Sprzęt do nagrywania wokalu za max 4000 zł
1. mikrofon-mikser-karta-komputer
2. mikrofon-preamp-karta-komputer
3.mikrofon-karta z wejsciem XLR-komputer
4. mikrofon-rejestrator cyfrowy( fostex)-komputer( nie wiem czy jest potrzebny komputer do realizacji materiału w takim wypadku. mało co znalazłem o rejestratorach a od znajomych słyszałem rózne informacje ile to warte.
moje typy mikrofonów to: MXL V69( chińska lampa), AKG C 2000 B, AKG Perception 220-420, Rode NT1000.
ciekawi mnie jaka jest w tym przedziale róznica miedzy lampą a tranzystorem i czy warto pchać sie w tani chiński mikrofon lampowy. mozna poszukać tez czegoś lepszego z drugiej ręki.
moje typy kart: tc electronic Konnekt 6(XLR), ESI Maya 44e, lub cos z modeli e-mu. srednio ogarniam temat interfejsów
mikser/preamp- no właśnie co wybrać i jakie
rejestrator cyfrowy-ile to warte i z czym to sie je?
będę bardzo wdzięczny za pomoc w ułożeniu najlepszej możliwej konfiguracji w przedziale od 0 do 4000 PLN
Pozdrawiam
Re: Sprzęt do nagrywania wokalu za max 4000 zł
będę bardzo wdzięczny za pomoc w ułożeniu najlepszej możliwej konfiguracji w przedziale od 0 do 4000 PLN
Pozdrawiam...
masz kompa stacjonarnego rozumiem? Czy ewentualnie planujesz zmianę na laptopa?
Pozdro
Groover
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
Witaj, jeżeli masz komputer to odpuść sobie rejestrator, zainwestuj w interfejs z preampem - n.p. RME FF 400 znalazłem aukcję za 2500zł ... reszta na mikrofon.
pozdrawiam
ja polecam bardzo fajny preamp GAP PRE-73 i do tego jakąś średnią kartę PCI lub USB i mikrofon :)
tak mam komputer stacjonarny nawet niezły na dobrej płycie wiec myśle zmiana na laptopa nic nie da, to tak troche jak zamiana siekierki na kijek. zainteresowałem sie mikrofonem
Avant Electronics Avantone CV-12
po przeczytaniu testu i odsłuchaniu jestem pod wrażeniem mega. w koszta nie wliczam kabli i kabiny bo kable mam, a kabine powoli buduje i mam nadzieje ze powoli bedzie ukończona.
Świetny mikrofon, polecam :)
...
tak mam komputer stacjonarny nawet niezły na dobrej płycie wiec myśle zmiana na laptopa nic nie da, to tak troche jak zamiana siekierki na kijek. zainteresowałem sie mikrofonem
Avant Electronics Avantone CV-12
po przeczytaniu testu i odsłuchaniu jestem pod wrażeniem mega. w koszta nie wliczam kabli i kabiny bo kable mam, a kabine powoli buduje i mam nadzieje ze powoli bedzie ukończona.
...
mikrofon w zasadzie nie podlega dyskusji Choć przesłuchaj sobie najnowsze próbki mikrofonów. Interfejs TC będzie OK, ale lepsza jakość dźwięku mają interfejsy ECHO i... E-MU. Co do preampu, z tego co miałem w łapkach z niskobudżetowych konstrukcji niezmiennie podobają mi się preampy Mackie, choćby w mikserach serii VLZ3.
Pozdro
Groover
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
mikrofon w zasadzie nie podlega dyskusji Choć przesłuchaj sobie najnowsze próbki mikrofonów. Interfejs TC będzie OK, ale lepsza jakość dźwięku mają interfejsy ECHO i... E-MU.
Nie wiem, jak te echo i emu, ale przedwzmacniacz w konnekcie 6 jest naprawde bardzo dobry, nie sadze, zeby jakis przedwzmacniacz w cenie porownywalnej z tym interfejsem byl lepszy. Do tego wystarczy dobry mikrofon, a jak poszukasz, to moze nawet z tlm103 zmiescisz sie w 4tys ze interfejs i mikrofon Jak nie, to akg c214? Chinczyka, jaki by nie byl, bym unikal, rode tez, lepiej (i taniej) oktawa.
Nie wiem, jak te echo i emu, ale przedwzmacniacz w konnekcie 6 jest naprawde bardzo dobry, nie sadze, zeby jakis przedwzmacniacz w cenie porownywalnej z tym interfejsem byl lepszy. Do tego wystarczy dobry mikrofon, a jak poszukasz, to moze nawet z tlm103 zmiescisz sie w 4tys ze interfejs i mikrofon Jak nie, to akg c214? Chinczyka, jaki by nie byl, bym unikal, rode tez, lepiej (i taniej) oktawa....
z jednej strony za np rozwiązaniem jak tlm103 przemawia marka, ale z drugiej strony bedzie to pewnie mikrofon używany bez żadnej gwarancji i jest ryzyko ze długo to nie pogra a tak zawsze jakaś gwarancja w nowym mikrofonie jest. z tego co narazie wycztałem proponujecie interfejs z wejsciem XLR czyli rozumiem ze mikser preamp omijamy w tym momencie
z jednej strony za np rozwiązaniem jak tlm103 przemawia marka, ale z drugiej strony bedzie to pewnie mikrofon używany bez żadnej gwarancji i jest ryzyko ze długo to nie pogra a tak zawsze jakaś gwarancja w nowym mikrofonie jest. z tego co narazie wycztałem proponujecie interfejs z wejsciem XLR czyli rozumiem ze mikser preamp omijamy w tym momencie
...
W thomanie za 3600 nowy tlm 103, 800 za konnekt6, jak poszukasz, to gdzies moze trafisz taniej, jak nie, to przekraczasz swoj budzet o 400PLN...
Za 1000PLN nie ma sensu ani przedwzmacniacz ani tym bardziej mikser.