Rode K2 i AKG Perc. 100 - rejestracja chóru
Czy Rode powinienem zamontowac na srodku, przed chorem....a AKG z tylu?! Czy to by sie sprawdzilo?! Boje sie, ze gdy rozloze mikrofony jeden po lewej, drugi po prawej stronie.....to roznica w ich jakosci bedzie wrecz dobitnie odczuwalna i wtedy bede mial problem z panorama i jakoscia. Inny patent nie przychodzi mi do glowy. To niewielki chor amatorski, ale chcialbym go fajnie zarejestrowac, bym potem nie meczyl sie przy obrobce. Dziekuje za podpowiedzi.
[addsig]
Re: Rode K2 i AKG Perc. 100 - rejestracja chóru
ciezka sprawa (moje doswiadxczenie male - 2 chory takie kilkanascie osob - jako asystent - powiedzmy i to 2-3 lata temu gdy g... wiedzialem i nie wiedzialem nawet o co pytac)
sprawdz w domu - jaka jest roznica "sygnalu" w nich - porownawczo, wyżyłuj na preampie (ale bez przesteru!!! oczywiscie) tego AKG - ustaw je normalnie - zeby sie poziomami zgadzaly - barwa zajmiesz sie pozniej w domu :)
jesli soprany sa ustawione po jednej stronie to chyba tam bym ustawil tego AKG i zapewne oba mikrofony mozliwe blisko chóru (nalap jak najwiecej barwy i chóru), zauwazylem ze tansze mikrofony bardzo traca przy wiekszym dystansie (np. moja oktava mk220 najpierw tnie powietrze i srodek, pozniej gorke - wrazenie - jakby wylazilo 200-400 hz)
A'propos chórów. Kiedyś nagrywałem całość, a przy miksie wszyscy umieraliśmy, bo nie było żadnego sposobu, żeby zrobić z tego jakiś sensowny miks. Im więcej pojedynczych ścieżek, tym większe prawdopodobieństwo, że zrobi się z tego jakiś przyzwoity materiał.
...Czy moglibyscie mi podpowiedziec jak umiescic te mikrofony?
Czy Rode powinienem zamontowac na srodku, przed chorem....a AKG z tylu?! Czy to by sie sprawdzilo?! Boje sie, ze gdy rozloze mikrofony jeden po lewej, drugi po prawej stronie.....to roznica w ich jakosci bedzie wrecz dobitnie odczuwalna i wtedy bede mial problem z panorama i jakoscia. Inny patent nie przychodzi mi do glowy. To niewielki chor amatorski, ale chcialbym go fajnie zarejestrowac, bym potem nie meczyl sie przy obrobce. Dziekuje za podpowiedzi. ...
jeśli to ma byc rejestracja koncertowa, w kościele, to zapomnij o MS, bo będziesz miał wszystkie kichnięcia i kaszlnięcia na Rode.
Pozdro
Groover
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl