8-kanałowy preamp z ADAT-em do klasyki
-
przymierzam się do zakupu przyzwoitego preampa. Ma spełniać następujące założenia:
- bardzo dobra jakość - będzie służył do nagrań klasyki
- 8 kanałów
- wyjście ADAT
- cena: najchętniej do 6.000 zł, ale akceptuję także cenę w okolicach 10.000 zł
Wpadły mi w oko następujące urządzonka:
- RME OctaMic II
- Focusrite OctoPre MKII Dnamic
- Focusrite ISA828
- RME Micstasy (ten jest sporo droższy)
- Millenia HV-3D 8 Kanal
Co polecacie?
Pozdr. Zagłoba
Re: 8-kanałowy preamp z ADAT-em do klasyki
- RME OctaMic II - brzmienie na poziomie przedwzmacniaczy w interfejsach tej firmy - poprawnie ale nic nadzwyczajnego.
- Focusrite ISA828 - Nie zbyt transparentne ale niektórzy lubią brzmienie Focusrite - mi jakoś nie do końca pasuje.
- RME Micstasy - nie miałem okazji ale słyszałem, że naprawdę dobra sprawa.
http://www.audient.com/audient/product/asp008
Nie mam, ale wyglada sensowni...
-
Jak pisałem wcześniej - będę używał go wyłącznie do klasyki, a w tej dziedzinie produkcji muzycznej - jak wiadomo, dąży się do uzyskania jak najbardziej naturalnego brzmienia. Oczywiście zgadzam się z Tobą, że sprawdzenie różnych modeli we własnym zakresie byłoby idealne, ale niestety jest to raczej niewykonalne w naszych, polskich warunkach. Raczej niemożliwym będzie ściągnięcie do testów wszystkich wymienionych modeli na jedną sesję nagraniową - bo porównywanie ich w tych samych warunkach i przy tym samym nagraniu ma chyba jedynie sens.
beztrafowe - wersje z 66db gain
Mam w wersji dwukanalowej i absolutnie kocham ten preamp
...
-
beztrafowe - wersje z 66db gain
Mam w wersji dwukanalowej i absolutnie kocham ten preamp
......
A SSL ?
Może to nie jest w pełni preampem a przetwornikiem ale brzmi świetnie i pracuje się bezstresowo :
http://www.solid-state-logic.com/music/Xlogic%20Alpha-Link/index.asp
Mam używam i jestem zadowolony
- Soundscape
- Kontakt:
Jak pisałem wcześniej - będę używał go wyłącznie do klasyki, a w tej dziedzinie produkcji muzycznej - jak wiadomo, dąży się do uzyskania jak najbardziej naturalnego brzmienia. Oczywiście zgadzam się z Tobą, że sprawdzenie różnych modeli we własnym zakresie byłoby idealne, ale niestety jest to raczej niewykonalne w naszych, polskich warunkach. Raczej niemożliwym będzie ściągnięcie do testów wszystkich wymienionych modeli na jedną sesję nagraniową - bo porównywanie ich w tych samych warunkach i przy tym samym nagraniu ma chyba jedynie sens.
...
Testowałem niegdyś Audient`a Mico. W ASP008 siedzą te same preampy. Gra poprawnie, nie dodaje od siebie nic (jeśli oczywiście nie korzysta się z funkcji HMX).
Jeśli masz możliwość przetestuj preampy urządzenia Apogee Ensemble. Tyle że to tylko 4 preampy. Za to mega przezroczyste i poprawne.
HV-3D wydaje się być też sensownym rozwiązaniem, ale mimo iż to tranzystor, to swój charakter jednak ma.
Co do sprawdzania, to podzwoń po różnych dystrybutorach. Coraz łatwiej uzyskać sprzęt na wypożyczenie, i to bez żadnych kaucji.
Pozdrawiam!
Testowałem niegdyś Audient`a Mico. W ASP008 siedzą te same preampy. Gra poprawnie, nie dodaje od siebie nic (jeśli oczywiście nie korzysta się z funkcji HMX).
Jeśli masz możliwość przetestuj preampy urządzenia Apogee Ensemble. Tyle że to tylko 4 preampy. Za to mega przezroczyste i poprawne.
HV-3D wydaje się być też sensownym rozwiązaniem, ale mimo iż to tranzystor, to swój charakter jednak ma.
Co do sprawdzania, to podzwoń po różnych dystrybutorach. Coraz łatwiej uzyskać sprzęt na wypożyczenie, i to bez żadnych kaucji.
Pozdrawiam!
...
Popieram kolege, aczkolwiek nigdy nie testowalem ASP008.
Sam korzystalem wielokrotnie z Mico, fajne male cacko.