Jakosc dzwieku - z mojego punktu widzenia - w tych wszystkich urzadzeniach, o ktorych mowicie jest porownywalny. Ja przy zakupie kolejnego recordera bede chcial kierowac sie jego niezawodnoscia. Niestety o takie informacje ciezko dowiedziec sie na forach i przegladajac testy - zwykle osoby wypowiadajace sie nie nagrywaly np. tysiaca godzin materialu tymi urzadzeniami.
Nagralem bardzo wiele godzin audio zarowno na h4n jak i m-audio microtrack 2. Oba sa niestety zawodne i czasem z nagrania wychodza nici.
Rejestrator do łapania dźwięków świata
Re: Rejestrator do łapania dźwięków świata
http://media.libsyn.com/media/bct/bct1207EdirolR09HRMicrophoneTests.mp3
Tu jest porównanie r-09, r-09hr i zooma h2 na wewnętrznych i zewnętrznych mikrofonach, bardzo fajne. Tascam jest bardziej w stronę edirola niż zooma. Mam jakieś parę próbek zrobionych jakoś kiedyś przez kogoś na szybko. Gdzieś to mam na dysku i poszukam. Jeszcze na www.blindcooltech.com jest parę podcastów o sprzęcie nagrywającym, bo kamerki, że tak powiem tu są raczej niepopularne, a każdy pyta o dyktafon, więc o tym troszkę jest i warto to przejrzeć.
W jaki sposób zawiodły. Posiadam Zoom H4 i z ciekawości pytam. Janko jeśli dysponuję sporą ilością nagrań do posłuchania i ew. oceny jakości mikrofonów i przetworników.
Pozdrawiam.
- doministry1
W jaki sposób zawiodły. Posiadam Zoom H4 i z ciekawości pytam. Janko jeśli dysponuję sporą ilością nagrań do posłuchania i ew. oceny jakości mikrofonów i przetworników.
Pozdrawiam.
-------------------
Ciekawe. Ja mam ZOOMA H4 chyba z 3 lata czy wiecej i nigdy mnie nie zawiodl.. Nagrywalem nim wszystko - odglosy, glos ludzki do sluchowisk, proby kapeli z sali oraz z miksera, instrumenty akustyczne solo i duety....
Wbudowane mikrofony wbudowane sa swietne.
Jedyne "ale" to chyba to ze ZOOM H4 ma jakis limit dlugosci jednego tracka .wav - chyba 1h.
Ale na rynku jest H4n i w tej cenie nie ma nic lepszego.
- doministry1
...Nagralem bardzo wiele godzin audio zarowno na h4n jak i m-audio microtrack 2. Oba sa niestety zawodne i czasem z nagrania wychodza nici.
Pozdrawiam.
-------------------
Ciekawe. Ja mam ZOOMA H4 chyba z 3 lata czy wiecej i nigdy mnie nie zawiodl.. Nagrywalem nim wszystko - odglosy, glos ludzki do sluchowisk, proby kapeli z sali oraz z miksera, instrumenty akustyczne solo i duety....
Wbudowane mikrofony wbudowane sa swietne.
Jedyne "ale" to chyba to ze ZOOM H4 ma jakis limit dlugosci jednego tracka .wav - chyba 1h.
Ale na rynku jest H4n i w tej cenie nie ma nic lepszego....
EDIT:
H4 nie ma żadnego limitu. Nagrywa znacznie dłuższe pliki niż godzina bez problemu.
...Nagralem bardzo wiele godzin audio zarowno na h4n jak i m-audio microtrack 2. Oba sa niestety zawodne i czasem z nagrania wychodza nici.
W jaki sposób zawiodły.
Opisywalem juz to kiedys w kilku miejscach, m.in. "ZOOM H4n czy Tascam DR100"
Gdzieś mi te próbki z dr-07 wcięło. Inne mam, a tej nie bardzo. Zostaje chyba freesound i cała reszta netu.
W jaki sposób zawiodły. Posiadam Zoom H4 i z ciekawości pytam.
-------------------
Raz padla bateria w czasie nagrywania - plik nie do odzyskania.
Drugi raz - wyswietlacz na chwile "zamarzl" - efekt: przerwa w nagraniu.
O ile moge pomóc to polecam Olympus LS-10. Obecnie sam go używam jako sprzęt reporterski w radiu. Mikrofony wewnętrzne chyba najlepsze w swojej klasie.
Pracowałem na Zoomach. Mikrofony brzmią fatalnie, do tego to zużycie baterii. Mam jeszcze w szufladzie Marantza PMD620. Świetne mikrofony ale mniej intuicyjny w obsłudze niż Olympus. Dlatego wybrałem LS-10