Jestem zainteresowany interfejsem Motu 828mk3.
Mam pytanie do użytkowników o CueMixa:
Z tego co wyczytałem można wygenerować 8 niezależnych miksów stereo. Jakie sygnały mogą być na poszczególnych śladach takiego miksu? Rozumiem, że dowolne fizyczne wejście (razem z efektami). Czy można do miksu podać również dowolne wyjście z aplikacji DAW?
Ile śladów można podać na taki jeden miks?
I jeszcze - czy można dowolnie rutować:
1. fizyczne wejścia do fizycznych wyjść (z pominięciem miksów)
2. Wyjścia z DAW do wyjść fizycznych (z pominięciem miksów)
Obecnie mam Focusrite Saffire Pro 40 i jego mikser ma właśnie takie możliwości, co mi bardzo odpowiada. Nie ma jednak DSP do efektów na każdym śladzie (eq, kompresja, pogłos) i tego bardzo mi brakuje.
Łukasz
Motu 828mk3 i CueMix
Re: Motu 828mk3 i CueMix
...
Jestem zainteresowany interfejsem Motu 828mk3.
Mam pytanie do użytkowników o CueMixa:
Z tego co wyczytałem można wygenerować 8 niezależnych miksów stereo. Jakie sygnały mogą być na poszczególnych śladach takiego miksu? Rozumiem, że dowolne fizyczne wejście (razem z efektami). Czy można do miksu podać również dowolne wyjście z aplikacji DAW?
Ile śladów można podać na taki jeden miks?
I jeszcze - czy można dowolnie rutować:
1. fizyczne wejścia do fizycznych wyjść (z pominięciem miksów)
2. Wyjścia z DAW do wyjść fizycznych (z pominięciem miksów)
Obecnie mam Focusrite Saffire Pro 40 i jego mikser ma właśnie takie możliwości, co mi bardzo odpowiada. Nie ma jednak DSP do efektów na każdym śladzie (eq, kompresja, pogłos) i tego bardzo mi brakuje.
Łukasz...
Witam :) Więc miksować możesz sobie odowolne fizyczne wejście razem z efektami, ale oczywiście możesz zastosować np. tylko jedno ustawienie kompresora na danym wejściu, ale chyba o tym nie muszę pisać ;) Oczywiście DAW możesz skonfigurować tak, żeby wysyłać na każde wyjście inny miks, czy to przez wysyłki, czy w jakikolwiek inny sposób :) Śladów możesz podać dowolną ilość, ile komputer uciągnie :) Nie rozumiem tylko punktów 1 i 2, więc w tej kwestii nie pomogę.
Pozdrawiam
PS ja mam Ultralite mk3, ale z tego co wiem, to to pomniejszona wersja 828, więc zasada działania chyba jest taka sama.
- Miłaszewski
------------------
Mikser oprocz do miksowania sluzy rowniez do kierowania sygnalow - wystarczy ustawic tlumiki i panoramy tak, zeby konkretne wejscie szlo na konkretne wyjscie. Nie zrobisz tego z pominieciem miksera, ale pod wzgledem jakosci nie ma to wielkiego znaczenia.
[addsig]
- Miłaszewski
[addsig]
Czyli jeżeli chcę np DAW3 wysłać bezpośrednio na wyjście fizyczne nr 7 to muszę w tym celu poświęcić 1 z 16 dostępnych miksów mono - czy tak?
W focusricie jest tak, że tych 16 miksów (8 stereo) służy do miksowania . Czyli jak chcesz więcej niż 1 kanał przesłać na 1 wyjście (lub stereo). Gdy chcesz posłać 1 wejście fizyczne lub z DAW na 1 fizyczne wyjście to nie używasz do tego miksów, tylko podpinasz to wprost poprzez mapę routingu. Czy w Motu też tak jest czy zawsze trzeba korzystać z miksów?
Czy ktoś z Was ma może manual do CueMixa w wersji elektronicznej?
Co do routingu, o którym piszesz, to w MOTU niestety nie ma czegoś takiego.
Manuala niestety nie posiadam, pozdrawiam