ELektron Monomachine
Kilka dni temu stałem sie posiadaczem maszynki /jak w temacie/ generalnie jestem pod sporym wrażeniem Mam jednak problem z rozkminieniem jak zapisać zmiany na danym tracku w stworzonym wczesniej patternie Probowalem na wiele przychodzacych mi do glowy sposobow jednak po zmianie banku ustawienia wracają do pierwotnego stanu.
Kupilem używke i jestem caly w stachu że coś jej dolega.
Pozdrawiam
Kupilem używke i jestem caly w stachu że coś jej dolega.
Pozdrawiam
- Kobe_Tai'73
Re: ELektron Monomachine
Nie mama Mono ale mam Machinedrum, więc może jest podobnie. Nie napisałeś o jakie dokonane zmiany chodzi. Jeżeli stworzyłeś nowy dźwięk a nie zapisałeś go to wiadomo, że po zmianie banku wrócą wcześniejsze jego parametry i patern będzie odgrywany innym "standardowym" brzmieniem.
Dzieki za reakcje
a mozesz mi podpowiedzieć jak dokonujesz zapisu
Pozdrawiam
- Kobe_Tai'73
Ściągnąłem instrukcję do mono i z tego co tam widziałem to musisz zainteresować się oknem kit --> save (czytaj od strony 16-tej).
...Ściągnąłem instrukcję do mono i z tego co tam widziałem to musisz zainteresować się oknem kit --> save (czytaj od strony 16-tej)....
Aby zapisać
używasz
najpierw przycisk kit/song
pojawi się okienko
naciskasz save i wybierasz pusty bank
Moja rada zaktualizuj obie system operacyjny do najnowszego
jak nie wiesz jak to napisz. Odpowiem
Gratuluje wyboru wogóle to jest mój ulubiony instrument z tych co posiadam
a mam troche tych gratów.
Uwielbiam go za prostote - w locie zrobisz brzmienie typu wooble base przy użycie LFO
lub ostrą któtką piłę z solidnym dołem no i nie mówię już o brzmieniach commodore.
Koledzy po fachu mówią że dźwięk z niego jest za surowy. Dla mnie to topór który wstrząśnie największym klubem.
Poza tym świetny z niego kontroler midi choć gałkami trzeba troszkę bardziej poruszać.
Znajdź kontroler który daję pod ręką 378 gałek do zaprogramowania.
Jest jednak jeden minus dynamika mogła by być ciut lepsza.
A jeszcze jedno w Czechach można monomachine upgradować aby pamięć wzrosła około 1000 krotnie.
Pozdrawiam Oldie
Aby zapisać
używasz
najpierw przycisk kit/song
pojawi się okienko
naciskasz save i wybierasz pusty bank
Moja rada zaktualizuj obie system operacyjny do najnowszego
jak nie wiesz jak to napisz. Odpowiem
Gratuluje wyboru wogóle to jest mój ulubiony instrument z tych co posiadam
a mam troche tych gratów.
Uwielbiam go za prostote - w locie zrobisz brzmienie typu wooble base przy użycie LFO
lub ostrą któtką piłę z solidnym dołem no i nie mówię już o brzmieniach commodore.
Koledzy po fachu mówią że dźwięk z niego jest za surowy. Dla mnie to topór który wstrząśnie największym klubem.
Poza tym świetny z niego kontroler midi choć gałkami trzeba troszkę bardziej poruszać.
Znajdź kontroler który daję pod ręką 378 gałek do zaprogramowania.
Jest jednak jeden minus dynamika mogła by być ciut lepsza.
A jeszcze jedno w Czechach można monomachine upgradować aby pamięć wzrosła około 1000 krotnie.
Pozdrawiam Oldie
uwielbiam cisze bo wtedy głosy słyszę
...Ok wszystko gra i działa po prostu każdy pattern tzreba robić na osobnym KITcie a ja tego jakos nieskumalem
j

dotychczas dzialalem na grooveboxie roland mc 909
elektron to kompletnie inna bajka ale zabawa o niebo ciekawsza a efekty podejrzewam beda znacznie bardziej charyzmatyczne
Dziekuje Bardzo za pomocne rady!!!
