Interfejs audio - jaki kupić?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:
Re: Interfejs audio - jaki kupić?

Post autor: Velu » wtorek 01 cze 2010, 21:51

Hmmm, a może te problemy wychodzą z powodu niekompatybilności kontrolerów FW w lapku i interfejsie? Spróbuj włożyć do lapka jakiś kontroler FireWire na karcie PCMCIA i pod niego podłącz interfejs - najlepiej wybierz się do jakiegoś sklepu gdzie mają kilka różnych modeli i potestuj. Sam kiedyś miałem jazdy z lapkiem HP i TC Konnekt 8 ... nie łączyło albo zrywałopołączenie, trzeszczało...

Pietro

Post autor: Pietro » wtorek 01 cze 2010, 22:20

Ja bym przed podjęciem kosztownej decyzji sprawdził czy to jednak nie wina dysku. Na laptopie to bym się nie spodziewał sprawnego używania więcej niż kilku instrumentów. Chyba, że to wewnętrzny dysk 7200rpm, to wtedy raczej nie to.

Ogólnie wirtualne instrumenty, szczególnie biblioteki sampli to pożeracze, więc zarówno live jak i w studio, nie polecałbym latencji poniżej 8ms. Choć rozumiem, dlaczego jest to problem na żywo. 

- Piotr 

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » środa 02 cze 2010, 00:17

...
Ja bym przed podjęciem kosztownej decyzji sprawdził czy to jednak nie wina dysku. Na laptopie to bym się nie spodziewał sprawnego używania więcej niż kilku instrumentów.

Zależy od laptopa. Ja swojego kupiłem 1,5 roku temu i spokojnie ciągnie 10+ instrumentów. Na dziś to średniak, jeżeli chodzi o szybkość. Przez rok robiłem na nim także normalne studyjne sesje i nie narzekałem. Nie demonizowałbym zatem, że laptopy są za wolne do zastosowan audio. Od Core 2 Duo w górę są jak najbardziej przydatne w studiu i na scenie. I to pod czasem zadziwiającym obciążeniem. Za to producenci interfejsów (zarówno FW jak i USB) przez długi czas mieli problem ze stabilnoscią - a skutki tego odczuwamy do dzisiaj. Dobrac interfejs do laptopa to jak dobrać odpowiedni wytrych do zamka. Pozostaje metoda prób i błędów. Ja wymieniłem dwa interfejsy, zanim znalazłem trzeci, który mam do dzis. I nie chce wymieniac laptopa na nowszy, bo się boję, że spieprzę dobrze działający system.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 02 cze 2010, 13:41

...
...
Ja bym przed podjęciem kosztownej decyzji sprawdził czy to jednak nie wina dysku. Na laptopie to bym się nie spodziewał sprawnego używania więcej niż kilku instrumentów.

Zależy od laptopa. Ja swojego kupiłem 1,5 roku temu i spokojnie ciągnie 10+ instrumentów. Na dziś to średniak, jeżeli chodzi o szybkość. Przez rok robiłem na nim także normalne studyjne sesje i nie narzekałem. Nie demonizowałbym zatem, że laptopy są za wolne do zastosowan audio. Od Core 2 Duo w górę są jak najbardziej przydatne w studiu i na scenie. I to pod czasem zadziwiającym obciążeniem. Za to producenci interfejsów (zarówno FW jak i USB) przez długi czas mieli problem ze stabilnoscią - a skutki tego odczuwamy do dzisiaj. Dobrac interfejs do laptopa to jak dobrać odpowiedni wytrych do zamka. Pozostaje metoda prób i błędów. Ja wymieniłem dwa interfejsy, zanim znalazłem trzeci, który mam do dzis. I nie chce wymieniac laptopa na nowszy, bo się boję, że spieprzę dobrze działający system....

...ja pracuje obecnie na HP Compaq 6730s z procesorem Dual Core 2,2 Ghz + UAD 2 z interfejsem Edirol UA 101 i jest super stabilnie:) Moj system windows xp. Moge napchac bardzo duzo sciezek z efektami natywnymi a laptop sie nie zapycha:) Wedlug mnie dzisiejsze laptopy spokojnie daja rade w zastosowaniach audio:)

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 03 cze 2010, 01:25

Ludzie zejdzcie na ziemię...MAC to zwykły PECET od paru ładnych lat - różnica jedyna to system.....ten sam syf

XP? a moze epoka kamienia łupanego?

nie licz na support - karta wyleciała z oferty - taki urok sprzetu komputerowego - jak zmieniasz sprzet to wszystko odrazu

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » czwartek 03 cze 2010, 02:33

nie licz na support - karta wyleciała z oferty - taki urok sprzetu komputerowego - jak zmieniasz sprzet to wszystko odrazu...

