Monitor LCD do domowego studia

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kyle
Re: Monitor LCD do domowego studia

Post autor: Kyle » wtorek 02 lut 2010, 12:45

...
Monitory PVA lubia miec niezla latencje, radzilbym uwazac....

Ten ma średnio 3 ms (jeden wyskok na 10 pomiarów do 33 ms):

http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=6&ma1=36&mo1=571&p1=6293&ma2=36&mo2=607&p2=6954&ph=12

.. TN'ki miewają więcej . ... ale i tak wątpię by nawet LAG 50ms miał znaczenie przy pracy z dźwiękiem.

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 02 lut 2010, 12:47

.. TN'ki miewają więcej . ... ale i tak wątpię by nawet LAG 50ms miał znaczenie przy pracy z dźwiękiem....

ps. no chyba że ktoś synchronizuje dźwięk do filmu, to co innego ... w tym przypadku 50 ms to za wiele ... ale takie średnie 3 ms jest zupełnie OK

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 02 lut 2010, 13:00

...
...
Monitory PVA lubia miec niezla latencje, radzilbym uwazac....

Ten ma średnio 3 ms (jeden wyskok na 10 pomiarów do 33 ms):

http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=6&ma1=36&mo1=571&p1=6293&ma2=36&mo2=607&p2=6954&ph=12

.. TN'ki miewają więcej . ... ale i tak wątpię by nawet LAG 50ms miał znaczenie przy pracy z dźwiękiem....

Mialem samsunga pva wlasnie z latencja okolo 50ms. Mi strasznie przeszkadzalo, to nie chodzi o prace z dzwiekiem tylko z mysza. Uczucie bylo mniej wiecej takie, jakby sie mysz od spodu miodem posmarowalo

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 02 lut 2010, 13:08

Mialem samsunga pva wlasnie z latencja okolo 50ms. Mi strasznie przeszkadzalo, to nie chodzi o prace z dzwiekiem tylko z mysza. Uczucie bylo mniej wiecej takie, jakby sie mysz od spodu miodem posmarowalo
...

Hmmm ... ja mam 30 ms i jeszcze tego uczucia nie ma, jedynie przy szybkich grach fps jest to wyczuwalne ... ale na pulpicie itp. niedostrzegalne.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 02 lut 2010, 13:28

...

...

Hmmm ... ja mam 30 ms i jeszcze tego uczucia nie ma, jedynie przy szybkich grach fps jest to wyczuwalne ... ale na pulpicie itp. niedostrzegalne.
...

Ja przez dwa dni nie wiedzialem, o co chodzi, ale w koncu sie wkurzylem, zrobilem zdjecie cyfrowka monitora i rownlegle podlaczonego telewizora (kineskopowego) wyswietlajacego zegar smpte i zlokalizowalem problem.

composer

Post autor: composer » środa 03 lut 2010, 09:47

Moi Drodzy,

bardzo dziekuje za Wasze wypowiedzi, przyznam sie ze nie znam sie za bardzo na tych wszystkich parametrach wyzej cytowanych i w tej chwili juz nie wiem!!!

Mi chodzi po prostu o  monitor, ktory bylby wygodny do pracy z cubase, w odleglosci +- 1m. Nie chodzi o pisanie i synchronizacji muzyki z filmem;

Nie wiem tylko jak jest z gwarancja na pixele, ktore w tym wzgledzie moglibyscie polecic ?

Oraz czy ma to byc full hd czy nie full hd ?

serdecznie dziekuje

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 03 lut 2010, 10:42

...
Moi Drodzy,

bardzo dziekuje za Wasze wypowiedzi, przyznam sie ze nie znam sie za bardzo na tych wszystkich parametrach wyzej cytowanych i w tej chwili juz nie wiem!!!

Mi chodzi po prostu o  monitor, ktory bylby wygodny do pracy z cubase, w odleglosci +- 1m. Nie chodzi o pisanie i synchronizacji muzyki z filmem;

Nie wiem tylko jak jest z gwarancja na pixele, ktore w tym wzgledzie moglibyscie polecic ?

Oraz czy ma to byc full hd czy nie full hd ?

serdecznie dziekuje...

Ja mam dwa monitory TN (iiyama i samsung) - obok stoi druga iiyama na PVA i oprócz innego odwzorowania kolorów na PVN różnic istotnych nie ma. Do pracy z muzyką w zupełności wystarczy dobry monitor TN.

Co do gwarancji na pixele, to takową dawała (jakiś czas temu) iiyama, ale nie wiem czy to jeszcze aktualne. Inna sprawa jest taka, że od dawna nie trafiłem monitora z popsutym pikselem...

Full HD to po prostu oznaczenie rozdzielczości 1920x1080. Mniejszego nie kupuj. 1920x1200 jest trochę lepszy, ale jak koledzy wyżej pisali - coraz chyba trudniej o takie. Z kolei ja mam samsunga o "dziwnej" rozdzielczości 2048x1152 i też jest ok :)

mrbm

Post autor: mrbm » niedziela 08 maja 2011, 19:17

Mam takie pytanie (windows 7) : pierwszy monitor 19 cali chcę żeby mi pracował w ustawieniu "portret" (pivot). Po prostu potrzebuję po lewej stronie mieć wgląd w jak największą liczbę ścieżek. A drugi 24 calowy - w normalnym ustawieniu. Wiem jak ustawić dla obydwu monitorów różną rozdzielczość, ale za Chiny nie rozkminiłem akcji z tą różną orientacją obydwu monitorów. Czy ktoś pracuje w podobny sposób i wie jak to zrobić?
Core i5, 16GB RAM, Sonar8 Producer, NI Komplete 7, VSLinstruments, Symphobia, Tonehammer Requiem, CineOrch, Hollywoodwinds, Drums of War

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 10 maja 2011, 17:48

Powinno się dać w sterownikach karty graficznej o ile to nie zintegrowana padlina intela(bo z nimi to nigdy nic nie wiadomo)

ODPOWIEDZ