Podłączenie miksera do DAW

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
matkoswieta
Podłączenie miksera do DAW

Post autor: matkoswieta » czwartek 13 maja 2010, 22:23

Witam,

jest to mój pierwszy post, więc chciałbym powiedzieć CZESĆ ; )

A teraz do rzeczy.

Od mniej więcej pół roku zadaję sobie pytanie - jak podłączyć mikser do DAW.

Nie chodzi tu o taki mikser ze złączem np. Fire - Wire, bo wiadomo, że to przez właśnie te złącze, komunikuje się z komputerem.

Chodzi mi o mikser bez takich złącz. Tylko z wejściami/wyjściami audio.

Do tej pory miksowałem na komputerze za pomocą myszki :D

Chciałbym kupić taki mikser (tylko we/wy audio, np. jakiś allen & heath) ale jak to cholerstwo podłączyć !? Alternatywą jest M-Audio ProjectMix, bo posiada Fire-Wire, co mam nadzieje rozwiązuje ten problem.

Tłumaczę o co chodzi: nagrywam sygnał przez wejście miksera, które podłączone jest do wejścia w interfejsie, i z interfejsu zapisywany jest w DAWie ścieżka po ścieżce (interfejs fire-wire). Ale co gdy przyjdzie do miksowania ścieżek ? Każda "wirtualna" ścieżka musi mieć swoje osobne wyjście w interfejsie, podłączone do każdego z osobnych wejść miksera (np. ścieżka 1, do wyjścia 1 w interfejsie, podłączone do wejścia 1 w mikserze ) ? Wtedy zmiksowany materiał zgrywam z sumy miksera ? Może tak ma być ?

Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi. Niedługo będę budował w domu studio pełną gębą (no jak na miarę domowego studia) i jedynym problemem jest właśnie połączenie miksera z komputerem.

Wszelkie pytania mile widziane.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

;)

Awatar użytkownika
acoto

Re: Podłączenie miksera do DAW

Post autor: acoto » czwartek 13 maja 2010, 22:42

Cześć,

fajny nick...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 14 maja 2010, 00:58

[...]
Chodzi mi o mikser bez takich złącz. Tylko z wejściami/wyjściami audio.
[...]
Tłumaczę o co chodzi: nagrywam sygnał przez wejście miksera, które podłączone jest do wejścia w interfejsie, i z interfejsu zapisywany jest w DAWie ścieżka po ścieżce (interfejs fire-wire).

Poprzez inserty na każdym kanale miksera wchodzisz i wychodzisz na interfejs audio. W identyczny sposób robiło się kiedyś z magntofonem (w małych mikserach, bo w dużych studyjnych inaczej, ale nie o takich mikserach tu mowa).

Ale co gdy przyjdzie do miksowania ścieżek ? Każda "wirtualna" ścieżka musi mieć swoje osobne wyjście w interfejsie, podłączone do każdego z osobnych wejść miksera (np. ścieżka 1, do wyjścia 1 w interfejsie, podłączone do wejścia 1 w mikserze ) ? Wtedy zmiksowany materiał zgrywam z sumy miksera ? Może tak ma być ?

Jak wyżej, lub lepiej od razu miksować w DAW.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

matkoswieta

Post autor: matkoswieta » piątek 14 maja 2010, 14:01

Dzięki bardzo za pomoc :)

;)

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 14 maja 2010, 14:37

Twój interfejs jest stereo czy wielokanałowy?

drummer

matkoswieta

Post autor: matkoswieta » piątek 14 maja 2010, 21:01

No właśnie chciałem poprosić o pomoc w doborze interfejsu i miksera.

Jako mikser wybrałem sobie Allen&Heath PA20 (jeszcze nie kupiony), no i właśnie mam problem z doborem interfejsu do niego, bo mało który (a może żaden) ma 16 wejść i 16 wyjść (analogowych), żeby podłączyć go do miksera.

Potrzebne mi będzie około 16 kanałów właśnie ;)

Co zrobić ?

;)

matkoswieta

Post autor: matkoswieta » piątek 14 maja 2010, 21:35

Problem rozwiązany. Wybrałem mikser PreSonus Studio Live 16.4.2.

Dzięki za wszelką pomoc.

;)

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » piątek 14 maja 2010, 21:41

...
No właśnie chciałem poprosić o pomoc w doborze interfejsu i miksera.

Jako mikser wybrałem sobie Allen&Heath PA20 (jeszcze nie kupiony), no i właśnie mam problem z doborem interfejsu do niego, bo mało który (a może żaden) ma 16 wejść i 16 wyjść (analogowych), żeby podłączyć go do miksera.

Potrzebne mi będzie około 16 kanałów właśnie ;)

Co zrobić ?...

A w jakim celu chcesz go podłączać ?

Bo jeśli chcesz miksować analogowo, to sens tego jest tylko wtedy kiedy wszystkie graty są na najwyższym poziomie. A to wydatki za duże nawet dla niejednego profesjonalnego studia.

Ale jeśli chodzi Ci o miksowanie przy pomocy suwaków, to najlepiej kupić mikser cyfrowy ze zmotoryzowanymi tłumikami, albo sam sterownik midi + interfejs.

Są też rozwiązania (m-audio i tascam mają) że kupujesz mikser, który jest interfejsem audio, oprócz tego ma wbudowany sterownik midi ze zmotoryzowanymi tłumikami. Sam z tego korzystam i jest to bardzo przydatne.

Polecam miksowanie w DAW przy pomocy sterownika. 

Muzyk, gitarzysta

matkoswieta

Post autor: matkoswieta » sobota 15 maja 2010, 10:44

Więc (jak mój post powyżej) zdecydowałem się na mikser cyfrowy.

Pozdrawiam.

;)

ODPOWIEDZ