Wasze doświadczenia/opinie o kartach USB

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
BlueJack
Re: Wasze doświadczenia/opinie o kartach USB

Post autor: BlueJack » środa 19 maja 2010, 22:38

Witam.

Od roku posiadam NIO 2/4.

Z fabrycznymi strerownikami nie była stabilna, dopiero po instalacji aktualnego softu karta zaczęła smigać bez problemów. Jej mocną stroną jest robudowany monitoring, pakiet dedykowanych wtyczek pracujących też jako VST, oraz wejście mikrofonowe z phantomem przy zasilaniu karty z gniazda USB.

Pozdrawiam

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 21 maja 2010, 13:40

Ja dodam tylko że jeśli rozważać między Focusritem, a M-Audio, to zdecydowanie ten pierwszy. FastTrack PRO ma słabiutkie preampy i tor audio.

Awatar użytkownika
wirtualny

Post autor: wirtualny » wtorek 25 maja 2010, 23:16

Dzięki za cenne spostrzeżenia.
 Póki co najwięcej pozytywów jest dla Focusrite Saffire 6usb (zrobiłem sobie małe podsumowanie z jeszcze jednego forum), tylko że niestety to jest usb 1.1  i powiem tu mam obawy,czy jeżeli podłączę do niego przez midi zewn.syntezator + 1 out wykorzystam do zewnętrznego efektu + drugi out idzie jako suma , czy całość pociągnie (z przyzwoitą latencją)? Wiadomo,że jedyna odpowiedź jest - przetestować to w praktyce.
Znalazłem jeszcze interfejs usb 2.0 - ICON ULTRACK PRO  (http://www.icon-global.com/music/music/product.php?cpl2shu1_id=2&cpl3shu1_id=2&cpl3shu2_id=30) - czy ma ktoś może z nim jakieś doświadczenie? bo wygląda dosyć przyzwoicie (i specyfikacje też niczego sobie)?

dust

Post autor: dust » środa 26 maja 2010, 16:37

... Mam NI Audio Kontrol 1
Wprawdzie w karcie mamy wejście MIC/LINE i INST/LINE - może tym sposobem (ustawienie obu wejść jako LINE) udałoby się podłączyć stereofoniczny sygnał do karty. Może ktoś z forum sprawdzał taką możliwość?

-Maciek...

No raczej tak się właśnie podłącza.

Co do zapytania kolegi o interfejs na USB. Jeżeli będziesz głównie używał wtyczeki VST/VSTi to poniżej 10ms z latencją nie zjedziesz.

Co do wypowiedzi wyżej odnośnie działania karty na Firewire. Jest właściwie rzeczą niemożliwą aby USB było wydajniejsze (coś musiałeś poknocić). Osobiście mam kartę na firewire do tego współpracującą z laptopem na Ricochu i żadna z testowanych przezemnie kart na USB, a między innymi Edirol nawet w połowie nie dorównywały wydajnościowo.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 26 maja 2010, 16:40

...... Mam NI Audio Kontrol 1
Wprawdzie w karcie mamy wejście MIC/LINE i INST/LINE - może tym sposobem (ustawienie obu wejść jako LINE) udałoby się podłączyć stereofoniczny sygnał do karty. Może ktoś z forum sprawdzał taką możliwość?

-Maciek...

No raczej tak się właśnie podłącza.

Co do zapytania kolegi o interfejs na USB. Jeżeli będziesz głównie używał wtyczeki VST/VSTi to poniżej 10ms z latencją nie zjedziesz.

...cos zle gadasz, ja na swoim edirolu UA 101 mam 1,5 ms:)

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

ODPOWIEDZ