Sygnał urywa się, po pewnym czasie zawiesza laptopa

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
mor_olo
Sygnał urywa się, po pewnym czasie zawiesza laptopa

Post autor: mor_olo » niedziela 18 kwie 2010, 04:02

Ok krótko mówiąc używam jako interfejsu Toneporta oraz Poda X3 Live. Podłączam jeden z nich do Asusa K50IJ (T4400, 3gb, Win XP SP3). No i przerywa mi dźwiek, a po pewnym czasie zawiesza sie system. Nie mam zainstalowanych sterowników FireWire, o czym Ableton informuje mnie na starcie

DAW (Ableton) nie jest problemem jak wszystko sfreezuje to leci na 1% CPU Usage i ustawiając audio na zintegrowana kartę, jest ok.

Gdy przełącze na Toneport, POD X3 Live, zaczynają się problemy :(

Na PC takich problemów nie ma oczywiście ...

Wnioskuję że sterowniki Asio są problemem.

Probowałem dotychczas: różnych USB, kilku wersji sterowników interfejsów, użycia Asio4All.

Co jeszcze można spróbować zrobić ?

Btw. Poczułem chęć zakupu Maca...

mor_olo

Re: Sygnał urywa się, po pewnym czasie zawiesza laptopa

Post autor: mor_olo » niedziela 18 kwie 2010, 17:03

Wiem że temat wałkowany milion razy, wiem ze dla jasnowidzów, ale czytałem sporo, probowałem sporo (widać to po godz postu), ale no poprostu już nie wiem co robić.

Tzn. Zastanawiam sie nad zmianą interfejsu, pójdę jutro do sklepu w którym mają sporo takich urządzeń i potestuje ...

Chyba że jest jakis program który wykrywa gryzące się sterowniki, istnieje coś takiego ?

:(

Awatar użytkownika
INES

Post autor: INES » poniedziałek 19 kwie 2010, 16:42

Witam – przyznam, że sporadycznie pojawiają się takie sytuacje. Kilku moich znajomych miało problemy z dopasowaniem karty dźwiękowej do płyty głównej komputera stacjonarnego. Dobrym przykładem mogą być karty dźwiękowe firmy Echo Audio, które nie na każdym sprzęcie będą działać prawidłowo, widocznie możesz mieć ten sam problem. Większość firm produkujących notebooki celowo wkładają nisko budżetowe podzespoły, aby zmniejszyć cenę swoich produktów – dotyczy to także Asusa. Pracowałam kiedyś u jednego z największych dystrybutorów części komputerowych na Polskę, więc wiem jak to wyglądało. Jedyny notebook, z którym nigdy nie było problemów to Lenovo z serii Ting Pad T61 i T61p i kilka modeli firmy Packard Bell…

Spróbuj wyłączyć kartę zintegrowaną w Biosie. Na jakim oprogramowaniu pracujesz?

Awatar użytkownika
INES

Post autor: INES » poniedziałek 19 kwie 2010, 16:47

Bym zapomniała – bardzo często pojawiały się takie problemy przy zainstalowaniu super turbo kodeków do oglądania filmów. Spróbuj przeinstalować system, ( na jakim systemie operacyjnym pracujesz?).

mor_olo

Post autor: mor_olo » poniedziałek 19 kwie 2010, 19:33

Kodeków nie instalowalem, zainstalowalem XP SP3 i potem robiłem wszystko żeby interfejs działał.

Spróbuję jeszcze z wylaczeniem tej karty bo nie wiedzialem jak to zrobic, a dzieki towjej zyczliwosci wiem juz ze chodzi o bios ;)

Jak nie zadziała to jutro zwracam laptopa (300zł za win w plecy;/)....

mor_olo

Post autor: mor_olo » poniedziałek 19 kwie 2010, 23:41

Uff działa, troszke problemu z wylaczeniem w biosie było, bo niestandardowo zrobiony. Przesukałem jednak cały Bios i znalazlem, teraz śmiga pięknie nawet na 60%CPU w Abletonie nic mi nietrzaska( ze o zawiechach nie wspomne)....

Ogromne podziękowania INES za pomoc, mam u ciebie naprawdę wielki dług!!! :)

Awatar użytkownika
INES

Post autor: INES » wtorek 20 kwie 2010, 19:22

...Uff działa, troszke problemu z wylaczeniem w biosie było, bo niestandardowo zrobiony. Przesukałem jednak cały Bios i znalazlem, teraz śmiga pięknie nawet na 60%CPU w Abletonie nic mi nietrzaska( ze o zawiechach nie wspomne)....

Ogromne podziękowania INES za pomoc, mam u ciebie naprawdę wielki dług!!! :)
...

…życzę miłej zabawy z dźwiękami…Wink

ODPOWIEDZ