Akai s3000xl - problem z wewnętrznym dyskiem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
zk12
Akai s3000xl - problem z wewnętrznym dyskiem

Post autor: zk12 » czwartek 26 sie 2010, 18:33

Witam. Zainstalowałem dysk pod wewnętrznym złączem scsi. Dysk został wykryty i można go było sformatowaś i zapisywać na nim. Jednak po podłączeniu zewnętrznego napędu CD tylko napę CD jest widoczny jako hard D
i nie można używać dysku wewnętrznego. Jak to rozwiązać?
Mam 35 lat, średnie wykształcenie. Pracuję w elektrowni wodnej.

Mamoń
Kontakt:

Re: Akai s3000xl - problem z wewnętrznym dyskiem

Post autor: Mamoń » sobota 28 sie 2010, 14:09

Musisz na funkcji load ustawić źródło, z którego chcesz kożystać. Trzeba także wybrać ścieżkę scsi (u mnie jest to 2).

pozdro
http://aranzacjemuzyczne.c0.pl/nauka-gry-gitarze-lodz/

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 28 sie 2010, 15:29

Wpierw podaj SCSI ID podłączonych urządzeń. Nie mogą być takie same, dla HD już teraz ustaw ID=7.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 28 sie 2010, 15:30

Kazde urzadzenie SCSI musi miec unikalny id z zakresu 0-7, dotyczy to tez komputera. Ustawia sie to zworkami na dysku lub przelacznikiem z tylu w przypadku obudowy zewnetrznej. Jezeli nie masz przelacznika, to rozkrec naped cd i zmien zworkami. Uwaga - zworki w dyskach SCSI sa inne, mniejsze, niz w dyskach IDE.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 28 sie 2010, 20:52

...Kazde urzadzenie SCSI musi miec unikalny id z zakresu 0-7, dotyczy to tez komputera. Ustawia sie to zworkami na dysku lub przelacznikiem z tylu w przypadku obudowy zewnetrznej. Jezeli nie masz przelacznika, to rozkrec naped cd i zmien zworkami. Uwaga - zworki w dyskach SCSI sa inne, mniejsze, niz w dyskach IDE....

Wszystko się zgadza. Przy tym napędy CD/DVD SCSI mają najczęściej fabrycznie ustawione ID=4, a karty SCSI (np. dla PC) ID=7. Oczywiście wszystko to można dowolnie zmieniać. Nie wolno jednak dopuścić do sytuacji, iż w systemie mamy urządzenia SCSI z tym samym numerem ID.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
MaxMartini

Post autor: MaxMartini » niedziela 29 sie 2010, 21:14

ja mysle ze problem moze byc inny

skoro dysk wewnatrz dzialal bez problemu, znaczy ze mial terminator lub zalaczona byla zworka terminatora w samplerze, nie wiem jak w s3000 ale ja w s5000 mam takowa z tylu

roawdopodobnie cd-rom ktory podlaczyles tak samo mial wlaczony terminator, musisz rozkrecic obudowe i wyjac zworke z tylu cd-roma

lub odlaczyc terminator z samplera lub (i) dysku wewnatrz samplera

tylko max 1 urzadzenie musi miec terminator, oczywiscie numery id tez maja byc inne dla kazdego urzadzenia i samplera

muzyk amator

ODPOWIEDZ