Klawiatura MIDI 88 klawiszy - co polecacie?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
edneysis
Klawiatura MIDI 88 klawiszy - co polecacie?

Post autor: edneysis » niedziela 13 cze 2010, 21:06

Witam! ostatnio naszło mnie na nowe Midi z wazonymi klawiszami , co na dzisiejszy dzień jest godne polecenia?Cena to do 3000zl , na oku mam Akai MPK,CME,Studiologic , ale dowiadziałbym sie jakie wy macie doswiadczenia z tymi klawiszami oraz z innymi modelami.

Awatar użytkownika
Caroozo

Re: Klawiatura MIDI 88 klawiszy - co polecacie?

Post autor: Caroozo » niedziela 13 cze 2010, 22:05

...
Witam! ostatnio naszło mnie na nowe Midi z wazonymi klawiszami , co na dzisiejszy dzień jest godne polecenia?Cena to do 3000zl , na oku mam Akai MPK,CME,Studiologic , ale dowiadziałbym sie jakie wy macie doswiadczenia z tymi klawiszami oraz z innymi modelami....

Jeśli interesuje Cię wyłącznie komfort gry i nie potrzebujesz całej masy bajerów, polecam Studiologic - fatarowskie zawodowe klawiatury. CME też jest przyjemna, w tym przypadku bardzo dobry wybór - ma USB, można dołożyć jakiś moduł wewnętrzny. Jednakże nie grałem na wersji 88, choć słyszałem że daje radę.

Bardzo dobre są Roland A80, ewentualnie A90, ale ciężko dostać.

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » niedziela 13 cze 2010, 23:50

ogolnie to raczej patrze na wszystko. komfort gry oczywista sprawa ,ale mozliwosc korzystania z galek suwakow i padow (mpk 88) to napewno tez duzy plus , zastanawia mnie wlasnie tez jak z komfortem gry w akai...a szukalem rolandow a80 i a90 naprawde ciezko znalezc i chyba sa tu juz starsze controlery?? czy sie mysle??:P chociaz na stronie rolanda wyglada na to ze to nawet synth jest :P

Awatar użytkownika
peter

Post autor: peter » niedziela 13 cze 2010, 23:56

też zamierzam kupić 88 akai... jak to działa? Podpowiedzcie czy akai czy lepiej jednak fatara...

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » poniedziałek 14 cze 2010, 00:09

...
też zamierzam kupić 88 akai... jak to działa? Podpowiedzcie czy akai czy lepiej jednak fatara......

a czy przypadkiem CME nie maja klawiszy fatara??

Radomir

Post autor: Radomir » poniedziałek 14 cze 2010, 10:11

Jeżeli ze względów finansowych w grę nie wchodzi porządne piano cyfrowe z dobrą mechaniką to ja proponuję Yamaha KX8...

CME nie brałbym pod uwagę bo to jest zbyt ryzykowne rozwiązanie. Poczytaj ich forum i opinie użytkowników.Sprzęt ma grać a nie wieszać się i psuć...Miałem ich pierwszą serię UF7 (syntezatorowa klawiatrura) i jedyne co mi się podobało to wygląd (do czasu...).Klawisze chodziły niby pewne i sprężyście ale były problemy z dynamiką (inaczej reagowały "czarne" niż "białe") a farba (oznaczenia) schodziły pod palcem. Fakt, była tańsza niż podobne i mniej doposażone klawiatury jednak ja się już  z taniości wyleczyłem.

Chcesz mieć ważone klawisze bo tak jest "fajnie" czy zależy Ci na w miarę wiernym oddaniu mechaniki fortepianu? Ta druga opcja przekroczy twój budżet dwukrotnie.

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » poniedziałek 14 cze 2010, 12:28

Chcesz mieć ważone klawisze bo tak jest "fajnie" czy zależy Ci na w miarę wiernym oddaniu mechaniki fortepianu? Ta druga opcja przekroczy twój budżet dwukrotnie....

