Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
KAFEL
Re: Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny

Post autor: KAFEL » środa 15 gru 2010, 16:16

Taki mały offtopic, ale muszę... Myślę, że to bardzo nie w porządku iść do sklepu i truć dupę sprzedawcom, potem jeszcze wypróbowywać sprzęt, wiedząc z góry że i tak nic tam nie będziesz kupował bo w necie taniej. A jeszcze jak ci ktoś na weekend załatwia towar do sprawdzenia...... 

No to ja się dołączę ... To bardzo nie w porządku sprzedawać w realnym sklepie "wirtualny" sprzęt, którego nie ma na stanie drożej niż w internecie i traktować klienta jak dojną krowę która tylko truje dupę i może okaże się frajerem, który przepłaci.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 15 gru 2010, 16:22

... jak ci ktoś na weekend załatwia towar do sprawdzenia......

.. a to jest najlepsze. Brakuje tylko że "załatwia po znajomości". Co to ma być ? lata 80-te ? Komuna ?

dust

Post autor: dust » środa 15 gru 2010, 21:52

...
Taki mały offtopic, ale muszę... Myślę, że to bardzo nie w porządku iść do sklepu i truć dupę sprzedawcom, potem jeszcze wypróbowywać sprzęt, wiedząc z góry że i tak nic tam nie będziesz kupował bo w necie taniej. A jeszcze jak ci ktoś na weekend załatwia towar do sprawdzenia...... 

No to ja się dołączę ... To bardzo nie w porządku sprzedawać w realnym sklepie "wirtualny" sprzęt, którego nie ma na stanie drożej niż w internecie i traktować klienta jak dojną krowę która tylko truje dupę i może okaże się frajerem, który przepłaci.
...

Dokładnie.

Awatar użytkownika
KateK

Post autor: KateK » czwartek 16 gru 2010, 00:15

MrExplosion: Nie znałem wcześniej cen tego sklepu, a okazało się że Axiomy są o minimum 200zł droższe niż w internecie.. Przebicie o 1/6 to nie jest przesada? Mogę dołożyć 50zł za fakt, że nie będę czekała na kuriera i w razie czego mogę w łatwiejszy sposób oddać sprzęt w razie usterek.. Ale ponad 200zł to nie zamierzam dokładać..

KAFEL: Bardzo dziękuję Ci za Twoją odpowiedź! Rzeczowa i wyważona, jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » środa 29 gru 2010, 19:00

Czym się rozni M-AUDIO OXYGEN III od jego pierwszej wersji? Starsza wersja rozumiem ze nie ma funkcji direct link?
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
studiomaster

Post autor: studiomaster » środa 29 gru 2010, 21:24

...
...
Sergyey - kość słoniowa jest od pewnego czasu nielegalna. Wszystkie współczesne fortepiany akustyczne mają klawisze pokryte jakimś tworzywem sztucznym. ...

No przecież doskonale wiemy, iż nie o kości słoniowe tu chodzi ;) Ale porównaj np. klawiature Juno-Stage'a do innego, doższego, lub w podobnej cenie, klawiatury. Nie trzeba przeciesz kości słoniowej, by wykonać dobrej jakości klawisz...z resztą w latach 80-90 syntezatory też nie miały klawiszy z kości, a prawda jest taka, że żadna z dzisiejszych kontrukcji nie dorówna tym starszym. Ostatni synt, kóry otrymal cudowną klawiaturę, był chyba Korg Trinity.
...

tak, stare klawisze mają niezrównaną jakość jeśli chodzi o  wykonanie, ale podłączyłem kiedyś w studio korg 01 w i .... nie miłosiernie głośno wydawał z siebie dźwięki, czego nie mają klawiatury sterujące, to samo roland D - 50 i temu podobne. O czym wszyscy zapominają jeśli chodzi o komfort w studio. Na scenę jak najbardziej ale w studio bym nie chciał dodatkowych świstów i dźwięków które zakłócają przekaz

djpady

Post autor: djpady » wtorek 22 lut 2011, 12:30

Witam wsyzstkich !!! Długo śledziłem forum, ponieważ chcę kupić klawiature sterującą (49) do swojego mini studia w domu. Czytając bardzo wnikliwie wszystkie posty dochodzę do wnoisku, że :

- M-audio axiom pro; axiom - w tych modelach występuje efekt "klejenia się klawisz"

- Novation 49SL MkII - cena jak i wielkość przycisków, rozmieszczenie (bliskość) oraz jakość klawiszy  też wpływa na złą ocene

