...
heh... teraz wiem jeszcze mniej niż przed zadaniem pytania :) wydaje mi sie ze uskładam i kupie firmowy steinberga.......
Właśnie nabyłem dedykowany kontroler do kiełbasy5. Pracuje mi się z nim wysmienicie, choć brak w nim pewnych elementów ,króre zredukowały by uzycie myszki do minimum. Wszystkim jednak nie dogodzisz. W moim przypadku wyglądało to tak , że jak raz uzyłem go,to juz nie chciałem sie z nim rozstać - ot taka moja fanaberia. poz miniabyr
Sprzętowy sterownik dla Cubase 5
Re: Sprzętowy sterownik dla Cubase 5
...
heh... teraz wiem jeszcze mniej niż przed zadaniem pytania :) wydaje mi sie ze uskładam i kupie firmowy steinberga.......
Kiedyś też zastanawiałem się nad czymś podobnym, ale po namyśle, dozbierałem do Tascam'a Fw-1082.
Jest droższy od tych, które wymieniłeś, ale ma zmotoryzowane fader’y. Sam Cubase ma masę przydatnych skrótów – które w większości przypadków doskonale zastępują urządzenia, które wymieniłeś. Dostępne są nawet kolorowe naklejki na klawiatury z oznaczeniami poszczególnych funkcji.
Co do Tascama – to pracuje się na nim bardzo przyjemnie. łatwo przemieszczać się po projekcie za pomocą kółka, a urządzenie pozwala na zapisanie 8 skrótów pod dedykowanymi przyciskami. Tym sposobem nie muszę klikać na właściwości tracków, czy np. opcje fade-in, fade-out w menu – wystarczy jedno wciśnięcie przycisku:).
Na biurku tascam zajmuje trochę miejsca – ale dzięki temu nie ma ścisku wśród przycisków, co większości małych kontrolerów jest nagminne. No, a celem zakupu takiego urządzenia nie jest jego ładny wygląd na biurku, a funkcjonalność.
Re: Sprzętowy sterownik dla Cubase 5
...
No, a celem zakupu takiego urządzenia nie jest jego ładny wygląd na biurku, a funkcjonalność....
Myślę, że już wkrótce większość kontrolerów opierać się będzie na ekranach dotykowych, jak np obecnie iPad.
http://saitarasoftware.com/Site/Home.html
Już pojawiają się rozmaite aplikacje tego typu, nawet poszczególne programy DAW można obsługiwać w ten sposób, poprzez sklonowanie ekranu i wyświetlanie na iPadzie. Zamiast myszki obsługiwany jest dotykiem. Wyświetlić i obsłużyć można wszystko to co jest w programie.
http://www.youtube.com/watch?v=la6pLkpRbDg