Jestem przyzwyczajony poprostu do wazonych kalwiszy , nie czuje sie dobrze zasiadajac za zwyklymi kalwiszami i gra zaczyna mnie szczezrez mowiac denerwowac.W takiej cenie trudno znalezc cos co odda mechanike fortepianu wspaniale , dlatego zastanawiam sie co bedzie najleosz opcja do 3000zl:)

Radomir

Post autor: Radomir » poniedziałek 14 cze 2010, 12:44

Polecałem KX8 bo miałem okazję na nich "plumkać" ale to jest jak zwykle subiektywna sprawa...

Zanim kupiłem piano Rolanda, testowałem z kolegą kilka modeli. Ten, który mi leżał najbardziej, koledze nie odpowiadał... Bez możliwości sprawdzenia na żywo zawsze kupujesz w ciemno i albo trafisz albo nie. Ważne żeby mieć możliwość ewentualnego zwrotu towaru lub zamiany na inny.

Jedna rzecz, o której nie wspomniałem a która może zdyskwalifikować KX8 na starcie - ten master nie posiada możliwości transpozycji o półtony a jedynie o całe oktawy co jest kompletnie beznadziejnym rozwiązaniem...Oczywiście można transponować poprzez software (chyba większość o ile nie wszystkie programy dzisiaj to oferują) albo wogóle nie korzystać z transpozycji i być biegłym we wszystkich 12 skalach:)

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » poniedziałek 14 cze 2010, 14:22

...
Jedna rzecz, o której nie wspomniałem a która może zdyskwalifikować KX8 na starcie - ten master nie posiada możliwości transpozycji o półtony a jedynie o całe oktawy co jest kompletnie beznadziejnym rozwiązaniem...Oczywiście można transponować poprzez software (chyba większość o ile nie wszystkie programy dzisiaj to oferują) albo wogóle nie korzystać z transpozycji i być biegłym we wszystkich 12 skalach:)
...

Transpozycja wsumie nie jest potrzebna , bo raczej nie korzystam z takich rzeczy (chociaz czasem sie przydaje:P), ale chcialbym zeby miala troche wiecej galek i suwakow :P

makaronix

Post autor: makaronix » poniedziałek 14 cze 2010, 21:10

Witam
Posiadam CME UF80, jest to bardzo ciekawa opcja w tej cenie, można ją rozszerzyć o plugiatora, interfejs Audio lub brzmienia fortepianowe, dobrze sprawdza się jako sterownik DAW(klawisze transportu. suwaki gałki), bezprzewodowe MIDI,klawiatura też jest bardzo dobra, ale to indywidualna kwestia każdy lubi co innego, ja przed zakupem przegrałem kilka klawiatur oraz stage pian do 4000 PLN i CME najbardziej przypadło mi do gustu. Niestety jest to sprzęt nie najlepiej wykonany oto lista przypadłości mojego CME po 2 latach używania w warunkach domowych:
- Gałki i suwaki same zmieniają wartość w trakcie gry i tak było niemalże od początku (powinienem to zareklamować, ale jakoś tak zeszło i tego nie robiłem)
- opisy funkcji też szybko się ulotniły, a do wycierania nie używałem żądnych detergentów, tylko suchej szmatki
- po roku wyrobił się filc pod czarnymi klawiszami i zaczęły głośno stukać (tylko wtedy, gdy po białym wciśniesz czarny klawisz +/- 1/2 tonu nie wiem czemu tak się dzieje, ale jest to wkurzające przy granie szybkich zagrywek)
- obsługa też nie najlepsza(skróty SHIFT + z dolnej części klawiatury), kiedy wytrą się opisy trzeba mieć przed sobą manual.

Kiedyś pożyczyłem od kolegi CME UF 8(starszy brat UF80) iwg mnie była solidniej wykonana, w każdym razie kolega używa jej do dzisiaj i nie narzeka.

Pozdrawiam
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

ODPOWIEDZ