Monitor LCD do domowego studia

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
composer
Monitor LCD do domowego studia

Post autor: composer » niedziela 31 sty 2010, 16:05

Witam Wsztstkich,

Pytanie - czy moze ktos pracuje na monitorze lcd 24 cale ? Chodzi o kupnop takiej wielkosci monitora do domowego studia, czy nie jest za duzy taki monitor ?

W tej chwili uzywam 19 cali, i wydaje sie troche maly !!!

Jakiej firmy monitor moglibyscie polecic ?

serdecznie dziekuje za pomoc

Awatar użytkownika
eMeL

Re: Monitor LCD do domowego studia

Post autor: eMeL » niedziela 31 sty 2010, 17:04

im wiekszy tym lepszy, przynajmniej mi sie tak wydaje

ja pracuje na 37" i jest elegancko bo wszystko sie mieści

pozdrawiam!

cybersan

Post autor: cybersan » niedziela 31 sty 2010, 20:46

im wiekszy tym lepszy, zgadza sie. W domu mam 24" + 17" (1920x1200 + 1280x1024) w pracy 2x24" (1920x1200) i naprawde czuje roznice miedzy domem a praca. Moze kup 24" (postaraj sie znalezc 1920x1200, a nie Full HD, ma mniejsza rozdzielczosc Y) i podlacz na raz 24" + 19". 26" maja ta sama rozdzielczosc, tylko wieksze pixele, nie wiem, czy jest sens. 30" maja w poziomie 2560 px, ale kosztuja chyba w okolicach 5kPLN, a 24" powinienes znalezc za 1200. Ja juz sie przyzwyczailem do pracy na dwoch monitorach i ciezko sie przesiasc na jeden.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » poniedziałek 01 lut 2010, 10:49

...
Witam Wsztstkich,

Pytanie - czy moze ktos pracuje na monitorze lcd 24 cale ? Chodzi o kupnop takiej wielkosci monitora do domowego studia, czy nie jest za duzy taki monitor ?

W tej chwili uzywam 19 cali, i wydaje sie troche maly !!!

Jakiej firmy monitor moglibyscie polecic ?

serdecznie dziekuje za pomoc...

To, co już napisał Cybersan - 2 monitory. Na jednym niepotrzebnie sie tylko nameczysz, ciągle przełączając się między poszczególnymi aplikacjami. Czy 24"? Oczywiście - im większy, tym lepiej widać, ale ja np. mam 2 x 22" i zadowalający mnie komfort pracy. Bez problemów widać nawet te malutkie przełączniki w Sample Tanku :) A firmy? Nie ma już teraz złych, bo szybko wypadłyby z rynku. Hyundai, Asus - całkiem przyzwoite i do tego budżetowe monitory. Na takim własnie zestawie pracuję. Oczywiście musisz sprawdzić przede wszystkim, czy masz w swojej karcie możliwość podłączenia dwóch.

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » poniedziałek 01 lut 2010, 14:27

Najlepiej kum już coś w technologi LED - mają lepsze kontrasty i dużo mniej prądu jedzą :) polecam LG W2486L

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 01 lut 2010, 20:32

Nie zgodze sie Velu - jedyna roznica to zuzycie energii bo swietlowka zostala zastapiona paskiem z ledami - minus taki ze to bardziej nierownomierne podswietlenie niz swietlowka.Podswietlenie nie ma zadnego wplywu na kontrast - od tego sa ciekle krysztaly - niestety to taka technologia i jedyne co moze to nieco poprawic to podswietlenie typu edge led a nie krawedziowe jakie jest stosowane we wszystkich monitorach z led.

Druga kwestia - 24" z rozdzialka 1920x1200 kosztuje okolo 1000 pln...za ciut wyzsza kwote masz 22"-24" z rozdzielczoscia 1920x1080 i to DWIE SZTUKI nawet na ledach.....

Z czasem jakbys zechcial podlaczyc TV full hd to szybko zweryfikujesz jakim problemem jest miec monitor o innej rozdzielczosci.

Bralbym wlasnie full hd w tych okolicach - owszem mniejsza nieco plamka ale co dwie sztuki to nie jedna i tu nikt tego nie podwazy zwazywszy na koszta.

nie mowie ze te benq sa super ale jako ze nie zajmujesz sie grafika sprawdza sie wysmienicie

[Post edytowany przez Admina w dniu 01/02/2010]

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 01 lut 2010, 20:45

...
- minus taki ze to bardziej nierownomierne podswietlenie niz swietlowka.

Nie prawda. Za równomierność odpowiada dyfuzor i s-ka ;)

Podswietlenie nie ma zadnego wplywu na kontrast - od tego sa ciekle krysztaly - niestety to taka technologia i jedyne co moze to nieco poprawic to podswietlenie typu edge led a nie krawedziowe jakie

Edge LED to jest podświetlenie krawędziowe. Aby zwiększyć kontrast "podświetleniem" potrzeba podświetlenia bezpośredniego z lokalnym wygaszaniem. Można też kupić monitor na PVA - kontrast potrafi być bardzo wysoki (np. Samsung F2380).

composer

Post autor: composer » poniedziałek 01 lut 2010, 21:24

Witam Wszystkich ponownie,

Bardzo dziekuje za wszystkie posty i pomoc.

Reasumujac niestety nie mam karty graficznej z dwoma wejsciami, nie wiem czy drugie takie wejscie mozna jakos podlaczyc  ?

Pozostaje mi wiec chyba praca na jednym i to bedzie raczej 24 cale, tylko nie rozumiem jak ktos wczesniej wspomnial, czy lepiej kupic full hd czy bez full hd - chodzi tylko o prace z cubase !!!

serdecznie z gory dziekuje

composer

Post autor: composer » poniedziałek 01 lut 2010, 21:29

Przepraszam jeszcze o jednym zapomnialem, jak to jest z pixelami ?

Czy czesto pojawialy sie takie problemy u Was, a jezeli tak to ktora firma godziwie radzi z gwarancjami na pixele ?

serd pozdrawiam i dziekuje

ODPOWIEDZ