Nowa karta czy UAD 2 Solo + Audiophile 192?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Orlaco
Nowa karta czy UAD 2 Solo + Audiophile 192?

Post autor: Orlaco » niedziela 21 lut 2010, 05:23

Witam.

Mam pytanie. Niedawno nabyłem nowe monitory (Adam Audio A7. Stare Tapco S5 poszly w odstawkę). Myślę teraz nad wsparciem brzmienia z poziomu karty. Więc obecnie używam M-Audio Audiophile 192. Wpadł mi w oko UAD 2 Solo (Solo dlatego, ponieważ oscyluje w cenie, którą jestem w stanie wyłożyć). Pytanie brzmi: Kupić UAD'a i pracować dalej na Audiophile 192 czy zamiast tego zakupić nową kartę w miejsce Audiophile 192 (cenowo - okolice UAD'a)? Jak druga opcja to co polecacie? Jaki wybór da lepszy efekt?

Zależy mi na "globalnym" podrasowaniu brzmienia, więc przy korzystaniu z wtyczek (7 podstawowych "Mix Essentials II") UAD'owych raczej operowałbym tym na sumie.

Płyta główna posiada 2 sloty PCI (jeden zajety przez M-Audio Audiophile 192) i dwa sloty PCI express, gdzie potencjalnie wyląduje UAD (x1 i x16) - obydwa wolne

Proszę nie pisać rzeczy typu "lepiej uzbieraj na UAD 2 Quad Flexi" :) Trzymajmy się tego: Audiophile 192 + UAD 2 Solo czy nowy soundcard.

A może kupić używanego UAD 1 z większą ilością wtyczek? Znalazłem na ebayu coś takiego:http://cgi.ebay.com/Universal-Audio-UAD-1e-UAD-1-e-PCI-Express-w-1-271_W0QQitemZ120532355252QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item1c1049c8b4

Jeśli potrzebujecie więcej informacji na temat środowiska pracy, co może pozwoli lepiej doradzić, pytajcie!

Z góry dzięki za pomoc.

Orlaco

Re: Nowa karta czy UAD 2 Solo + Audiophile 192?

Post autor: Orlaco » poniedziałek 22 lut 2010, 11:12

Czy może darować sobie UADA i zamienić M-audio audiophile 192 na EMU 1616m?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 22 lut 2010, 11:22

Ale Ty sie pytasz, czy lepiej zatankowac samochod czy lepiej dolac oleju...

Orlaco

Post autor: Orlaco » poniedziałek 22 lut 2010, 12:16

...
Ale Ty sie pytasz, czy lepiej zatankowac samochod czy lepiej dolac oleju......

Wybacz, ale wyżej zacytowane porównanie chyba nie do końca odnosi się do mojej sytuacji. Wybór mam taki, że albo kupuję UADa 2 do Audiophile 192, albo nową kartę typu EMU 1616m (bez UAD'a), a Audiophile 192 opylam.

Jakbym postawił problem typu, co kupić lepiej - pamięć RAM czy twardy dysk - to jak najbardziej wtedy jest to problem typu "zatankować samochód / dolać olej"

Orlaco

Post autor: Orlaco » poniedziałek 22 lut 2010, 12:20

Btw. Duzo powtórzeń w moim poprzednim poście.

Ale wracając do tematu - proszę o jakieś przyziemne opinie, ponieważ gdyby był to dla mnie dylemat w stylu zrobić sobie kanapkę z serem czy szynką, to nie zakładałbym tematu na forum.

Awatar użytkownika
estbeatz

Post autor: estbeatz » poniedziałek 22 lut 2010, 12:28

Ale to pytanie jest na prawdę trochę bez sensu. To jakbyś pytał czy kupić 5 statywów czy jeden mikrofon. A skąd mamy wiedziec czego potrzebujesz?

UAD to karta do obsługi wtyczek, a Audiophile to Interface. Sam pomyśl co Ci jest bardzej potrzebne. Audiophile to dobra karta, ale jak zalezy Ci np. na lepszej jakości wejść itp to zmień ją. Jak zależy Ci na potężnym procesorze efektów to kup UAD'a.

Pozdrawiam. 

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 22 lut 2010, 12:31

...
...
Ale Ty sie pytasz, czy lepiej zatankowac samochod czy lepiej dolac oleju......

Wybacz, ale wyżej zacytowane porównanie chyba nie do końca odnosi się do mojej sytuacji. Wybór mam taki, że albo kupuję UADa 2 do Audiophile 192, albo nową kartę typu EMU 1616m (bez UAD'a), a Audiophile 192 opylam.

Jakbym postawił problem typu, co kupić lepiej - pamięć RAM czy twardy dysk - to jak najbardziej wtedy jest to problem typu "zatankować samochód / dolać olej"...

No i tak mniej wiecej postawiles problem

Orlaco

Post autor: Orlaco » poniedziałek 22 lut 2010, 13:18

...
Ale to pytanie jest na prawdę trochę bez sensu. To jakbyś pytał czy kupić 5 statywów czy jeden mikrofon. A skąd mamy wiedziec czego potrzebujesz?

UAD to karta do obsługi wtyczek, a Audiophile to Interface. Sam pomyśl co Ci jest bardzej potrzebne. Audiophile to dobra karta, ale jak zalezy Ci np. na lepszej jakości wejść itp to zmień ją. Jak zależy Ci na potężnym procesorze efektów to kup UAD'a.

Pozdrawiam. ...

Dzieki! Po Twoim poście zrozumiałem, że jednak troche sie pospieszylem i rzeczywiscie to jakby dwie rozne sprawy.

ODPOWIEDZ