Witam,
jest to mój pierwszy post, więc chciałbym powiedzieć CZESĆ ; )
A teraz do rzeczy.
Od mniej więcej pół roku zadaję sobie pytanie - jak podłączyć mikser do DAW.
Nie chodzi tu o taki mikser ze złączem np. Fire - Wire, bo wiadomo, że to przez właśnie te złącze, komunikuje się z komputerem.
Chodzi mi o mikser bez takich złącz. Tylko z wejściami/wyjściami audio.
Do tej pory miksowałem na komputerze za pomocą myszki :D
Chciałbym kupić taki mikser (tylko we/wy audio, np. jakiś allen & heath) ale jak to cholerstwo podłączyć !? Alternatywą jest M-Audio ProjectMix, bo posiada Fire-Wire, co mam nadzieje rozwiązuje ten problem.
Tłumaczę o co chodzi: nagrywam sygnał przez wejście miksera, które podłączone jest do wejścia w interfejsie, i z interfejsu zapisywany jest w DAWie ścieżka po ścieżce (interfejs fire-wire). Ale co gdy przyjdzie do miksowania ścieżek ? Każda "wirtualna" ścieżka musi mieć swoje osobne wyjście w interfejsie, podłączone do każdego z osobnych wejść miksera (np. ścieżka 1, do wyjścia 1 w interfejsie, podłączone do wejścia 1 w mikserze ) ? Wtedy zmiksowany materiał zgrywam z sumy miksera ? Może tak ma być ?
Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi. Niedługo będę budował w domu studio pełną gębą (no jak na miarę domowego studia) i jedynym problemem jest właśnie połączenie miksera z komputerem.
Wszelkie pytania mile widziane.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.