Oldie poprosze o info zarowno co do systemu bo jak widzisz jestem zieloniutki jak i co do tych czechow ty swoją upgradowales _ warto?
Ok
1 system
jak odpalasz maszynkę
powinien pojawić się napis monomachine i cyferki w prawym dolnym rogu
np. 1.22
jeżeli pojawi ci się cyferka 1.31 nie musisz upgradować sytemu bo to jest najnowszy
jeżeli tak nie jest robisz następujące czynności
ściagasz ze strony elektrona z działu support and download
a) C6 SysEx Manager
b) nowy system 1.33c
podpinasz elektrona pod midi
odpalasz sesex 6 ustawiasz porty midy
potem load i ładujesz nowy os
odpalasz elektrona z przytrzymanym przyciskiem funktion (drugi od góry po lewej)
potem nacisnij przycisk 5 (piąty z tych na samym dole)
elektron oczekuje na upgrade
teraz tylko wracasz do sysex 6 i naciskasz send. Jeżeli dobrze podpiąłeś midi
elektron powinien zacząć migać i po dłuższej chwili się zrestartuje z nowym systemem.
Broń Boże kiedy elektron miga i ładuje się sytem nie wyłączaj go. Jeżeli nie miga a dałeś send w sysexie.
tzn ze coś w ustawieniach midi poknociłeś. Brzmi skomplikowanie ale tylko za pierwszym razem.
2.Czeski upgrade pamięci. Ta opcja nazywa się + drive. Nie robiłem tego ale tylko z braku czasu.
Na pewno zrobię. Po prostu elektron ma swoje przedstawicielstwo w Czechach i robią tam upgrade.
Zwiększa ci się 1000 krotnie możliwość zapisu własnych brzmień.
Co jakiś czas elektron wypuszcza nowe banki brzmień które też można ładować podobnie jak system
tylko zamiast 5 wciska się 4 (ale nie dam głowy uciąć) Pozdro Oldie
1 system
jak odpalasz maszynkę
powinien pojawić się napis monomachine i cyferki w prawym dolnym rogu
np. 1.22
jeżeli pojawi ci się cyferka 1.31 nie musisz upgradować sytemu bo to jest najnowszy
jeżeli tak nie jest robisz następujące czynności
ściagasz ze strony elektrona z działu support and download
a) C6 SysEx Manager
b) nowy system 1.33c
podpinasz elektrona pod midi
odpalasz sesex 6 ustawiasz porty midy
potem load i ładujesz nowy os
odpalasz elektrona z przytrzymanym przyciskiem funktion (drugi od góry po lewej)
potem nacisnij przycisk 5 (piąty z tych na samym dole)
elektron oczekuje na upgrade
teraz tylko wracasz do sysex 6 i naciskasz send. Jeżeli dobrze podpiąłeś midi
elektron powinien zacząć migać i po dłuższej chwili się zrestartuje z nowym systemem.
Broń Boże kiedy elektron miga i ładuje się sytem nie wyłączaj go. Jeżeli nie miga a dałeś send w sysexie.
tzn ze coś w ustawieniach midi poknociłeś. Brzmi skomplikowanie ale tylko za pierwszym razem.
2.Czeski upgrade pamięci. Ta opcja nazywa się + drive. Nie robiłem tego ale tylko z braku czasu.
Na pewno zrobię. Po prostu elektron ma swoje przedstawicielstwo w Czechach i robią tam upgrade.
Zwiększa ci się 1000 krotnie możliwość zapisu własnych brzmień.
Co jakiś czas elektron wypuszcza nowe banki brzmień które też można ładować podobnie jak system
tylko zamiast 5 wciska się 4 (ale nie dam głowy uciąć) Pozdro Oldie
uwielbiam cisze bo wtedy głosy słyszę