Monitor LCD do domowego studia

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
leokos80
Re: Monitor LCD do domowego studia

Post autor: leokos80 » poniedziałek 01 lut 2010, 21:40

Reasumujac niestety nie mam karty graficznej z dwoma wejsciami, nie wiem czy drugie takie wejscie mozna jakos podlaczyc  ?

Jaką masz gartę graficzną? Zazwyczaj (ok te nowsze) są wyposażone w dwa wyjścia - d-sub i dvi

http://pl.wikipedia.org/wiki/D-Sub  i http://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface

Inne okablowania i podłączysz dwa monitory bez problemu. Jest teraz wiele różnorakich przejściówek na te wtyczki.

composer

Post autor: composer » poniedziałek 01 lut 2010, 21:51

...

Reasumujac niestety nie mam karty graficznej z dwoma wejsciami, nie wiem czy drugie takie wejscie mozna jakos podlaczyc  ?

Jaką masz gartę graficzną? Zazwyczaj (ok te nowsze) są wyposażone w dwa wyjścia - d-sub i dvi

http://pl.wikipedia.org/wiki/D-Sub  i http://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface

Inne okablowania i podłączysz dwa monitory bez problemu. Jest teraz wiele różnorakich przejściówek na te wtyczki. 

Tak mam dwa takie wyjscia, ale powiem szczerze, ze myslalem ze jezeli jedno jest cyfrowe czyli DVI to nie ma sensu podlaczac dwoch takich samych monitorow do dwoch roznych wyjsc, gdzie drugie jest analogowe DSUB, a nie mialem mozliwosci sprawdzenia jednoczesnego dwoch monitorow ??

...

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 02 lut 2010, 07:58

Kyle idz poogladaj w ciemnosci nowe samsungi na ledach to zobaczysz o co chodzi - dioda jest punktowym zrodlem swiatla i niestety zaden dyfuzor nie zlikwiduje w pelni tego efektu.....

co do edge - faktycznie porabalo mi sie z tym tylnym podswietleniem.

I nie widze najmniejszego sensu pchac sie w cos lepszego niz tanie TN do pracy na muzyka....nie obrabiamy zdjec ani nie zajmujemy sie filmem zeby zwracac uwage na kontrast i odwzorowanie kolorow - ba nawet szerokie katy nikomu do niczego nie sa potrzebne bo te najslabsze w zupelnosci wystarcza by komfortowo pracowac - a wywalac kase w bloto to glupota

Do autora watku - nie tykaj dsub(potrafi strasznie syfic obraz) - kup najtansza karte z dwoma dvi i dwa monitory full hd - ceny sam mozesz sprawdzic a te 120 pikseli w pionie roznicy nie robi praktycznie zadnej.Tym bardziej ze kazdy DAW pracuje w poziomie a nie w pionie...No chyba ze pracujesz z jakims trackerem ale to wtedy szukaj monitora z piwotem(i jak najbardziej full hd sie tu sprawdzi)

......

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 02 lut 2010, 08:39

...
Kyle idz poogladaj w ciemnosci nowe samsungi na ledach to zobaczysz o co chodzi - dioda jest punktowym zrodlem swiatla i niestety zaden dyfuzor nie zlikwiduje w pelni tego efektu.....

W TV z podświetleniem krawędziowym nie ma jednej diody LED tylko jest cała bateria ... jeśli nic nie sprtolono to efekt jest taki jak przy świetlówce. A CCFL jest liniowym źródłem światła i jakoś świeci cała pow. ekranu. Spartolić można wszystko - oglądałeś spartolone LED'y (z resztą obecnie led nie ma sensu kupować bo są drogie i jak widać nie rzadko tandetne).

I nie widze najmniejszego sensu pchac sie w cos lepszego niz tanie TN do pracy na muzyka....nie obrabiamy zdjec ani nie zajmujemy sie filmem zeby zwracac uwage na kontrast i odwzorowanie kolorow - ba nawet szerokie katy nikomu do niczego nie sa potrzebne bo te najslabsze w zupelnosci wystarcza by komfortowo pracowac - a wywalac kase w bloto to glupota

I pomyśleć że przed chwilą ktoś tu szukał większego kontrastu Tongue out Tak więc jeśli Ty nie widzisz sensu w pchaniu się w bardziej komfortowy wyświetlacz, nie oznacza że ktoś inny też woli bardziej wybrakłe TN z gorszymi kątami do oglądania panelu z AdobeAudition itp. A ten samsung to obok monitora przeznaczonego do pracy z kolorem nawet nie stał - to tania budżetówka dla tych którzy właśnie chcą jedynie większego kontrastu i kątów.

trackerem ale to wtedy szukaj monitora z piwotem(i jak najbardziej full hd sie tu sprawdzi)

Jeśli pivot ... i jeśli do tego TN to współczuję.

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 02 lut 2010, 08:42

trackerem ale to wtedy szukaj monitora z piwotem(i jak najbardziej full hd sie tu sprawdzi)

Jeśli pivot ... i jeśli do tego TN to współczuję.
...

... w sensie: pivot? - czemu nie ... ale nie na TN (no przynajmniej mi te zmiany obrazu by przeszkadzały - ale oczywiście ktoś inny może to znosić)

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 02 lut 2010, 09:28

Chodziło mi o tv - monitorów za wiele nie widziałem od samsunga... - a dlaczego tv?Bo na nim świetnie widac (podobnie jak na wyświetlaczu w psp który to był prekursorem podświetlenia led) że zamiast być lepiej jest gorzej.Nie twierdze że świetlówki sa idealne bo rozjaśnienia tez sa i to czasem nieładne - jednak póki co jest wciąż lepiej niż na ledach właśnie z racji tego że led jest punktowym źródłem światła i nawet najlepsze dyfuzory cudów nie zdziałają....

