Rode K2 i AKG Perc. 100 - rejestracja chóru

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Elfuello
Rode K2 i AKG Perc. 100 - rejestracja chóru

Post autor: Elfuello » piątek 17 paź 2008, 02:46

Czy moglibyscie mi podpowiedziec jak umiescic te mikrofony?
Czy Rode powinienem zamontowac na srodku, przed chorem....a AKG z tylu?! Czy to by sie sprawdzilo?! Boje sie, ze gdy rozloze mikrofony jeden po lewej, drugi po prawej stronie.....to roznica w ich jakosci bedzie wrecz dobitnie odczuwalna i wtedy bede mial problem z panorama i jakoscia. Inny patent nie przychodzi mi do glowy. To niewielki chor amatorski, ale chcialbym go fajnie zarejestrowac, bym potem nie meczyl sie przy obrobce. Dziekuje za podpowiedzi.
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
grembo

Re: Rode K2 i AKG Perc. 100 - rejestracja chóru

Post autor: grembo » piątek 17 paź 2008, 02:55

jak ten chór stoi? w kóleczko czy zgodnie z zasadami?

ciezka sprawa (moje doswiadxczenie male - 2 chory takie kilkanascie osob - jako asystent - powiedzmy i to 2-3 lata temu gdy g... wiedzialem i nie wiedzialem nawet o co pytac)

sprawdz w domu - jaka jest roznica "sygnalu" w nich - porownawczo, wyżyłuj na preampie (ale bez przesteru!!! oczywiscie) tego AKG - ustaw je normalnie - zeby sie poziomami zgadzaly - barwa zajmiesz sie pozniej w domu :)

jesli soprany sa ustawione po jednej stronie to chyba tam bym ustawil tego AKG i zapewne oba mikrofony mozliwe blisko chóru (nalap jak najwiecej barwy i chóru), zauwazylem ze tansze mikrofony bardzo traca przy wiekszym dystansie (np. moja oktava mk220 najpierw tnie powietrze i srodek, pozniej gorke - wrazenie - jakby wylazilo 200-400 hz)

TeeR

Post autor: TeeR » piątek 17 paź 2008, 09:09

Technika MS. AKG P100 patrzy na chór. RODE K2 z charakterystyką ósemkową z membraną ustawioną prostopadle względem P100.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » sobota 30 sty 2010, 13:47

A'propos chórów. Kiedyś nagrywałem całość, a przy miksie wszyscy umieraliśmy, bo nie było żadnego sposobu, żeby zrobić z tego jakiś sensowny miks. Im więcej pojedynczych ścieżek, tym większe prawdopodobieństwo, że zrobi się z tego jakiś przyzwoity materiał.

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » niedziela 07 lut 2010, 22:15

...Czy moglibyscie mi podpowiedziec jak umiescic te mikrofony?
Czy Rode powinienem zamontowac na srodku, przed chorem....a AKG z tylu?! Czy to by sie sprawdzilo?! Boje sie, ze gdy rozloze mikrofony jeden po lewej, drugi po prawej stronie.....to roznica w ich jakosci bedzie wrecz dobitnie odczuwalna i wtedy bede mial problem z panorama i jakoscia. Inny patent nie przychodzi mi do glowy. To niewielki chor amatorski, ale chcialbym go fajnie zarejestrowac, bym potem nie meczyl sie przy obrobce. Dziekuje za podpowiedzi. ...

jeśli to ma byc rejestracja koncertowa, w kościele, to zapomnij o MS, bo będziesz miał wszystkie kichnięcia i kaszlnięcia na Rode.

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

ODPOWIEDZ