Witam, czy ma ktoś z Was listę wszystkich presetów brzmień Clavii?
Chodzi mi o nazwy barw i banków.
Bede wdzieczny za info.
Pozdr
Witam, czy ma ktoś z Was listę wszystkich presetów brzmień Clavii?
Chodzi mi o nazwy barw i banków.
Bede wdzieczny za info.
Pozdr
...Wejść na stronę Clavi i ściągnąć manual to tak trudno ? ...
Ok to może powiem od razu o co mi chodzi.. jak zrobic dzwiek który w clavii nordlead jest nazwany cave pad czy jakos tak... ma takie tajemnicze ciemne brzmienie...?
.........Wejść na stronę Clavi i ściągnąć manual to tak trudno ? ...
Ok to może powiem od razu o co mi chodzi.. jak zrobic dzwiek który w clavii nordlead jest nazwany cave pad czy jakos tak... ma takie tajemnicze ciemne brzmienie...?...
Czy w ogóle jest mozliwość wgrania barw z Nord Leada ( wszystkich ) do np wtyczki Discovery DISCO DSP???
wiem ze tak ale czy wszystkie barwy....
Z jednej strony Nord Lead ma stosunkowo prosty tor syntezy więc zrobienie podobnych barw nie powinno być trudne na co bardziej zaawansowanych syntezatorach. Z drugej nie jest to takie proste. Nawet jeśli twój syntezator ma możliwość odtworzenia toru NL to mogą zacząć się schody z implementacją poszczególnych modułów (inne brzmienie oscylatorów, inna charakterystyka fazowa filtrów, inny zakres pracy LFO itd). Dlatego podrobienie interesującej cię barwy z pewnościę nie ograniczy się do skopiowania parametrów NL do innego synteazatora. Ale zawsze możesz zdać się na swój słuch i w razie czego posiłkować się takimi parametrami.
Pozdrawiam
Janusz_M
p.s.
Synth1 ma tor wzorowany na NL - ciekawe czy ktoś się kiedyś pokusił o zrobienie takiego "tłumacza barw" z NL na Synth1, a jeśli tak to jakie były tego efekty?
Osobiscie projektowalem brzmienia dla discoDSP do Discovery Pro, ostatnio otrzymalem od Mr Reales kopie najnowszej wersji tego softu i wiadomosc dnia:czyta i exportuje (co jest niewiarygodne mysle) Nord lead 2!!!
Akurat zwykla wersja Discovery juz jakis czas ma mozliwosc importu presetow NL, wiec nie jest niezbedna wersja pro.
Oczywiscie zawsze będą niuanse i procenciki różnic - ale soft jest wspaniały i współpraca z discoDSP niewiarygodnie owocna.
Jako posiadacz i uzytkownik obydwu stwierdzam, ze (nie)stety w wielu przypadkach nie sa ta procenciki i niuanse. Z drugiej strony zdarza sie, ze nie ma jakiegos wielkiego rozjazdu (porownanie "na ucho"). Na pewno jednak jest to bardzo dobry punkt wyjsciowy do dalszych poszukiwan.
A to, ze otrzymali zielone śwaitło od Clavii stawia ich na półce geniuszy mysle.
Bez przesady. Zeby trafic na polke geniuszy trzeba miec osiagniecia. Discovery nie odkrywa nic nowego ani genialnego. Syntezator jak kazdy inny, tyle, ze brzmi troche lepiej niz przecietna.
...
Osobiscie projektowalem brzmienia dla discoDSP do Discovery Pro, ostatnio otrzymalem od Mr Reales kopie najnowszej wersji tego softu i wiadomosc dnia:czyta i exportuje (co jest niewiarygodne mysle) Nord lead 2!!!
Akurat zwykla wersja Discovery juz jakis czas ma mozliwosc importu presetow NL, wiec nie jest niezbedna wersja pro.
Oczywiscie zawsze będą niuanse i procenciki różnic - ale soft jest wspaniały i współpraca z discoDSP niewiarygodnie owocna.
Jako posiadacz i uzytkownik obydwu stwierdzam, ze (nie)stety w wielu przypadkach nie sa ta procenciki i niuanse. Z drugiej strony zdarza sie, ze nie ma jakiegos wielkiego rozjazdu (porownanie "na ucho"). Na pewno jednak jest to bardzo dobry punkt wyjsciowy do dalszych poszukiwan.
A to, ze otrzymali zielone śwaitło od Clavii stawia ich na półce geniuszy mysle.
Bez przesady. Zeby trafic na polke geniuszy trzeba miec osiagniecia. Discovery nie odkrywa nic nowego ani genialnego. Syntezator jak kazdy inny, tyle, ze brzmi troche lepiej niz przecietna.
...
Racja, dzieki za info... ale czy moge wczypac tez presety trybu performance?
tam jest uzyty cave pad ( D0) brzmi jak dzwiek sonara :) wzbogacony o fajny pogłos jakby ( bo wiadomo ze NL nie ma reverbu ) o ten dzięk mi codzi jak to stworzyc?