- CME UF 50 - brak padów lecz klawiatura jest bardzo masywna i jakościowo dobr, możliwość rozbudowy 

- Akai MPK 49 - (to był mój pierwszy typ zanim zaczełem się doczytywać wszystkiego) okazało się jednak że to najgorszy z możliwych, pady - ogromny minus, jakość wykonania - pozostawia wiele do życzenia

- ICON INSPIRE 5 Air - nowość na rynku (brak opini), aluminiowa obudowa, możliwość rozbudowy

Zaznaczając, że nie miałem żadnego kontaktu z nimi stwierdzam:

Najlepszym wyborem jest zakup CME UF 50 + KORG Padkontrol (Najlepszy na rynku w tym przedziale cenowym)

Szanowna Redakcjo oraz Użytkownicy forum proszę was o pomoc w wyborze najlepszej z wyżej wymienionych klawiatur.

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 22 lut 2011, 16:45

...proszę was o pomoc w wyborze najlepszej z wyżej wymienionych klawiatur...

Najlepszej do czego? Zapomniałeś tego dopisać
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » wtorek 22 lut 2011, 16:55

...
Witam wsyzstkich !!! Długo śledziłem forum, ponieważ chcę kupić klawiature sterującą (49) do swojego mini studia w domu. Czytając bardzo wnikliwie wszystkie posty dochodzę do wnoisku, że :

- M-audio axiom pro; axiom - w tych modelach występuje efekt "klejenia się klawisz"

- Novation 49SL MkII - cena jak i wielkość przycisków, rozmieszczenie (bliskość) oraz jakość klawiszy  też wpływa na złą ocene

- CME UF 50 - brak padów lecz klawiatura jest bardzo masywna i jakościowo dobr, możliwość rozbudowy 

- Akai MPK 49 - (to był mój pierwszy typ zanim zaczełem się doczytywać wszystkiego) okazało się jednak że to najgorszy z możliwych, pady - ogromny minus, jakość wykonania - pozostawia wiele do życzenia

- ICON INSPIRE 5 Air - nowość na rynku (brak opini), aluminiowa obudowa, możliwość rozbudowy

Zaznaczając, że nie miałem żadnego kontaktu z nimi stwierdzam:

Najlepszym wyborem jest zakup CME UF 50 + KORG Padkontrol (Najlepszy na rynku w tym przedziale cenowym)

Szanowna Redakcjo oraz Użytkownicy forum proszę was o pomoc w wyborze najlepszej z wyżej wymienionych klawiatur.
...

ha ha, kup CME zobaczysz jak fajnie wali plasik w palistik, grac sie na tym nie da{#śmiech}

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » wtorek 22 lut 2011, 17:20

Teraz dopiero zauważyłem odpowiedź Kafla z grudnia. Kafel - śmiejesz się, że komuś się załatwia towar do sprawdzenia... Więc po kolei - nie ma w Polsce olbrzymich sklepów muzycznych, w których wszystkiego można dotknąć. Największy sklep w Poznaniu nie ma na stanie nawet 1/100 tego co oferują serwisy aukcyjne. Więc najczęściej dla zainteresowanego klienta towar trzeba ściągać. Ściągnięcie towaru to czas i pieniądze. Ale są to zrozumiałe koszty działalności bo o klienta należy dbać. I jak dotąd z pewnością się zgadzamy. Ale jest coś jeszcze - klient, mimo że jest przysłowiowym "Panem" w całej tej sytuacji, mógłby też zachować się fair w stosunku do sprzedawcy, mógłby zachować się poczciwie. Jeśli idę do sklepu z zamiarem zrobienia tam zakupów, to nawet jeśli ostatecznie nic nie kupię to jest OK. Ale jeśli od początku wiem, że chcę tylko wykorzystać ten sklep to nie jest OK. To jest tak, jakbym potrzebował nagrać wokal na U87, wziął tego majka ze sklepu do przetestowania, nagrał sesję, a majka oddał twierdząć że mi nie pasuje. A na następną sesję wziął kolejny mikrofon ze sklepu obok. To jest taka mentalność. Uważam po prostu, że jest to parszywe zachowanie.

Wyjaśnie tylko, że nigdy nie prowadziłem ani nie pracowałem w sklepie muzycznym ani w żadnym innym handlu. Jeśli sprzedawca krzyknie za towar 2 razy tyle ile w sklepie obok, a wcześniej cena nie była podana to też rozumiem, że można zrezygnować.

ODPOWIEDZ