NordLead 2/2X - lista presetów, banków

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukashhh1
NordLead 2/2X - lista presetów, banków

Post autor: lukashhh1 » czwartek 10 cze 2010, 20:57

Witam, czy ma ktoś z Was listę wszystkich presetów brzmień Clavii?

Chodzi mi o nazwy barw i banków.

Bede wdzieczny za info.

Pozdr

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
Kobe_Tai'73

Re: NordLead 2/2X - lista presetów, banków

Post autor: Kobe_Tai'73 » czwartek 10 cze 2010, 21:12

Wejść na stronę Clavi i ściągnąć manual to tak trudno ?

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » piątek 11 cze 2010, 12:47

...Wejść na stronę Clavi i ściągnąć manual to tak trudno ? ... 

Ok to może powiem od razu o co mi chodzi.. jak zrobic dzwiek który w clavii nordlead jest nazwany cave pad czy jakos tak... ma takie tajemnicze ciemne brzmienie...?

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » piątek 11 cze 2010, 12:57

......Wejść na stronę Clavi i ściągnąć manual to tak trudno ? ... 

Ok to może powiem od razu o co mi chodzi.. jak zrobic dzwiek który w clavii nordlead jest nazwany cave pad czy jakos tak... ma takie tajemnicze ciemne brzmienie...?...

Czy w ogóle jest mozliwość wgrania barw z Nord Leada ( wszystkich ) do np wtyczki Discovery DISCO DSP???
wiem ze tak ale czy wszystkie barwy.

richtig

Post autor: richtig » piątek 11 cze 2010, 15:03

Czy w ogóle jest mozliwość wgrania barw z Nord Leada ( wszystkich ) do np wtyczki Discovery DISCO DSP???
wiem ze tak ale czy wszystkie barwy....

No ja raczej wiem że nie. Każdy instrument ma inne brzmienie, możliwości, inną ilość oscylatorów, filtrów, inną modulację itd. Można się pokusić o kopiowanie brzmień między syntezatorami, ale na pewno nie jest to takie proste jak skopiowanie presetu 1:1
Przykład - w Rolandach (tak?) jest w oscylatorze specjalna fala supersaw (miks 8 ostrojonych lekko przebiegów piłokształtnych), aby go podrobić na nord leadzie, potrzebowałbyś conajmniej 8 oscylatorów
www.myspace.com/pchelki

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » piątek 11 cze 2010, 22:47

.........Wejść na stronę Clavi i ściągnąć manual to tak trudno ? ... 

Ok to może powiem od razu o co mi chodzi.. jak zrobic dzwiek który w clavii nordlead jest nazwany cave pad czy jakos tak... ma takie tajemnicze ciemne brzmienie...?...

wiem ze tak ale czy wszystkie barwy....

Z jednej strony Nord Lead ma stosunkowo prosty tor syntezy więc zrobienie podobnych barw nie powinno być trudne na co bardziej zaawansowanych syntezatorach. Z drugej nie jest to takie proste. Nawet jeśli twój syntezator ma możliwość odtworzenia toru NL to mogą zacząć się schody z implementacją poszczególnych modułów (inne brzmienie oscylatorów, inna charakterystyka fazowa filtrów, inny zakres pracy LFO itd). Dlatego podrobienie interesującej cię barwy z pewnościę nie ograniczy się do skopiowania parametrów NL do innego synteazatora. Ale zawsze możesz zdać się na swój słuch i w razie czego posiłkować się takimi parametrami.

Pozdrawiam
Janusz_M

p.s.

Synth1 ma tor wzorowany na NL - ciekawe czy ktoś się kiedyś pokusił o zrobienie takiego "tłumacza barw" z NL na Synth1, a jeśli tak to jakie były tego efekty?

Awatar użytkownika
Vocel

Post autor: Vocel » sobota 12 cze 2010, 23:06

Ja rozumiem, ze odpowiadali ci wszyscy, ktorzy nie znaja charakterystyki Discovery Pro.

Osobiscie projektowalem brzmienia dla discoDSP do Discovery Pro, ostatnio otrzymalem od Mr Reales kopie najnowszej wersji tego softu i wiadomosc dnia:czyta i exportuje (co jest niewiarygodne mysle) Nord lead 2!!!

Oczywiscie zawsze będą niuanse i procenciki różnic - ale soft jest wspaniały i współpraca z discoDSP niewiarygodnie owocna. A to, ze otrzymali zielone śwaitło od Clavii stawia ich na półce geniuszy mysle.

Jedyny problem nas dzisiaj do zakup upgradu no i oczywisce regularne odwiedziny na strona Clavia, gdzie jest multum darmowych presetów.
musze zaczac traktowac siebie powazniej

Awatar użytkownika
VCO

Post autor: VCO » niedziela 13 cze 2010, 09:00

Osobiscie projektowalem brzmienia dla discoDSP do Discovery Pro, ostatnio otrzymalem od Mr Reales kopie najnowszej wersji tego softu i wiadomosc dnia:czyta i exportuje (co jest niewiarygodne mysle) Nord lead 2!!!

Akurat zwykla wersja Discovery juz jakis czas ma mozliwosc importu presetow NL, wiec nie jest niezbedna wersja pro.

Oczywiscie zawsze będą niuanse i procenciki różnic - ale soft jest wspaniały i współpraca z discoDSP niewiarygodnie owocna.

Jako posiadacz i uzytkownik obydwu stwierdzam, ze (nie)stety w wielu przypadkach nie sa ta procenciki i niuanse. Z drugiej strony zdarza sie, ze nie ma jakiegos wielkiego rozjazdu (porownanie "na ucho"). Na pewno jednak jest to bardzo dobry punkt wyjsciowy do dalszych poszukiwan.

A to, ze otrzymali zielone śwaitło od Clavii stawia ich na półce geniuszy mysle.

Bez przesady. Zeby trafic na polke geniuszy trzeba miec osiagniecia. Discovery nie odkrywa nic nowego ani genialnego. Syntezator jak kazdy inny, tyle, ze brzmi troche lepiej niz przecietna.

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » niedziela 13 cze 2010, 20:38

...

Akurat zwykla wersja Discovery juz jakis czas ma mozliwosc importu presetow NL, wiec nie jest niezbedna wersja pro.

Oczywiscie zawsze będą niuanse i procenciki różnic - ale soft jest wspaniały i współpraca z discoDSP niewiarygodnie owocna.

Jako posiadacz i uzytkownik obydwu stwierdzam, ze (nie)stety w wielu przypadkach nie sa ta procenciki i niuanse. Z drugiej strony zdarza sie, ze nie ma jakiegos wielkiego rozjazdu (porownanie "na ucho"). Na pewno jednak jest to bardzo dobry punkt wyjsciowy do dalszych poszukiwan.

A to, ze otrzymali zielone śwaitło od Clavii stawia ich na półce geniuszy mysle.

Bez przesady. Zeby trafic na polke geniuszy trzeba miec osiagniecia. Discovery nie odkrywa nic nowego ani genialnego. Syntezator jak kazdy inny, tyle, ze brzmi troche lepiej niz przecietna.

...

Racja, dzieki za info... ale czy moge wczypac tez presety trybu performance?

tam jest uzyty cave pad ( D0) brzmi jak dzwiek sonara :) wzbogacony o fajny pogłos jakby ( bo wiadomo ze NL nie ma reverbu ) o ten dzięk mi codzi jak to stworzyc?

ODPOWIEDZ