – wystarczy jedno wciśnięcie przycisku:).

Na biurku tascam zajmuje trochę miejsca – ale dzięki temu nie ma ścisku wśród przycisków, co większości małych kontrolerów jest nagminne. No, a celem zakupu takiego urządzenia nie jest jego ładny wygląd na biurku, a funkcjonalność.

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » środa 16 lut 2011, 12:08

...
 No, a celem zakupu takiego urządzenia nie jest jego ładny wygląd na biurku, a funkcjonalność....

Myślę, że już wkrótce większość kontrolerów opierać się będzie na ekranach dotykowych, jak np obecnie iPad.

http://saitarasoftware.com/Site/Home.html

Już pojawiają się rozmaite aplikacje tego typu, nawet poszczególne programy DAW można obsługiwać w ten sposób, poprzez sklonowanie ekranu i wyświetlanie na iPadzie. Zamiast myszki obsługiwany jest dotykiem. Wyświetlić i obsłużyć można wszystko to co jest w programie.

http://www.youtube.com/watch?v=la6pLkpRbDg

ODPOWIEDZ