Nie wyleciała: AudioFire 2, AudioFire 4, AudioFire 8, AudioFire Pre8, AudioFire 12 & Gibson RIP mają te same sterowniki, a wlasnie jest promowany AudioFire Pre8 na głównej stronie Echo Audio. Proszę zatem, by nie dezinformowac.

A co do XP - on działa jeszcze w wielu studiach bez problemu. Gdyby nie ograniczenia 32-bitowego softu (RAM) mogłby z powodzeniem działac jeszcze kilka lat, bo jest dobrze dopracowany. Ja przesiadłem się kilka miesięcy temu na Win7 64bit, ale nie zyskałem stabilnosci - bo ta jest rewelacyjna na XP. zyskałem tylko (az) lepsze wykorzystanie pamięci.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » czwartek 03 cze 2010, 12:49

Ja mam w laptopie chipset od FW RICOHa plus Tascam FireOne i chodzi jak złoto na latencji 5ms, może kwestia szczęścia (że nie Texas a śmiga;))?

Może banał ale muszę spytać - kolega włączył ASIO w ustawieniach czy jedzie na MME/DX;)? Niby oczywiste, ale różnie bywa;)...

Co do systemu, nie sądzę że się nie da wymienić Win7 na XP - o ile w laptopie nie ma jakichś ruskich zintegrowanych komponentów z zapomnianego przez Boga zakątka Azji, to powinny znaleźć się sterowniki - najgorzej może być z chipsetem, ale i często można to obejść poprzez zastosowanie starszych driverów czy też zmianę plików konfiguracyjnych *.inf - są sterowniki modyfikowane itp. Ja używam XP MX7 i nie śni mi się powrót do Visty, chociaż na nią narzekać nie mogłem - również nie było problemów z interfejsem.

Co do interfejsu - najlepiej jest wziąść laptopa do sklepu gdzie można podłączyć i przetestować, tudzież sprawdzić u znajomego itp. Ja pamiętam jak byłem "na kupnie" laptopa i interfejsu w jednym czasie, od deski do deski poczytałem o tym na forum, o problemach itd i udało mi się dobrać zgraną parkę.

Co do kontrolera FW na PCMCIA/ExpressCard (nie wiem co kolega  ma) też może być różnie - problemem w przypadku urządzeń FireWire wydaje się być nie sam kontroler (zintegrowany), ale jakieś zaciachy na chipsecie płyty głównej albo magistrali systemowej - no ale jak ktoś wyżej wspomniał, z interfejsami jest jak z wytrychami do drzwi:). Powodzenia życzę w rozwiązaniu problemu!

Pozdrawiam

wienryk

Post autor: wienryk » czwartek 03 cze 2010, 22:07

Jeśli na FireWire, to proponuję spróbować M-Audio ProFire 6. Wykorzystując sporo wirtualnych instrumentów latencja praktycznie niewyczuwalna, bezproblemowo pracuje pod Sonar 8.5.  

Awatar użytkownika
kuba-core

Post autor: kuba-core » czwartek 03 cze 2010, 22:16

...
Jeśli na FireWire, to proponuję spróbować M-Audio ProFire 6. Wykorzystując sporo wirtualnych instrumentów latencja praktycznie niewyczuwalna, bezproblemowo pracuje pod Sonar 8.5.  
...

Niewyczuwalna latencja tzn. ile ms?

IMAO

Awatar użytkownika
QMK

Post autor: QMK » piątek 04 cze 2010, 11:27

Tez miałem kilka przygód z latencją, niestabilnoiścią systemu itd.. Obecnie mam komputer z chipsetem Texas Instruments + RME Fireface400 i wszytko śmiga elegancko. Tak jak koledzy pisali wyżej - zabierz laptopa i ruszaj do sklepu potestować rózne interfejsy. Powodzenia

ODPOWIEDZ