...
Przy Gainie ustawionym na g.12 wg BF jest -87 wg OZONA jest - 85 db.
Cały czas w tle leciał Foobar z muzyką i to nie ma żadnego wpływu u mnie na poziom szumów.
To troche bez sensu - ja rozumiem, ze poziom szumow czy zaklocen zwieksza sie, jezeli sygnal jest na wyjsciu testowanego interfejsu, a nie innego interfejsu, w tym przypadku, jak rozumiem, karty wewnetrznej.
...
Oczywiście, że do testów puszczamy audio z dużym RMS przez ten interfejs, w którym robimy pomiary szumu, a nie przez np. jakąś zintegrowaną kartę dźwiękową. W moim M-Audio Firewire 410 poziom szumów w takim przypadku zwiększa się z -87db na -79db (jedna para słuchawek podłączona do FW410, pokrętło volume na godzinę 12 drugi outpot na słuchawki wolny, pokrętło vol na 0)
@sury Wielkie dzięki dobry człowieku, dzięki Tobie wiem już że moja karta jest jednak 100% sprawna, choć ze względu na moje wymagania co do niskich szumów muszę zmienić interfejs na jakiś inny. Szkoda, bo FW410 jest dla mnie idealnym interfejsem w każdej kwestii, oprócz tych dość dużych szumów. Jestem chyba za bardzo rozpieszczony przez PODa XT :)
UWAGA APEL PROŚBA POMYSŁ
Fajnie byłoby, gdyby każdy, kto ma jakiś interface audio (do powiedzmy 2000zł, ale jak ktoś chce się pochwalić sprzętem z wyższej połki, też byłoby miło, żeby wiedzieć do czego zbierać kasę:)), zrobił taki test bez kabli do inputu, przy gainie na 0, pad na off, w driverach rec level na max. Mielibyśmy ciekawe zestawienie i myślę, że wielu osobom mogłoby się to bardzo przydać w wyborze interfejsu. Ja np. wiem, że o ile w tym przedziale wszelkie preampy brzmią podobnie słabo (tak przynajmniej powtarza się na pewnym innym forum), to już głośność szumu z preampu może się różnić, co widać np. po moim PODzie XT (-111db) i FW410 (-87db). Bo ze specyfikacji producentów to chyba nie da się wywnioskować tego parametru. No chyba że trzeba przeliczyć sobie % THD+N na decybele? Ale jak dokładnie to zrobić?
Co admini na taką ideę?