Karta dźwiękowa PCI Express do 700 zł

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lunarbeats
Re: Karta dźwiękowa PCI Express do 700 zł

Post autor: lunarbeats » czwartek 16 wrz 2010, 11:57

...... a nie masz slotu pci?sprawdx w kompie - do tej kwoty da sie trafić wielokanałowe emu z preampami...  Mam PCI ale niestety moja płyta główna jest tak nie przemyślanie skonstruowana że slot PCI zasłania mi wiatrak od karty graficznej.... 
A co jest nie tak z tym Focusrite`em? Wcale to nie jest złe za te pieniądze. Jeśli chodzi o kartę na PCI to jeszcze masz M-Audio i to masz nawet dwie bardzo stabilne karty do ugryzienia w tej cenie. Audiophile 2496 i 192. Jednak bym potestował tego Focusrite`a, szczególnie że Reasona ciągnie dobrze nawet Realtec z zainstalowanym ASIO4All. (Co prawda testowałem to na lapku z prockiem Celeron 1,6GHz i 1GB Ram i z Reasonem 3.)...

Ten interface który posiadasz jest bardzo dobrym urządzeniem. Ma wystarczająco niską latencję jak super przedwzmacniacze mikrofonowe. Pracując w DAW używając wtyczek na luzie Ci ta karta styknie. maya 44 to kicha straszna, ale jak tam chcesz. Możesz wymienić dobre na gorsze. Sam uzywam dwóch interfaców focusrite. na początku był własnie 6USB ale od czasu kiedy zachcialo nagrywac mi sie perkuję kupiłem jeszcz 40 pro. a 6 usb zabieram ze sobą na live acty. moja rada nie wymieniaj bo się nadziejesz.
Może ktoś kiedyś o mnie napisze :)

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 16 wrz 2010, 12:37

Co o tym wszystkim sądzicie i czy macie może jakieś lepsze propozycje karty pod PCIE. Dodam że zależy mi na czasie ponieważ jest jakiś określony czas na oddanie towaru, chyba z tydzień.

Pzdr....

Witam,

Moja rada: zostaw Focusrite'a. Mam kartę Focusrite Saffire Pro 40 na FW i nie zamienił bym jej na żadną inną w tej cenie. Nie wiem czemu kolega, który ponoć zna się na rzeczy, polecił Tobie  wymianę bardzo dobrej karty na inną. Z mojej strony zdecydowany plus dla USBPro 6:).

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Felipes

Post autor: Felipes » piątek 17 wrz 2010, 12:15

Ok, przekonaliście mnie, Focusrite zostaje. Dzięki wszystkim za pomoc! 

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
blueboy

Post autor: blueboy » czwartek 23 wrz 2010, 01:14

Jestem posiadaczem MAYA44 PCI i jestem z niej bardzo zadowolony, bardzo dobry sprzet, moim zdaniem nie ma sobie równych w swoim przedziale cenowym (no moze poza ESI JULI@ Tongue out). Nawet na starym sprzęcie (2x Pentium 3 1,4 GHz / 2GB RAM) karta pracuje bez zająknięć z latencją 5ms. Na dobrym sprzęcie z pewnością zejdzie do 3ms, a nawet 2ms! Do tego dochądzą dobrej jakości przetworniki i prawdziwy PHANTOM +48V (sprawdzalem: +44V). Podejrzewam, ze wersja PCI-Express nie ustępuje w niczym wersji na PCI.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
sqtracing.pl

Post autor: sqtracing.pl » czwartek 23 wrz 2010, 04:15

Ja mam Esi Julię i chodziła na 3 ms, teraz Focusrite 56 na FW i nie mogę zejść poniżej 24ms. Gdyby ktoś uświadomił mnie, że tak będzie można by te 3000 wydać lepiej. Nigdy żadnych kart na kablu.
sqtRacing.pl - Warszawa, naprawy i modyfikacje tuningowe skuterów!

Awatar użytkownika
blueboy

Post autor: blueboy » czwartek 23 wrz 2010, 14:32

...Ja mam Esi Julię i chodziła na 3 ms, teraz Focusrite 56 na FW i nie mogę zejść poniżej 24ms. Gdyby ktoś uświadomił mnie, że tak będzie można by te 3000 wydać lepiej. Nigdy żadnych kart na kablu.... 

