Proszę o pomoc męcze się już z tym 2 tyg. i nic nie mogę poradzić:( Posiadam kartę E-MU 1820, mikrofon pojemnościowy MXL 770 i ciągle podczas nagrywania vocalu prawie przy każdej zgłosce wybuchowej i nie tylko jest trzask. Chodźby nie wiem jak bym ustaił głośność mikrofonu zawsze są te trzaski. Sterowniki mam dobre, stosuję pop filter zrobiony z poińczochy, na grywam na cubase sx3. Przecież E-MU 1820 do dobra karta, posiada dobre przetworniki i preamp. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć co robię źle, może po prostu coś źle ustawiam???? Prosze o pomoc. Za każdą pomoc z góry dziękuje.
Trzaski podczas nagrywania wokalu
Re: Trzaski podczas nagrywania wokalu
...A nie jest to po prostu zwykłe przesterowanie przetworników karty? Jak wygląda taki "trzask" na wykresie fali w edytorze?...
Trzask jest w postaci pionowej kreski aż do końca wyktesu. Po nagraniu od razu po wyglądzie edytora może powiedzieć gdzie są trzaski. Szczególnie na wybuchowych głoskach. A jeśli to wina przetworników to jak to zniwelować????
...Ewidentnie zwykłe przesterowanie. Masz za silny sygnał, musisz zmniejszyć poziom w przedwzmacniaczu lub czułość wejścia w karcie....
Dziękuję MB za radę zaraz będę kombinował zobacze co da się zdziałać. Powiem szczerze, że poprawiłeś mi humor bo już zaczynałe się martwić, że coś ze sprzętem jest nie tak. Dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam
A może za niska latencja karty?? To też się objawia trzaskami.
...
A może za niska latencja karty?? To też się objawia trzaskami....
Masz racje, lecz autor watku podaje przeważne ich wystepowanie przy zgłoskach wybuchowych a to z kolei oznacza że winą jest złe wysterowanie przedwzmacniacza, lub zbyt blika odległość źródła w stosunku co do mikrofonu 9w takim przypadku nawet pop filtr nie zapewni całkowitej ochrony)
...
...
Masz racje, lecz autor watku podaje przeważne ich wystepowanie przy zgłoskach wybuchowych a to z kolei oznacza że winą jest złe wysterowanie przedwzmacniacza, lub zbyt blika odległość źródła w stosunku co do mikrofonu 9w takim przypadku nawet pop filtr nie zapewni całkowitej ochrony)
...
Niestety po kilku godz. kręcenia pokrętłami nie pozbyłem się trzasków. Jestem świeży w tym sprzęcie. Moze ktoś mi podpowie który pokrętłem ustawić moc przedwzmacniacza w E-MU 1820. Ja ustawiałem gain pokrętłem przy wejściu mikrofonu i w patchmixie na kanale mikrofonu(główny suwak napisane DOCK mic/line A). Prosze o pomoc
...
...
...
...
Niestety po kilku godz. kręcenia pokrętłami nie pozbyłem się trzasków. Jestem świeży w tym sprzęcie. Moze ktoś mi podpowie który pokrętłem ustawić moc przedwzmacniacza w E-MU 1820. Ja ustawiałem gain pokrętłem przy wejściu mikrofonu i w patchmixie na kanale mikrofonu(główny suwak napisane DOCK mic/line A). Prosze o pomoc
...
A jeśli to wina latencji to gdzie ustawiać latencje karty. W cubase jak odpalam ustawienia to nie ma ustawień latencji. Nawet mikrofon ustawiam naprawdę cicho pokretłem przy wejsciu że w miksie prawie głosu nie słychać ale i tak trzas jest:( Pomocy musze za kilka dni zgrać materiał na stronę internetową a tu taki zonk:(
Chciałbym jescze dodać, że w patchmixe na kanale mikrofonowym na wykresie metrycznym inserts nawet jak mikrofon ściszam na wejściu do karty i na kanale suwakiem w patch mixie to i tak na wykresie zawsze idzie do końca. Może tu jest przyczyna???