M-Audio Axiom Pro 61 - problem z padem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
blanko
M-Audio Axiom Pro 61 - problem z padem

Post autor: blanko » sobota 25 wrz 2010, 20:17

Witam.

Pad8 z każdej podgrupy (profiles) nie reaguje na globalne lub grupowe ustawienia. Gdy ustawię Velocity Curve na stalą wartość np. 100 to on reaguje tak jakby było ustawione na Linear. Dotyczy to tylko Padu 8 - każdego, reszta działa ok. Czy ktoś miał podobny problem i jesli tak to jak go rozwiązać? Drugie pytanie dotyczy programu Enigma. Mojego Axioma Pro wogóle nie widzi. Robię 'odświerz' i nic. Nie ma go na liście, jest tylko "zwykły" Axiom. Sterownik mam połączony z komputerem przez USB. Czy, aby Enigma widział mój sterownik to muszę podłączyć go przez zwykłe MIDI? Jeśli tak to jak to zrobić bo podłączyłem go kablem USB ale też i MIDI jednocześnie, zasilanie jest przez USB... czy to nie koliduje ze sobą? Czy należy podłączyć oddzielnie zasilanie przez zasilacz i dopiero kabel MIDI? 

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
blanko

Re: M-Audio Axiom Pro 61 - problem z padem

Post autor: blanko » sobota 25 wrz 2010, 20:21

odśwież :)

Awatar użytkownika
sqtracing.pl

Post autor: sqtracing.pl » niedziela 26 wrz 2010, 06:22

Nie wiem jak w Axiomie, ale zawsze spotykałem się z informacją, że łączenie przez gniazdo MIDI wymaga użycia zewnętrznego zasilania.
sqtRacing.pl - Warszawa, naprawy i modyfikacje tuningowe skuterów!

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 27 wrz 2010, 13:28

...Nie wiem jak w Axiomie, ale zawsze spotykałem się z informacją, że łączenie przez gniazdo MIDI wymaga użycia zewnętrznego zasilania...

To prawda, Axioma ten problem jednak nie dotyczy.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 27 wrz 2010, 13:34

...Czy ktoś miał podobny problem i jesli tak to jak go rozwiązać?...

...Czy, aby Enigma widział mój sterownik to muszę podłączyć go przez zwykłe MIDI?...

...jak to zrobić bo podłączyłem go kablem USB ale też i MIDI jednocześnie, zasilanie jest przez USB...

...czy to nie koliduje ze sobą?...

...Czy należy podłączyć oddzielnie zasilanie przez zasilacz i dopiero kabel MIDI?...

Kolego blanko, czy sprzedano Ci ten sterownik bez instrukcji obsługi?
[addsig]

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » poniedziałek 27 wrz 2010, 23:02

Kolego blanko, czy sprzedano Ci ten sterownik bez instrukcji obsługi? ... 

Oczywiście, że sprzedano z instrukcją tyle, że instrukcja mówi, że in do in i out do out :) i to wszystko. Nie ma nic o Enigmie... Łączyłem na każdy sposób i nic, Enigma mojego Axioma nie widzi :( Kupiłem specjalnie zasilacz aby sprawdzić na samym zasilaczu i kablu midi i ... nic, jak nie widział tak nie widzi. Nie wiem co robić... Czyli co? Axioma można zasilać przez USB i jednocześnie przesyłać komunikaty midi kablem midi? To dlaczego Enigma milczy? Pytam o Enigmę bo serwis powiedział mi abym za pomocą tego programu sprawdził tego Pada8 jakim kanałem wysyła komunikaty. Kartę mam M-Audio Audiophile 192. 

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 27 wrz 2010, 23:34

...Łączyłem na każdy sposób i nic, Enigma mojego Axioma nie widzi :( Kupiłem specjalnie zasilacz aby sprawdzić na samym zasilaczu i kablu midi i ... nic, jak nie widział tak nie widzi...