Zgadzam sie z przedmówcą, chociaz jestem zdziwiony, ze na interfejsie FireWire jest taka duza latencja. Moze niedopracowane stery? Przeciez magistrala FireWire nie ma kontrolera magistrali(hosta) jak to mam miejsce w USB, dzieki czemu jest znacznie syzbsze od USB. Niemniej co PCI to PCI ;)

Pozdrawiam 

Awatar użytkownika
sqtracing.pl

Post autor: sqtracing.pl » czwartek 23 wrz 2010, 14:50

FW jest na pewno dobre, problem polega na tym że potrzeba komputera z mocą obliczeniową komputerów NASA:) Tylko szkoda że producent karty podał jako minimalne wymagania: CPU/Clock
900MHz AMD or Pentium. (1.5 GHz or higher recommended) ale nie podał że przy latencji 100 ms. W efekcie czeka mnie zakup przynajmniej Intela i5.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 23 wrz 2010, 17:21

...FW jest na pewno dobre, problem polega na tym że potrzeba komputera z mocą obliczeniową komputerów NASA:) Tylko szkoda że producent karty podał jako minimalne wymagania: CPU/Clock
900MHz AMD or Pentium. (1.5 GHz or higher recommended) ale nie podał że przy latencji 100 ms. W efekcie czeka mnie zakup przynajmniej Intela i5. ...

Witam,

Ja jestem zdziwiony tym co piszesz, ponieważ i stary, i nowy mój komputer nie mają mocy obliczeniowej komputerów nasa, a latencja przy odpowiednim ustawieniu nie przekracza 4 ms. Stary komp miał 1 GB RAM i procesor Core 2 Duo 1.86 GHz i była dokładnie taka sama latencja jak teraz na procesorze Intel Core I7. Przyczyn tak wysokiej latencji może być wiele, jednak jedno jest pewne: ta karta nie potrzebuje mocy obliczeniowej NASA :).

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
sqtracing.pl

Post autor: sqtracing.pl » czwartek 23 wrz 2010, 21:09

......FW jest na pewno dobre, problem polega na tym że potrzeba komputera z mocą obliczeniową komputerów NASA:) Tylko szkoda że producent karty podał jako minimalne wymagania: CPU/Clock 900MHz AMD or Pentium. (1.5 GHz or higher recommended) ale nie podał że przy latencji 100 ms. W efekcie czeka mnie zakup przynajmniej Intela i5. ...
Witam,
Ja jestem zdziwiony tym co piszesz, ponieważ i stary, i nowy mój komputer nie mają mocy obliczeniowej komputerów nasa, a latencja przy odpowiednim ustawieniu nie przekracza 4 ms. Stary komp miał 1 GB RAM i procesor Core 2 Duo 1.86 GHz i była dokładnie taka sama latencja jak teraz na procesorze Intel Core I7. Przyczyn tak wysokiej latencji może być wiele, jednak jedno jest pewne: ta karta nie potrzebuje mocy obliczeniowej NASA :).
Pozdrawiam...

A możesz mi z łaski swojej powiedzieć, jakie masz ustawienia ASIO Buffer Size, i FireWire Driver Latency, oraz przy jakim próbkowaniu? Mam szybszy komp niż Twoje stare Core2 a mówię Ci, że rozważam nawet oddanie Fosusrite`a do sklepu.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 23 wrz 2010, 23:28

A możesz mi z łaski swojej powiedzieć, jakie masz ustawienia ASIO Buffer Size, i FireWire Driver Latency, oraz przy jakim próbkowaniu? Mam szybszy komp niż Twoje stare Core2 a mówię Ci, że rozważam nawet oddanie Fosusrite`a do sklepu.... 

ASIO Buffer Size mam na 256; FireWire Driver Latency na short; Sample Rate 44.1 kHz.

Nie ma co oddawaać :). Jak to nie pomoże to postaram się napisać jakie jeszcze mogą być przyczyny tak dużej latencji.

Serdecznie pozdrawiam :)

Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