Tascam US 122 MKII - szum i trzaski

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
moozac
Tascam US 122 MKII - szum i trzaski

Post autor: moozac » niedziela 02 maja 2010, 19:57

Witam!

Kupiłem nową kartę Tascam US 122 mkII. Zainstalowałem najnowsze sterowniki i firmware'a. Używam Reapera 64 bitowego pod Windowsem 7, laptop Asus (dwa rdzenie, 4GB ramu). Wszystko wydaje się być skonfigurowane prawidłowo a są problemy! Nie da się pracować! Po załadowaniu pluginu z wirtualnym instrumentem po pewnym czasie pojawiają się szumy. Wyłączyłem wirelessa, w tle nie działają żadne inne programy poza Reaperem. Nie pomaga też odłączenie zintegrowanej karty muzycznej w biosie ani ustawienie systemu na najwyższą wydajność (a nawet pogarsza to sprawę). Zawsze to samo: pojawiają się szumy,trzaski, które się nasilaja a potem znikają same albo trzeba odłączyć kartę. Latencja wariuje. Nie pomaga też regulacja poziomu latencji w panelu Tascamu. Cubase'a LE, który jest w zestawie nie da się w ogóle użytkować. Nagrywanie midi jest super ale przy próbie odtworzenia z zamontowanym instrumentem albo w ogóle nie ma dźwięku albo pojawiają się pojedyńcze dźwięki i do tego nie z opóźnieniem ale z wyprzedzeniem!

Pomocy!

TheCyberd3m0n

Re: Tascam US 122 MKII - szum i trzaski

Post autor: TheCyberd3m0n » niedziela 23 maja 2010, 12:49

NNom mam bardzo podobny poblem po aktualizacji sterów i firmware... Podpisuje się pod tym W aplikacji FL Studio i Cubase nie da się pracowac. Odtwarza ok, ale nagrywa z opóźnieniem. Z kompem w porządku, gdy przełączam na karte SB X-Fi Fata1ty Champion Series (również przez ASIO) problemu takiego nie ma. Nie znalazłem także możliwości downgrade'u firmware (2.01). Jesli jakos szybko się to nie naprawi będę musiał chyba zareklamować sprzęt.
producent muzyki elektronicznej (Industrial, Prog/Tech House, Electro). Absolwent szkoły muzycznej w Czewie. Planowany kierunek studiów - realizacja dźwięku

moozac

Post autor: moozac » wtorek 25 maja 2010, 23:28

Hej!

Udało mi się już naprawić problem. Nie do końca ale wygląda na to, że z czasem te problemy skończą się definitywnie.
Generalnie okazało się, że:
- szumy i zakłócenia były spowodowane brakiem najnowszych sterów do grafiki! Ściągnąłem zresztą wszystkie możliwe do pozostałych rzeczy. Ten problem zniknął!
- jeśli chodzi o Cubase'a to niestety mam pretensje do producenta! Deklarują się, że wspierają systemy 64-bitowe - nie prawda. Cubase zaczął działać bez problemów dopiero jak przeinstalowałem system na 32-bitowy!

Karta Tascam'u z systemem 32-bitowym i odpowiednimi sterami działa super! Dodam, że dystrybutor radził mi dokupić hub'a z zewnętrznym zasilaniem. Niepotrzebnie!

Pozostaje czekać aż 64 bitowe systemy będą miały właściwe wsparcie bo na razie są same problemy.

Przy okazji postanowiłem wywalić "Kiełbasę" i zostałem przy Reaperze. To jest prze genialny soft! Szkoda, że tak niedoceniany!

TheCyberd3m0n

Post autor: TheCyberd3m0n » poniedziałek 14 cze 2010, 14:28

...Hej!

Udało mi się już naprawić problem. Nie do końca ale wygląda na to, że z czasem te problemy skończą się definitywnie.
Generalnie okazało się, że:
- szumy i zakłócenia były spowodowane brakiem najnowszych sterów do grafiki! Ściągnąłem zresztą wszystkie możliwe do pozostałych rzeczy. Ten problem zniknął!
- jeśli chodzi o Cubase'a to niestety mam pretensje do producenta! Deklarują się, że wspierają systemy 64-bitowe - nie prawda. Cubase zaczął działać bez problemów dopiero jak przeinstalowałem system na 32-bitowy!

Karta Tascam'u z systemem 32-bitowym i odpowiednimi sterami działa super! Dodam, że dystrybutor radził mi dokupić hub'a z zewnętrznym zasilaniem. Niepotrzebnie!

Pozostaje czekać aż 64 bitowe systemy będą miały właściwe wsparcie bo na razie są same problemy.

Przy okazji postanowiłem wywalić "Kiełbasę" i zostałem przy Reaperze. To jest prze genialny soft! Szkoda, że tak niedoceniany!...

Niestety ja mam problem nadal ten sam. Stery do grafiki (GeForce 9600GT) mam najnowsze, Windows 7 64bit i pod 32bitowym FLem wystepuje problem opoznien podczas nagrywania. Mam takze wrazenie jakby grafika sie spozniala za dzwiekiem.  Nie da sie odgrac sladu bez zbednych nerwów i poprawiania nutek w piano rollu. Cubase mam 5ke - rowniez 32 bit (64bit nie wspiera 32bitowych VST) i problem jest ten sam co na FL.

producent muzyki elektronicznej (Industrial, Prog/Tech House, Electro). Absolwent szkoły muzycznej w Czewie. Planowany kierunek studiów - realizacja dźwięku

TheCyberd3m0n

Post autor: TheCyberd3m0n » poniedziałek 14 cze 2010, 14:29

Z góry dziękuje za pomoc... mam nadzieje ze Tascam wymysli jakies normalne sterowniki do tego interfejsu.

moozac

Post autor: moozac » wtorek 15 cze 2010, 17:34

Hej!

Pamiętam, że na którymś etapie też miałem problem z opóźnieniami ale one skończyły się definitywnie po naprawieniu sterów grafiki i zaktualizowaniu firmware'a Tascamu. Upewnij się czy masz ostatnią wersję 2.1! Natomiast jeśli chodzi o grafikę to mimo wszystko będę się upierał, że to jej wina. Dlaczego? Dlatego, że podejrzewałem ją od samego początku i ściągałem sterowniki z Nvidii i ze strony Asusa a nic to nie dało. Pomogło dopiero użycie programiku Driver Cure, który wykrył niezgodności i sam ściągnął odpowiednie sterowniki. Problem zniknął!

Ważne jest jeszcze to żeby mimo wszystko nie walczyć z tym pod windowsem 7 64 bitowym. Próbowałem. Nadal są problemy mimo, że powtórzyłem całą procedurę spod 32 bitowej wersji!

Polecam też wyłączyć Wireless'a! Najlepiej w Biosie! Strasznie bruździ przy pracy programów muzycznych.

ODPOWIEDZ