Pivot fajna sprawa i napisałem do czego - fakt nie wziąłem pod uwagę tragicznych wręcz kątów w pionie na matrycach TN - bo boczne są znacznie lepsze niż próbuje się nam wmawiać - 160 oferuje każdy obecny TN i to praktycznie bez przekłamań(z niewielkimi mamy spokonie 170).

Kontrast jak mówiłem do niczego się nie przyda podobnie jak kolory(tym bardziej że wszystko co jest na rynku oferuje zupełnie wystarczający do tego typu zadań) - może ty lubisz sie spuszczać nad pieknem kolorystyki adobe audition ale większośc pracuje i ma widzieć na czym - a czy to będzie lekko szarawy czy żółtawy to już mniejsza o to - nie ma tu pracy nad grafika więc można sobie śmiało podregulowac pod swój gust.

I tym sposobem nie wmówisz mi że do tego typu pracy warto dac 2 czy 3 razy tyle za SIPS bo ma lepsze kolory - dla mnie to nawet nie głupota a zwykły debilizm.Tu się pracuje głównie uchem a nie okiem a komfort pracy jest identyczny na każdym typie matrycy - byleby nie paliło oczu.

I tyle w tym temacie bo bezsensownie nie ma się co rozwodzić nad wyższościa świąt bożego narodzenia nad wielkanocą.....

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 02 lut 2010, 09:48

...

Kontrast jak mówiłem do niczego się nie przyda podobnie jak kolory(tym bardziej że wszystko co jest na rynku oferuje zupełnie wystarczający do tego typu zadań) - może ty lubisz sie spuszczać nad pieknem
...

Zachowuj się chłopcze ... to po pierwsze. Po drugie tylko ty piszesz o kolorach (masz jakiś kompleks czy co). Jeśli uważasz że kontrast nie poprawi wygody przy oglądaniu to twoja brożka ... nikt ci nie kazuje kupować lepszego monitora, ja tylko podałem alternatywę dla kupującego więc się nie wcinaj. Kolejna sprawa to cena ... jest 1,5x wyższa (w porównaiu do najtańszego Samsunga o tej samej przekątnej, na TN z cyfrowym wejściem - źródło skapiec) ... więc najpierw się zorientuj a nie wypisuj banialuki.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 02 lut 2010, 12:08

Kolego jak chcesz kogos puczac to sam najpierw zacznij się zachowywać - jestes na publicznym forum i nikt tu sie w nic nie wcina - to nie twoje pw czy prywatny czat

Jak ten najtanszy ma sie do tych benq do których podałem linki?Piszesz o komforcie - czy sądzisz że ciut lepszy kontrast zapewni bóg wie jakie wrażenia z gapienia się w DAW?Chyba sie grubo pomyliłeś.Zreszta każdy obecny na rynku monitor ma wystarczający kontrast do naprawdę komfortowej pracy i jego zwiekszenie nawet o 1/3 nie zrobi kompletnie żadnej różnicy - grafikowi owszem ale nie muzykowi - pamietaj na jakim forum jesteś.Można sie pokusic o sprzęt z dłuższą gwarancją czy gwarancją na brak bad pikseli w jakimś tam okresie uzytkowania ale nie ma sensu przepłacać za lepszą matryce której zalet nie masz nas na wykorzystanie - czy to podczas pracy nad muzyką, grzebania w internecie czy grania w gry - to dobre dla grafików i ewentualnie tych co dużo oglądaja filmów.

skąpiec fajna sprawa - szkoda że aktualizowany jest tragicznie rzadko i bardzo łatwo trafić na produkty zdjęte z oferty nawet rok temu.Podałbyś chociaż linki jak już usilnie chcesz coś udowadniać.

Ja swoje typy zaprezentowałem - pytający niech sie teraz zastanowi w jakiej odległości od monitora będzie siedział bo w studio nierzadko jest to metr albo i więcej co przy niestety 22" nie jest za wygodne i na nic tu nawet kontrast 1000000:1.......Wtedy warto wziąść coś z większą plamką.Niestety większe monitory mają juz ciut za wysokie ceny jak na wymiary które oferują a rozdzielczośc pozostaje ta sama - najbliższe zwiększenie rozdzielczości to dopiero 30" kobyły juz za przesadnie duże pieniądze.

No ale to pytający niech zdecyduje co mu będzie wygodniejsze.

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 02 lut 2010, 12:26

Jeśli chodzi o ceny ze skapca to z tego co zaobserwowałem, są aktualizowane nie gorzej raczej niż raz na 24 godz. ... ja i tak sprawdzałem czy cena jest aktualna. I tak ... Samsung 2333SW na TN kosztuje w sklepie który jest dobrze oceniany ~761 zł brutto:

http://sklep.henwar.pl/index.php?s=prodd&i=94631

Samsung na PVA czyli 2380 kosztuje w tym samym sklepie ~978 zł brutto

http://sklep.henwar.pl/index.php?s=prodd&i=94762

... czyli różnica 1,28-1,29x ... czy warto dopłacać ... tak jak pisałem ... niech kupujący zadecyduje.

Kolejna sprawa to kontrast ... różnica nie jest typu 1/3 jak piszesz tylko 3x i więcej ... czy warto dopłacić do dużo większego kontrastu i wygodniejszych kątów te 200 zł ? ... i ponownie ... niech wybierze ten co kupuje ... nie zamierzam w sposób wulgarny pisać co jest głupotą a co nie, bo jeden wymaga więcej a inny mniej.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 02 lut 2010, 12:31

Monitory PVA lubia miec niezla latencje, radzilbym uwazac.

ODPOWIEDZ