Sprzętowy sterownik dla Cubase 5
Frontier Alpha Track
M-AUDIO UC33-e
NOVATION ZERO SL mkII
PRESONUS FaderPort
Wszystkie są w podobnej cenie. Proszę o opinie, wskazówki... Nie mialem jeszcze stycznosci z takimi kontrolerami i jestem zielony w tym temacie. Może coś innego polecicie? Pozdr!
Re: Sprzętowy sterownik dla Cubase 5
tu się nie ma nad czym zastanawiać...Novation!
- Jarek_Zand
Wszystkie są w podobnej cenie. Proszę o opinie, wskazówki... Nie mialem jeszcze stycznosci z takimi kontrolerami i jestem zielony w tym temacie. Może coś innego polecicie? Pozdr!...
Steinberg CC121.
Steinberg CC121....
Fajny ten CC121 ale troche przewyższa mój budżet...
...Witam! Chcę kupić sprzętowy sterownik midi do cubase 5. Chciałbym sobie ułatwić pracę i oderwac się od myszki. Pod uwagę biore te modele:
Frontier Alpha Track
M-AUDIO UC33-e
NOVATION ZERO SL mkII
PRESONUS FaderPort
Wszystkie są w podobnej cenie. Proszę o opinie, wskazówki... Nie mialem jeszcze stycznosci z takimi kontrolerami i jestem zielony w tym temacie. Może coś innego polecicie? Pozdr!...
Mam od pół roku FaderPorta - fajne toto ale myślę lepiej poczekać, uskładać i kupić coś co obsługuje więcej kanałów na raz. Ciągła zmiana kanałów po jednym, jeśli masz ich w sesji kikanaście czy kilkadziesiąt to główna czynność
którą wykonujesz i w końcu i tak robię to najczęściej myszką. Obsługa większości funkcji i tak jest dostępna w pierwszym lepszym sterowniku midi za 500zł. w cenie
albo nawet taniej. Sam się zastanawiam nad tym problemem, ale wygląda na to iż od myszki i klawiatury nie da się zupełnie uciec.
Witam...
Wszystkie te sterowniki są bardzo niewygodne i raczej sobie utrudnisz pracę a nie ułatwisz...
Polecam ci jeden z najtańszych sterowników z motor faderami behringer bcf czy jakoś tak.Pracowałem na cubase z tym steronikiem i faktycznie było fajnie.
Drugie rozwiązanie to jakikolwiek najtańszy mikser cyfrowy z allegro.
Ja miałem yamaha 01v i 03d i też się sprawdziły..
Ale biorąc pod uwagę twój budżet to tylko ten behringer.
UZASADNIENIE.............
Bez tłumików z motorkami niema szans na komfort pracy..
Pojedyncze kontrolery nie przedstawiają sytuacji jaka panuje na mikserze w cubase pokażą tylko pojedynczy kanał.Nawet znalazłem na allegro taki..
Pozdrawiam ......
...
Bez tłumików z motorkami niema szans na komfort pracy..
...........
No to można jeszcze zaproponować:
http://www.euphonix.com/artist/products/mc_control/
Ale cena to kosmos w porównaniu do sprzetu wymienionego wcześniej.
Za to daje możliwości obsługi środowiska DAW praktycznie bez użycia klawiatury komputera.
...Witam! Chcę kupić sprzętowy sterownik midi do cubase 5. Chciałbym sobie ułatwić pracę i oderwac się od myszki. [..]
Moim zdaniem musisz określić sobie, czego oczekujesz od kontrolera. Nie ma siły, nigdy od myszy się nie uwolnisz, tym bardziej od klawiatury i chcąc nie chcąc będziesz musiał dla nich wygospodarować miejsce. Po paru latach pracy z kontrolerami dla mnie istotne jest tylko kilka rzeczy:
- obsługa monitorów, w tym przełączanie się między zestawami
- analogowa regulacja głośności odsłuchu
- obsługa talkback
- dostęp do paru pierwszych kanałów miksera - solo, a co ważniejsze Listen
- transport, a w zasadzie podrzutki (punch in/out) w jaknajwygodniejszej formie.
Nie wiem, czy pracujesz sam, czy masz studio z muzykami za szybą. W tym drugim przypadku dostęp do takich rzeczy jak Listen (solo tylko w reżysernii, bez wpływu dla tych za szybą), czy szybka korekta poziomu pierwszych śladów są istotne. Reszta jest mnie lub bardziej upierdliwa :) Mam tak istyl pracy, że w Cubase mam zdefiniowane szyny Control Room i Studio Phones. Do Studio Phones robię mix dla tych za szybą realizowany na szynach Studio Cubase'a w trybie Pre. Wtedy mają taki poziom jak im się podoba i jest komfortowy. A ja w reżysernii mam swój mix, niezależny od nich i zwykle słucham w czasie nagrania na sucho, bez efektów. Listen pozwala mi na podsłuch śladu w kontekście innych śladów - czyli w odróżnieniu od Solo nie mam tylko tego jeden wysolowanego śladu. I ta kontrola głośności pierwszych śladów dotyczy też tylko mojego odsłuchu. Transport - w zasadzie do podrzutek '*' na klawiaturze numerycznej wystarcza, ale można pokusić się również dedykowanym kontrolerem.
Co do analogowej kontroli - osobiście używam Mackie Big Knob, który jest prawie idealny w tej roli. Prawie, bo chciałbym, żeby Dim automatycznie włączało się dla sygnałów idących do studia, kiedy wciskam talkback. Ale poza tym, to bardzo funkcjonalne urządzenie. Do kontroli Listen/Volume można użyć czegokolwiek. Nawiet takiego maleństwa jak Korg NanoKontrol. 9 suwaków, przy każdym, dwa przyciski i gała plus transport. Aczkolwiek tranport jest dla mnie bezużyteczny - za małe te przyciski. Natomiast suwaki w zupełności wystarczają, żeby zamiast myszą, a kontrolerem wyrysować automatykę, tudzież w czasie nagrania na szybko skorygować poziomy.
IMHO, pakowanie się w wielkie kontrolery jest bezcelowe. Przy tej ilości funkcji dostępnych z poziomu klawaitury i myszy ergonomiczne oprogramowanie takiego kontrolera jest prawie niemożliwe. Nie mówiąc o tym, że one zajmą miejsce, gdzie sięganie wtedy do klawiatury i myszy jest co najmniej niewygodne. Jeżeli nie pracowałeś dotąd z kontrolerami - weź sobie jakikolwiek do testu i, co ważne, zrób na tym choć jeden realny projekt. Sam się przekonasz, czy faktycznie potrzebne Ci takie urządzenie, a jeśli już, to co z niego będzie Ci przydatne.
Jacek
heh... teraz wiem jeszcze mniej niż przed zadaniem pytania :) wydaje mi sie ze uskładam i kupie firmowy steinberga....
Heh...
skoro wiesz jeszcze mniej, to może naucz się wreszcie płynnie pracować w Kiełbasie bez owego. Uwierz, naprawdę da radę!
Z czasem wynajdziesz sterownik tylko "pod siebie", tudzież i luźną kasę na niego.
[addsig]