Akai s3000xl - problem z wewnętrznym dyskiem
i nie można używać dysku wewnętrznego. Jak to rozwiązać?
Re: Akai s3000xl - problem z wewnętrznym dyskiem
pozdro
[addsig]
Kazde urzadzenie SCSI musi miec unikalny id z zakresu 0-7, dotyczy to tez komputera. Ustawia sie to zworkami na dysku lub przelacznikiem z tylu w przypadku obudowy zewnetrznej. Jezeli nie masz przelacznika, to rozkrec naped cd i zmien zworkami. Uwaga - zworki w dyskach SCSI sa inne, mniejsze, niz w dyskach IDE.
Wszystko się zgadza. Przy tym napędy CD/DVD SCSI mają najczęściej fabrycznie ustawione ID=4, a karty SCSI (np. dla PC) ID=7. Oczywiście wszystko to można dowolnie zmieniać. Nie wolno jednak dopuścić do sytuacji, iż w systemie mamy urządzenia SCSI z tym samym numerem ID.
[addsig]
- MaxMartini
ja mysle ze problem moze byc inny
skoro dysk wewnatrz dzialal bez problemu, znaczy ze mial terminator lub zalaczona byla zworka terminatora w samplerze, nie wiem jak w s3000 ale ja w s5000 mam takowa z tylu
roawdopodobnie cd-rom ktory podlaczyles tak samo mial wlaczony terminator, musisz rozkrecic obudowe i wyjac zworke z tylu cd-roma
lub odlaczyc terminator z samplera lub (i) dysku wewnatrz samplera
tylko max 1 urzadzenie musi miec terminator, oczywiscie numery id tez maja byc inne dla kazdego urzadzenia i samplera