Enigma nigdy nic sama nie zobaczy, trzeba jej po prostu samemu wskazać na co ma patrzeć.
Przy tym w naszych najbliżych testach redakcyjnych klawiatur MIDI nie będziemy mieć Axioma PRO (bo jest za drogi), czyli musisz się zdać na słowa mocno przytomnych w MIDI ludziskach, którzy go już mają. Osobiście nie znam (jeszcze) nikogo takiego .
Jeśli ktoś się odezwie, nawet poza naszym forum, dam Ci natychmiast cynka.
[addsig]

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » wtorek 28 wrz 2010, 02:08

Cześć! mam Axiom'a 25. Otóż wyjscie sterujące- przekazujące to co robisz na klawiaturze- jest  na USB.      Natomiast gniazda MIDI IN i OUT to tylko wbudowany w klawiaturę interfejs MIDI nie mający nic wspólnego z tym co robisz na klawiaturze. Ten interfejs bedzie widoczny przez jakikolwiek DAW na komputerze. Możesz zrobić np. tak: -użyj jakiegokolwiek hosta w komputerze i ustaw (przekieruj) dane z USB OUT AXIOMA na OUT MIDI. Oczywiscie Enigma ma być podłączona pod MIDI OUT W Axiomie.
   Tylko nie wiem czy Axiom 61 pod tym względem działa identycznie jak Axiom25 ?
pozdr.
synt
..........
***sprostowanie
w enigmie musisz ustawic w MIDI input :
zaznaczyć USB axiom (lub midi 1)
USB2 (lub MIDI 2) to właśnie wbudowany interfejs -gniazdo midi in
Interesuję się elektroniką muzyczną. Projektuję i konstruuję proste syntezatory i przystawki modyfikujące dźwięk.

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » wtorek 28 wrz 2010, 08:42

Enigma nigdy nic sama nie zobaczy, trzeba jej po prostu samemu wskazać na co ma patrzeć.

To dlaczego mądrzy z serwisu kazali mi za pomocą tego programu zobaczyć jakim kanałem Pad8 wysyła komunikaty? Jak ma to Enigma zrobić nie widząć żadnego zewnętrznego urządzenia w tym przypadku mojego Axioma? Poza tym, do czego służą przyciski "Download the Device to the Device Bank", Send Changes in the Device Bank to the Device" i "Send the Current Bank to the Device", które kompletnie nie działają? Może by zadziałały gdyby wiedział gdzie i komu ma coś wysłać...

Przy tym w naszych najbliżych testach redakcyjnych klawiatur MIDI nie będziemy mieć Axioma PRO (bo jest za drogi), czyli musisz się zdać na słowa mocno przytomnych w MIDI ludziskach, którzy go już mają. Osobiście nie znam (jeszcze) nikogo takiego .

A szkoda bo skoro już wzięliście się za Axiomy to można było dorzucić wersję Pro, byłby komplet. A tak to takie "niepełne" te Wasze testy....

Jeśli ktoś się odezwie, nawet poza naszym forum, dam Ci natychmiast cynka. ... 

Będę barzo rad!

Pozdrawiam

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 28 wrz 2010, 10:41

...instrukcja mówi, że in do in i out do out :) i to wszystko...

Oj nie, tak nigdy nie łączy się systemów MIDI.

Ustalmy może kilka spraw:

- urządzenia/programy MIDI zawsze zapina się w łańcuch MIDI Out -> MIDI IN, czyli wyjście pierwszego urządzenia/programu łączymy z wejściem drugiego urządzenia/programu;

- aby Enigma mogła się komunikować z kontrolerem musi widzieć jego porty MIDI, w tym przypadku Axioma. Czyli najpierw uruchamiamy Axioma, a później Enigmę;

- Enigma na "dzień dobry" nie wie z jakim instrumentem ma do czynienia. Ona widzi tylko porty (wejścia/wyjścia MIDI). To z jakim sterownikiem ma pracować ustawiamy w niej samemu;

- jeśli nie dysponujesz wirtualnymi portami MIDI Enigma musi być jedynym aktywnym programem wykorzystującym MIDI;
- warto obejrzeć świetny tutorial (ang.) na temat pracy z Enigmą: Axiom 61 Keyboard MIDI Controller by M-Audio;

- aby sprawdzić jakim kanałem pad (lub cokolwiek innego) Axioma wysyła swoje komunikaty Enigma wcale Ci nie jest potrzebna. Wystarczy do tego prosty programowy monitor komunikatów MIDI, np. JH MIDI Monitor.

[addsig]

ODPOWIEDZ