...
Mam Avalona 737 + U87AI moim zdaniem jest to combo wybitnie krystaliczne w brzmieniu, coś pieknego dla kobiet i popu. Zastanawiam się czy tranzystorowy Neve 1073 DPA + Neumann U87AI może dać dźwięk potężniejszy i brudniejszy? Zawsze mi mówiono, że ma być lampa+tranzystor. Neve z jakiegoś powodu nie robi lamp, a brzmi ... ponoć wspaniale, i gdy czytam o tym, to wykazuje cechy brzmienowe bliższe konstrukcją lampowym?...
o przepraszam, ja inaczej rozumiem krystaliczny (co lampa daje, a moze nie dawac), a inaczej przezroczysty (to bardzo rzadkie, ja w naturze nie widzialem). Akurat u87 znam stare i nowe, i te nowe rzeczywiscie bardzo pootwierane, w porownaniu do staruszkow, to samo jesli chodzi o TLM103 (widac zmienila sie nieco filozofia konstruktorow, a i cyfrowe nosniki chyba daja wieksze mozliwosci).
Zdobyta odrobina (to nie ironiczne) doswiadczenia z mikrofonami sklania mnie do sluchaniu najpierw srodka, pozniej dolu, a gory na samym koncu. I tu neumann U87 (bez A i AI), wybitnie mi odpowiada. Niedawno mialem okazje uslyszec Neumann U87A w polaczeniu z Telefunkenem V72 - smaczny zestawik - choc "esssowy"

- ale przy szlachetnosci srodka/lekkiej kompresji niskiego srodka - miód malina. I powiem Ci szczerze, jakos tak bylo fajnie ze nawet sie nie zastanawialem co z top-endem....
i tu Neumann daje rade, a Neve podobne konstrukcje zdecydowanie tez. Maja focus na cale pasmo, z przewaga lekkiej saturacji
Czyli jako posiadacz DAV Bg1 (przezroczysty) i Avantona Cv12 (krystaliczny/powietrzny/otwarty - w polaczeniu z lampa 6072A) - sklaniam sie ku tezie, ze krystalicznosc nie jest tak wazna jak srodek i bass. I tak jak transjent gitary akustycznej jest lepszy na Avantone Cv12, to juz brak nasycenia w dole przy nagrywaniu jasnych, speiwajacych glosow (repertuar polski) kobiecych - - - - - .... nie jest tak zacny. Telefunken AK47 juz tu zachowal sie lepiej, choc nie doskonale.
Strategicznie marze o wymianie Cv12 na Neumanna - - - z braku sałatki, teraz raczej bede szukal lampy do CV12 ktora da mi mniej krystalicznosci :) ECC83 - moze mi to chyba za[proponowac. Tyle ze dobra kosztuje tyle co najtanszy znany mi clone neva - GAP 73